Εν μέσω της «δίψας» της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ να δείξει ότι απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, οι αρχές έστειλαν άνδρα στην περιβόητη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ λόγω... «διοικητικού σφάλματος».
Ο Κιλμάρ Αμπρέγκο Γκαρσία «μεταφέρθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ λόγω διοικητικού λάθους», ενημέρωσαν οι δικαστικές αρχές. Ο Γκαρσία βρίσκεται σε μια διαβόητη μέγα-φυλακή, «κολλημένος» εκεί σε νομικό κενό, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα σε αμερικανικό δικαστήριο.
Ο άνδρας ήρθε στις ΗΠΑ το 2011 από το Ελ Σαλβαδόρ και είναι νόμιμος κάτοικος που προστατεύεται από δικαστική απόφαση του 2019, ώστε να μην απελαθεί πίσω στην πατρίδα του. Όμως, στα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα, η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι «στις 15 Μαρτίου, αν και ο ICE γνώριζε την προστασία του από την απέλαση στο Ελ Σαλβαδόρ, ο άνδρας απελάθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ λόγω ενός διοικητικού λάθους».
Ο Γκαρσία ζει στο Μέριλαντ με τη σύζυγό του και το 5χρονο παιδί του, το οποίο είναι αυτιστικό και με διανοητική αναπηρία. Το ζευγάρι εργάζεται με πλήρες ωράριο, λένε τα δικαστικά έγγραφα.
Η απέλαση του Γκαρσία έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να απελαύνει εκατοντάδες ανθρώπους στο Ελ Σαλβαδόρ, πολλοί από τους οποίους από τη Βενεζουέλα και σχεδόν όλοι προορίζονται για το «Κέντρο Κατακράτησης Τρομοκρατών» υψίστης ασφαλείας, γνωστό με το ισπανικό ακρωνύμιο CECOT.
Η απέλαση φαίνεται να συμπίπτει με την αναχώρηση τριών αεροπλάνων στις 15 Μαρτίου για το Ελ Σαλβαδόρ. Οι δικηγόροι ορισμένων από αυτούς που απελάθηκαν είπαν ότι κατηγορήθηκαν ψευδώς για συμμετοχή σε συμμορίες λόγω των τατουάζ τους.
Ο Γκαρσία, η σύζυγός του Τζένιφερ Βάσκεθ Σούρα και η νομική τους ομάδα κατέθεσαν μήνυση στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μέριλαντ την περασμένη εβδομάδα ζητώντας από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ να διασφαλίσει την επιστροφή του στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση να σταματήσει να πληρώνει το Ελ Σαλβαδόρ για να τον κρατά στη φυλακή.
Στην κατάθεσή της τη Δευτέρα, η κυβέρνηση είπε ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία να ζητήσουν την απελευθέρωσή του.
Εικόνες της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ δείχνουν πλήθη ανδρών με ξυρισμένα κεφάλια να οδηγούνται από μασκοφόρους φρουρούς μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή στη Λατινική Αμερική.
Ούσα σε κατάσταση σοκ, η σύζυγος του Γκαρσία έμαθε ότι ο σύζυγός της κρατούνταν μόνο αφού τον εντόπισε σε μια εικόνα σε ένα ειδησεογραφικό άρθρο με το κεφάλι του ξυρισμένο και φορώντας λευκές φόρμες, αναφέρει η μήνυση. Οι άντρες ήταν γονατισμένοι, τα πρόσωπά τους κρυμμένα — αλλά εκείνη είπε ότι εντόπισε τα τατουάζ του και δύο ουλές στο κεφάλι του.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι ο Γκαρσία ήταν «ενεργό μέλος της εγκληματικής συμμορίας MS-13», επικαλούμενη έναν άγνωστο πληροφοριοδότη.

