Latest News

Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ποιες χώρες δεν θα επιβάλλουν δασμούς ως αντίποινα στον Τραμπ και γιατί;

 


Εν μέσω παγκόσμιας αναστάτωσης λόγω των δασμών Τραμπ, υπάρχουν κάποιες χώρες που αποφάσισαν να μην αντιδράσουν με αντίποινα στα μέτρα του Αμερικανού προέδρου, επιδιώκοντας μια... διαφορετική αντιμετώπιση.

Εν προκριμένω, η Ινδία δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 26% στα προϊόντα της που εξάγονται στην αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με μία δήλωση ενός αξιωματούχου της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, που επικαλέστηκε τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους οι οποίοι «κάνουν σημαντικά βήματα για τη θεραπεία μη ανταποδοτικών εμπορικών διακανονισμών», δήλωσε ανώνυμα ο Ινδός αξιωματούχος, καθώς οι διμερείς συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Η Ινδονησία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιβάλλουν δασμούς αντιποίνων κατά των εμπορικών δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως επιβεβαίωσε ο συντονιστής υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Ερλάνγκα Χαρτάρτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ινδονησία θα επιδιώξει μέσω της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, τέλος, πρότεινε μηδενικούς δασμούς ως βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υποσχόμενος να καταργήσει τους εμπορικούς φραγμούς αντί να προβεί στην επιβολή αμοιβαίων μέτρων και λέγοντας ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις αμερικανικές επενδύσεις τους.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη εισαγωγικούς δασμούς, με πολύ υψηλότερους δασμούς για δεκάδες εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, η οποία έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ και αντιμετωπίζει δασμό 32% στα προϊόντα της.

Οι αμερικανικοί δασμοί, ωστόσο, δεν ισχύουν για τους ημιαγωγούς, ένα σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της Ταϊβάν.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος του τελευταίου γύρου πολεμικών παιχνιδιών γύρω από την Ταϊβάν. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Ταϊβάν έχει αντιμετωπίσει μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις πριν
και τις ξεπέρασε.

«Όχι μόνο καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, αλλά καταφέραμε επίσης να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες, μεταμορφώνοντας την οικονομία της Ταϊβάν σε μια νέα και πιο ανθεκτική», πρόσθεσε.

Η περίπτωση της Ζιμπάμπουε και η επιχείρηση «κατευνασμού» του Τραμπ

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αναστείλει τους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει μια «θετική σχέση» με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 18% στις εξαγωγές της Ζιμπάμπουε προς τις ΗΠΑ. «Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επέκτασης των αμερικανικών εισαγωγών στην αγορά της Ζιμπάμπουε, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ανάπτυξη των εξαγωγών της Ζιμπάμπουε που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μνανγκάγκουα.

Η Ζιμπάμπουε έχει τεταμένες διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ εδώ και περίπου 25 χρόνια, και λόγω των κακών επιδόσεων της αφρικανικής χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε μόλις 111,6 εκατομμύρια δολάρια το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 43,8 εκατομμυρίων δολαρίων (34 εκατομμύρια λίρες) στη Ζιμπάμπουε το 2024, αυξημένα κατά 10,6% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 41% στα 67,8 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πολιτικός αναλυτής από τη Ζιμπάμπουε Tendai Mbanje δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η απόφαση δεν θα οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη Ζιμπάμπουε και θα ωφελήσει μόνο τις ΗΠΑ. Ο εξέχων δημοσιογράφος της Ζιμπάμπουε και επικριτής της κυβέρνησης Hopewell Chin'ono είπε ότι ο πρόεδρος φαίνεται να προσπαθεί να «κατευνάσει» την κυβέρνηση Τραμπ.

Λευκός Οίκος: «Περισσότερες από 50 χώρες ζητούν εμπορικές διαπραγματεύσεις»

Σε αυτό το κλίμα, περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε σήμερα ο Κέβιν Χάσετ διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο ABC News.

Ο Χάσετ αρνήθηκε επίσης, ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.

Σε άλλη συνέντευξη στο NBC News, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια από την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Τραμπ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος» πρόκλησης συνθηκών οικονομικής ύφεσης από την επιβολή των δασμών.