Η αθωωτική απόφαση κυπριακού δικαστηρίου πέντε ανδρών που κατηγορούνται για την αρπαγή και τον βιασμό μιας Βρετανίδας στο θέρετρο της Αγίας Νάπας έγινε δεκτή με οργή καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις για αμφισβήτηση.. της ετυμηγορίας.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες τη Δευτέρα, το τριμελές επαρχιακό δικαστήριο στο Παραλίμνι έκρινε ότι η μαρτυρία της 20χρονης δεν ήταν αξιόπιστη επειδή «δεν είχε συνοχή και περιείχε πολλές ουσιαστικές αντιφάσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Οι κατηγορούμενοι, Ισραηλινοί ηλικίας μεταξύ 19 και 20 ετών, ισχυρίστηκαν ότι η σεξουαλική επαφή με τη γυναίκα ήταν συναινετική.
Όμως ο δικηγόρος της, Μάικλ Πόλακ, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό παράλογο. «Η νεαρή γυναίκα σε αυτή την περίπτωση είναι ομοφυλόφιλη, οποιαδήποτε πρόταση ότι συμφώνησε οικειοθελώς να κάνει ομαδικό σεξ με άνδρες που δεν είχε ξανασυναντήσει, οι οποίοι μιλούσαν σε διαφορετική γλώσσα, είναι γελοία», είπε στον Guardian. «Είναι σοκαρισμένη από την ετυμηγορία του δικαστηρίου σήμερα. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα τηλεφωνήματα που χρειάστηκε να κάνω ποτέ».
Και οι πέντε κατηγορούμενοι είχαν προφυλακιστεί μετά το περιστατικό στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Τη Δευτέρα, τους επετράπη να αφεθούν ελεύθεροι με τον δικηγόρο Nir Yaslovitzh, ο οποίος εκπροσώπησε δύο από τους άνδρες, λέγοντας στο Channel 12 του Ισραήλ: «Είναι μια γενναία απόφαση που απέρριψε εντελώς την εκδοχή της καταγγέλλουσας και αποδέχεται πλήρως την εκδοχή των πελατών μας».
Ο Πόλακ, ο οποίος διευθύνει την ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad, με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η υπόθεση ήταν περαιτέρω απόδειξη μιας σεξιστικής στάσης στο «πατριαρχικό» σύστημα δικαιοσύνης της Κύπρου. «Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία για τις γυναίκες που υπόκεινται σε σεξουαλικά αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, τίποτα από όσα έχω δει δεν δείχνει ότι υπήρξαν βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα».
Δεν απέκλεισε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τον Φεβρουάριο, μια άλλη Βρετανίδα που ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε βιαστεί ομαδικά στην Αγία Νάπα από περισσότερους από δώδεκα Ισραηλινούς άνδρες τον Ιούλιο του 2019 κέρδισε μια «μνημειώδη νίκη» επί των κυπριακών αρχών αφού το δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο έκρινε ότι «απέτυχαν στην υποχρέωσή τους να διερευνήσουν αποτελεσματικά την καταγγελία του θύματος για βιασμό».
Ο δικαστής Μιχάλης Παπαθανασίου, που χειρίστηκε την υπόθεση ήταν επίσης ο δικαστής του επαρχιακού δικαστηρίου που είχε επιβλέπει την προηγούμενη υπόθεση. Πέρυσι, το ανώτατο δικαστήριο του νησιού όχι μόνο ανέτρεψε την απόφασή του, αλλά, σε μια ασυνήθιστη επίπληξη, επέκρινε τον τρόπο που διεξήγαγε τη διαδικασία, λέγοντας ότι η διαδικασία της δίκης ήταν «προδήλως άδικη» και «οι διακοπές και οι παρεμβάσεις του αδικαιολόγητες και απαράδεκτες».
Η Βρετανίδα, η οποία δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί νομικά, είχε χαρακτηριστεί ως «συντετριμμένη» όταν, δίνοντας κατάθεση στην αστυνομία, εξιστόρησε πώς την είχαν «πάρει με τη βία» κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου των κατηγορουμένων σε ένα δωμάτιο και την κακοποίησαν σεξουαλικά.
Ομάδες γυναικών και ακτιβιστές εξέφρασαν την οργή τους καθώς αντέδρασαν στην απόφαση, με ορισμένες να λένε ότι οι στενοί διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ίσως να έχουν επηρεάσει την απόφαση της Δευτέρας.
«Αυτό δείχνει ότι τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν σκεφτεί καθόλου τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε η Σουζάνα Παύλου, η οποία είναι επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα του νησιού. «Είμαστε σοκαρισμένοι και συγκλονισμένοι».
Η Παύλου είπε ότι είχε εξοργιστεί ιδιαίτερα με το επιχείρημα του δικαστηρίου ότι, παρόλο που η γυναίκα είχε πάρει ναρκωτικά κατηγορίας Α και είχε καταναλώσει «σημαντική ποσότητα» αλκοόλ, κανένα από τα δύο δεν ήταν αρκετό για να αφαιρέσει την «ικανότητά της να συναινέσει».
«Ήταν ιδιαίτερα σοκαριστικό», είπε. «Είναι σαφές, περισσότερο από ποτέ, ότι οι δικαστικές αρχές στην Κύπρο συνεχίζουν να επηρεάζονται από στερεοτυπικές συμπεριφορές και πεποιθήσεις σε σχέση με θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού». Έρευνα, είπε, είχε δείξει ότι τα θύματα σεξουαλικής βίας «συχνά θεωρούνταν αναξιόπιστοι μάρτυρες» λόγω της έλλειψης ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης στη δικαστική διαδικασία.