Σφύριξε λήξη στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο με τα κόμματα να καταγγέλλουν κυβερνητικές μεθοδεύσεις και να αποχωρούν από την ψηφοφορία για την έγκριση του πορίσματος της... γαλάζιας πλειοψηφίας.
Η επιτροπή έριξε τίτλους τέλους μετά από μόλις τέσσερις συνεδριάσεις που σημαδεύθηκαν από θυελλώδεις αντιδράσεις για τη στάση της ΝΔ, αναδεικνύοντας το οξύμωρο της άσκησης ποινικής δίωξης στον πρώην υφυπουργό την ώρα που υπερασπίζεται την αθωότητά του.
«Με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε τη σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία και συγκεκριμένα δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εντέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης», ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία ασκεί ποινική δίωξη κατά προσώπου, την αθωότητα του οποίου υπερασπίζεται, αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τον καθιστά κατηγορούμενο, τελώντας το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας».
Εντός της επιτροπής φέρεται να υποστήριξε πως στόχος της πλειοψηφίας είναι ο περιορισμός της διερεύνησης των πράξεων του Χρήστου Τριαντόπουλου, καθώς με την οδό που ακολουθείται, δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην υφυπουργό ή άλλα πολιτικά πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το πόρισμα της ΝΔ. Το ίδιο έπραξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που παρέμειναν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού επέλεξαν να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας αντιθεσμικές λειτουργίες. «Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε από την ψηφοφορία της αντιθεσμικής και ντροπιαστικής λειτουργίας της Προανακριτικής Τριαντόπουλου, η οποία σκοπό έχει τη συγκάλυψη της υπόθεσης και την προστασία του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο Γιώργος Γαβρήλος, ενώ ο Γιώργος Παπαηλιού έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση για παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο με τις ψήφους της ΝΔ.
Το δικαστικό συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφανθεί για τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που του αποδίδεται και εφόσον κριθεί βάσιμη, τότε θα επιληφθεί το Ειδικό Δικαστήριο.