της Δήμητρας Βήνη
Πολλοί Πειραιώτες θυμούνται τον θόρυβο του 2022, όταν μέσα στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Α’ Δημοτικής Κοινότητας αποκαλύφθηκε ότι το ιστορικό “Φανταζιο” στην οδό Αφεντούλη επρόκειτο να μετατραπεί σε πάρκινγκ. Η κοινωνική αντίδραση ήταν άμεση. Το θέμα προσωρινά αναβλήθηκε. Ήταν, όμως, απλώς μια παύση – όχι ακύρωση.
Τον Απρίλιο του 2025, το θέμα επανέρχεται μέσω της 2ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος 2025, με λιτή αλλά ξεκάθαρη διατύπωση:
«Αγορά ακινήτου του παλαιού κινηματογράφου “ΦΑΝΤΑΖΙΟ”, επί της οδού Αφεντούλη 7, για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων», με συνολικό κόστος 400.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους.
Όμως, τι είδους “κοινόχρηστος χώρος” σχεδιάζεται; Και ποιοι ακριβώς θα “τον χαρούν”;
Δίπλα στο Φανταζιο, στη διεύθυνση Αφεντούλη 9, εχει ήδη ξεφυτρώσει το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα “Twenty Two”, γνωστό σε τουριστικούς κύκλους ανά την Ευρώπη για τα διαμερίσματα υψηλής αισθητικής, προορισμένα για Airbnb, Golden Visa και luxury τουρισμό.
Το πάρκινγκ που σχεδιάζεται, δεν θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τους εύπορους επισκέπτες. Όπως συχνά συμβαίνει στις σύγχρονες “αναπλάσεις”, ο δημότης καλείται να πληρώσει από την τσέπη του για έργα που εξυπηρετούν την ιδιωτική κερδοφορία.
Οι ποδηλατόδρομοι που ετοιμάζονται να χαραχθούν σε δρόμους όπως η Σαχτούρη, η Θεοτόκη και η Χαριλάου Τρικούπη, παρουσιάζονται ως δήθεν βήματα προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Στην πράξη, όμως, εξυπηρετούν την τουριστική διευκόλυνση και την επενδυτική “ανάπλαση” που μεταμορφώνει τον Πειραιά σε προέκταση του πολυτελούς real estate της Αθήνας.
Έτσι, το Φανταζιο, ένα σύμβολο μνήμης, πολιτισμού και ιστορίας για τον Πειραιά, κατεδαφίζεται συμβολικά. Δεν χάνεται μόνο ένα κτίριο· χάνεται η ψυχή της γειτονιάς, η ιστορική της μνήμη, η πρόσβαση του κατοίκου στον τόπο του.
Για άλλη μια φορά, το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τον τουρισμό – κι ο πολίτης καλείται να χρηματοδοτήσει την απουσία του.
Ας πάει και το Φανταζιο, λοιπόν…
Μέχρι να μην έχει μείνει τίποτα να θυμίζει τι ήταν κάποτε ο Πειραιάς