Μαζική και αποφασιστική η χθεσινή συγκέντρωση των κατοίκων στο Λιοντάρι – Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή Πειραιά...
Οι πολίτες έδωσαν το παρών στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις αδιαφανείς και επιβαρυντικές πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που προχωράν χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).και απειλούν την ποιότητα ζωής στην περιοχή. Είναι σαφές ότι η σχεδιαζόμενη απομείωση του πλάτους της οδού Κλεισόβης στα 3,5 μέτρα, καθώς και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στις οδούς Θεοτόκη, Σαχτούρη, Χαρ. Τρικούπη, Μ. Χατζηκυριακού και Λεωφόρο Χατζηκυριακού, δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Η πλήρης μετατροπή της οδού Κλεισόβης – από δρόμο δυο λωρίδων σε μονής λωρίδας με πλάτος οδοστρώματος μόλις 3,5 μέτρα και με πρόβλεψη αυξημένης διέλευσης οχημάτων – συνιστά ριζική μεταβολή της κυκλοφοριακής της λειτουργίας. Η ανάπλαση αυτή επιφέρει πολλές αρνητικές επιπτώσεις όπως :
Σημαντική αύξηση κυκλοφοριακού φόρτου σε οδό γειτονιάς.
Δυσκολία διέλευσης ασθενοφόρων και πυροσβεστικής.
Αύξηση ρύπων και θορύβου λόγω συνεχούς κυκλοφορίας σε στενό δρόμο.
Απώλεια δεκάδων θέσεων στάθμευσης, χωρίς εναλλακτική.
Μετατροπή της Κλεισόβης σε διάδρομο βαρέων οχημάτων (πούλμαν, shuttle) δεδομένου και ότι στο masterplan της Cosco προβλέπεται ως διαδρομή πούλμαν: Κλεισόβης- Λεωφ. Χατζηκυριακού-Ιακώβου Ράλλη-Θεοτόκη –Ακτή Θεμιστοκλέους .
Η δημοτική αρχή ακολουθώντας όπως πάντα τον χρυσό κανόνα της προχειρότητας και εξυπηρέτησης των συμφερόντων κρουαζιέρας για όλες τις αναπλάσεις που ξεκίνησαν και θα ακολουθήσουν δεν έχει εκπονήσει καμία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ή έστω Προκαταρκτική Εκτίμηση (ΠΠΕΑ), όπως απαιτείται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. τον Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209Α/21.9.2011) , την Οδηγία 2011/92/ΕΕ όπως τροποποιήθηκε με την 2014/52/ΕΕ,και την ΥΑ 37674/2016 (ΦΕΚ Β 2471),οπου προβλέπεται ότι κάθε κυκλοφοριακή ή πολεοδομική παρέμβαση που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην υγεία των κατοίκων υπόκειται υποχρεωτικά σε περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Είναι γνωστό από διεθνείς μελέτες ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι κάτοικοι που ζουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους είναι έως 4 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με όσους ζουν σε δρόμους με λιγότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων υποβαθμίζεται λόγω των ρύπων και θορύβων.Απαιτούμε:
🔹 Να ανασταλεί κάθε υλοποίηση έργου, έως ότου αξιολογηθούν από ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς οι επιπτώσεις.
🔹 Να πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση, με πραγματική συμμετοχή των κατοίκων Να εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Τόσο για την Κλεισόβης όσο και για τις υπόλοιπες αναπλάσεις που σχεδιάζονται .