Κινέζοι αξιωματούχοι έδωσαν εντολή σε εγχώριες αεροπορικές εταιρείες να μην προχωρούν σε νέες παραγγελίες αεροσκαφών Boeing και απαίτησαν να ζητείται έγκριση πριν την παραλαβή αεροσκαφών που έχουν ήδη παραγγελθεί, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, που... επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.
Η ένταση στους δασμούς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον μεγαλύτερο εξαγωγέα των ΗΠΑ. Η Boeing, που αντιμετωπίζει ήδη τιμωρητικούς δασμούς από άλλες χώρες, βλέπει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να μειώνεται, ενώ η εφοδιαστική της αλυσίδα, εύθραυστη και εκτεταμένη, πλήττεται από το τέλος του καθεστώτος ατέλειας που απολάμβανε επί δεκαετίες.
Η εταιρεία, η οποία «έκαψε» 14 δισ. δολάρια το 2024, είχε στόχο να περάσει σε θετική ταμειακή ροή φέτος. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πίεση. Σε βάθος χρόνου, το νέο εμπορικό τοπίο μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, την Airbus.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι δασμοί στοχεύουν στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας. Όμως, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America, Ρον Έπσταϊν, ο εμπορικός πόλεμος βλάπτει μία από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν τεχνολογικά προϊόντα στις ΗΠΑ.
Ακόμα κι αν η Κίνα εγκρίνει παραδόσεις, οι αεροπορικές ενδέχεται να ζητήσουν καθυστερήσεις για να αποφύγουν τους δασμούς. Η Κίνα προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη αγορά της Boeing τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με την Bernstein, η εταιρεία θα χάσει 1,2 δισ. δολάρια αν διακοπούν όλες οι παραδόσεις προς την Κίνα το 2025.
Αν οι εμπορικές εντάσεις κλιμακωθούν, η Airbus –που ήδη προηγείται στην Κίνα– θα μπορούσε να βγει ακόμη πιο μπροστά. Διαθέτει δύο εργοστάσια τελικής συναρμολόγησης στην Κίνα, σε αντίθεση με τη Boeing που διαθέτει μόνο ένα κέντρο τελικών εργασιών.
Η Boeing και οι βασικοί προμηθευτές της εξαρτώνται από ένα πολύπλοκο δίκτυο, συχνά μικρών επιχειρήσεων με χαμηλά περιθώρια κέρδους, που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και ελλείψεις προσωπικού. Το δίκτυο έχει υποστεί αλλεπάλληλες διακοπές στην παραγωγή, οδηγώντας σε σοβαρά τεχνικά προβλήματα όπως η αποκόλληση τμήματος ατράκτου σε πτήση της Alaska Airlines.
Το σημερινό περιβάλλον με τους νέους δασμούς έρχεται να διαλύσει μια συμφωνία που από τη δεκαετία του ’80 επέτρεπε την ατελή κατασκευή αεροσκαφών.
«Όλοι λένε: “Δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει, αλλά σίγουρα δεν θα είμαστε εμείς”», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια της AeroDynamic Advisory. «Αυτό είναι επικίνδυνο. Μπορεί να “παγώσει” το σύστημα».