Οι δικηγόροι του Γκαρσία το αρνούνται σθεναρά και ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση «δεν προσκόμισε ποτέ ούτε ένα ίχνος αποδεικτικών στοιχείων για να υποστηρίξει αυτόν τον αβάσιμο ισχυρισμό». Ο Γκαρσία έφυγε από το Ελ Σαλβαδόρ για να γλιτώσει από τη βία των συμμοριών, λένε οι δικηγόροι του, αφού οι γκάνγκστερ τον απείλησαν να τον σκοτώσουν σε μια προσπάθεια να εκβιάσουν τους γονείς του.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εξέτασε την υπόθεση και είπε ψευδώς την Τρίτη X ότι ο Γκαρσία ήταν «καταδικασμένο μέλος της συμμορίας MS-13». Ο Γκαρσία δεν έχει ποινικές καταδίκες στις ΗΠΑ ή στο Ελ Σαλβαδόρ, ανέφερε η νομική ομάδα του στην αγωγή.
Σε μια επακόλουθη ανάρτηση την Τρίτη X, ο Βανς στάθηκε στα σχόλιά του και αποκάλεσε τον Γκαρσία «παράνομο μετανάστη χωρίς δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα μας», παρά την εντολή προστασίας από το 2019 κατά της απομάκρυνσής του από τις ΗΠΑ.
Στις 12 Μαρτίου, αφού τελείωσε τη βάρδια του ως εργάτης σε λαμαρίνες και πήρε το παιδί του, ο Γκαρσία συνελήφθη από πράκτορες της Εσωτερικής Ασφάλειας, με έναν από αυτούς να του λέει ότι «η κατάστασή του άλλαξε».
Οι αξιωματικοί του ICE φέρεται να του είπαν ότι η σύζυγός του έπρεπε να παραλάβει το παιδί του ζευγαριού μέσα σε 10 λεπτά διαφορετικά θα το παρέδιδαν στις Υπηρεσίες Προστασίας Παιδιού, αναφέρει η κατάθεση.
Η γυναίκα έφτασε και βρήκε τον Γκαρσία «μπερδεμένο, στενοχωρημένο και να κλαίει», αλλά δεν έλαβε καμία εξήγηση για τη σύλληψή του, αναφέρει η κατάθεση.
Ο Γκαρσία ρωτήθηκε επανειλημμένα για τις συμμορίες, αλλά είπε στη σύζυγό του ότι επρόκειτο να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή μετανάστευσης και ότι αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος. Στη συνέχεια, της τηλεφώνησε από ένα κέντρο κράτησης στο Τέξας, λέγοντάς της ότι επρόκειτο να απελαθεί, αναφέρει το αρχείο.

Η μήνυση του Γκαρσία κατηγορεί το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το ICE και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι ότι αποφάσισαν να τον απελάσουν χωρίς να ακολουθήσουν τον νόμο, έχοντας πλήρη γνώση ότι «το Ελ Σαλβαδόρ βασανίζει άτομα που κρατούνται στο CECOT».
«Το έκαναν γνωρίζοντας και σκοπεύοντας ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ θα κρατούσε τον ενάγοντα στο CECOT αμέσως μετά την άφιξή του», αναφέρει η αγωγή.
Η κατάθεση της κυβέρνησης στο δικαστήριο τη Δευτέρα ανέφερε ότι η νομική ομάδα του Γκαρσία «δεν έχει δείξει ξεκάθαρα την πιθανότητα που έχει ο Γκαρσία να βασανιστεί ή να δολοφονηθεί στο CECOT».
Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cristosal ανέφερε πέρυσι ότι τουλάχιστον 261 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις φυλακές του Σαλβαδόρ από το 2022, ενώ ομάδες όπως η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν τεκμηριώσει ακραίο συνωστισμό και βασανιστήρια σε φυλακές του Σαλβαδόρ, συμπεριλαμβανομένης της CECOT.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το ICE δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του NBC News για σχόλιο.
Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από δικαστή στο Greenbelt του Μέριλαντ την Παρασκευή.