Latest News

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Οργή κατά Ισραήλ: Βίντεο - ντοκουμέντο αποδεικνύει πως είπαν ψέματα για την εν ψυχρώ δολοφονία 15 Παλαιστινίων διασωστών (ΒΙΝΤΕΟ )

 Πλάνα από τη στιγμή των πυροβολισμών που στοίχισαν την ζωή σε 15 εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα δείχνουν ότι τα ασθενοφόρα και τα διακριτικά τους ήταν ευδιάκριτα όταν τα ισραηλινά στρατεύματα φέρονται να άνοιξαν πυρ ...

εναντίον τους.

Τα πτώματα των 15 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις - οκτώ γιατροί που εργάζονταν για την Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS), έξι μέλη της πολιτικής άμυνας και ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών - βρέθηκαν σε έναν «ομαδικό τάφο» μετά το περιστατικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζόναθαν Γουίταλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από την εμφάνιση του βίντεο ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων χωρίς προβολείς ή σήματα έκτακτης ανάγκης, τα οποία ως εκ τούτου φαίνονταν «ύποπτα».

Όμως, το βίντεο που αποκτήθηκε από την PRCS - και επαληθεύτηκε από το Sky News - δείχνει ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα σαφώς σημασμένα με κόκκινα φώτα που αναβοσβήνουν.


Το Sky News έχει χρησιμοποιήσει βίντεο και δορυφορικές εικόνες για να επαληθεύσει την τοποθεσία και το χρόνο του υλικού.

Βιντεοσκοπήθηκε στις 23 Μαρτίου βόρεια της Ράφα. Δείχνει μια φάλαγγα από ασθενοφόρα και ένα πυροσβεστικό όχημα να ταξιδεύουν νότια κατά μήκος ενός δρόμου προς το κέντρο της Ράφα. Όλα τα ορατά οχήματα της φάλαγγας έχουν αναμμένα τα φώτα τους.

Βιντεοσκοπήθηκε νωρίς το πρωί, ενώ μια δορυφορική εικόνα που είδε το Sky News στις 9.48 π.μ. τοπική ώρα της ίδιας ημέρας δείχνει μια ομάδα οχημάτων συγκεντρωμένων εκτός δρόμου.


Το PRCS δημοσίευσε για πρώτη φορά ότι έχασε την επαφή με τα πληρώματά του λίγο πριν από τις 7 π.μ. τοπική ώρα. Η δορυφορική εικόνα δείχνει την περιοχή στις 26 Μαρτίου, τρεις ημέρες αργότερα. Διακρίνονται ίχνη ελαστικών, καθώς και εργασίες που πιθανόν δημιουργήθηκαν από στρατιωτικά οχήματα. Το υλικό κινηματογραφείται αρχικά από το εσωτερικό ενός κινούμενου οχήματος, ενώ μέσα από το παρμπρίζ διακρίνεται μια φάλαγγα οχημάτων - συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων και ενός πυροσβεστικού οχήματος με φώτα έκτακτης ανάγκης που αναβοσβήνουν.

Όταν το κομβόι σταματά, ένα όχημα φαίνεται να έχει βγει από το δρόμο στην αριστερή πλευρά. Το όχημα από το οποίο τραβήχτηκε το βίντεο σταματά και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις βγαίνουν έξω.

Στη συνέχεια ξεσπούν έντονοι πυροβολισμοί που συνεχίζονται για περίπου πέντε λεπτά.

Ο συνοδός που τραβάει το βίντεο ακούγεται να λέει στα αραβικά ότι υπάρχουν Ισραηλινοί παρόντες - και να απαγγέλλει μια δήλωση πίστης που χρησιμοποιείται πριν κάποιος πεθάνει. Ακούγονται επίσης εβραϊκές φωνές στο παρασκήνιο, αλλά δεν είναι σαφές τι λένε.

Το βίντεο βρέθηκε στο τηλέφωνο νεκρού τραυματιοφορέα

Σε δήλωσή του το Σάββατο, το PCRS ανέφερε ότι το κλιπ «βρέθηκε στο τηλέφωνο του τραυματιοφορέα Rif'at Radwan, αφού ανασύρθηκε το πτώμα του» και ότι «δείχνει ξεκάθαρα ότι τα ασθενοφόρα και τα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν με αναμμένα φώτα έκτακτης ανάγκης την ώρα που δέχθηκαν την επίθεση».


«Το βίντεο αυτό καταρρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν στόχευαν τυχαία ασθενοφόρα και ότι ορισμένα οχήματα είχαν πλησιάσει «ύποπτα χωρίς φώτα ή σήμανση έκτακτης ανάγκης»», προστίθεται. Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή, ο πρόεδρος της PRCS Dr. Younis Al Khatib δήλωσε ότι η οργάνωση «ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα». Πρόσθεσε: «Κάτι που μπορώ να δημοσιοποιήσω, άκουσα τη φωνή ενός από αυτά τα παιδιά. Άκουσα τη φωνή ενός από αυτά τα μέλη της ομάδας που σκοτώθηκε και το τηλέφωνό του βρέθηκε μαζί με το πτώμα του και κατέγραψε όλο το γεγονός.

«Τα τελευταία του λόγια πριν πυροβοληθεί: 'Συγχώρεσέ με, μαμά. Ήθελα απλώς να βοηθήσω τους ανθρώπους. Ήθελα να σώσω ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Dylan Winder, μόνιμος παρατηρητής της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος με τον θάνατο οκτώ ιατρών της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος στη Γάζα».

«Ήταν ανθρωπιστές. Φορούσαν διακριτικά και θα έπρεπε να προστατεύονται. Τα ασθενοφόρα τους είχαν σαφή σήμανση και θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις οικογένειές τους. Δεν το έκαναν», είπε.

«Ακόμη και στις πιο περίπλοκες ζώνες συγκρούσεων, υπάρχουν κανόνες. Αυτοί οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστεροι: οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, οι ανθρωπιστές πρέπει να προστατεύονται, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να προστατεύονται».

Βρέθηκαν πτώματα σε «ομαδικό τάφο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τη δημοσιοποίηση των εικόνων του περιστατικού, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι καταδικάζουν «την επανειλημμένη χρήση μη στρατιωτικών υποδομών από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ιατρικών εγκαταστάσεων και ασθενοφόρων για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Αρκετά μέλη των Χαμάς και Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ σκοτώθηκαν στο περιστατικό, πρόσθεσε. Δεν σχολίασε άμεσα τους θανάτους των εργαζομένων της Ερυθράς Ημισελήνου, αλλά αργότερα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι επέτρεψε την ανάσυρση των σορών από την περιοχή, την οποία χαρακτήρισε ενεργή ζώνη μάχης.

Τα πτώματα βρέθηκαν στην άμμο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σε αυτό που ο κ. Whittall, αποκάλεσε «μαζικό τάφο», σημαδεμένο με το φως έκτακτης ανάγκης από ένα συντριμμένο ασθενοφόρο.

Ανέβασε φωτογραφίες και βίντεο με ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου να σκάβουν στην άμμο για τα πτώματα και εργάτες να τα απλώνουν στο έδαφος, καλυμμένα με πλαστικά φύλλα.

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι τα πτώματα είχαν «πεταχτεί σε ρηχούς τάφους» σε αυτό που αποκάλεσε «βαθιά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.060 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 18 μήνες. Ο ΟΗΕ μειώνει το διεθνές προσωπικό του στη Γάζα κατά το ένα τρίτο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Τα αρχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών.