Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε χθες την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές, αλλά η πίεση προς το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί και τα σενάρια για εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, όπως και για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική, θα είναι για καιρό στην... επικαιρότητα.
Την πίεση αυτή, όπως και τη γενικότερη κριτική για τις κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος την αισθάνεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό και χθες επιχείρησε μία πρώτη συνολική παρέμβαση στις φήμες και τα σενάρια για «μαγειρεία» που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντροαριστερά, όχι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
«Ο κόσμος δεν περιμένει σενάρια, ούτε παρασκήνια, περιμένει λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα φύγει όταν ο ελληνικός λαός δει ολοκληρωμένο πρόγραμμα λύσεων για να βελτιωθεί η ζωή του», είπε χθες, μιλώντας στο Οpen, ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε: «Αν τα κόμματα αθροιστούν, μειώνεται το ακροατήριό τους ή όχι; Αρα, ποιος κερδίζει; Προτείνουν κάποιοι να αθροιστούν τα κόμματα για να μειωθούν τα ακροατήριά τους, άρα, τελικά, ωφελημένη να είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θέλετε να τα πάρω σοβαρά όλα αυτά; Συνεχίζω αταλάντευτος στη δέσμευση που πήρα απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με έχει εκλέξει δύο φορές πρόεδρο. Πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ελληνικός λαός να έχει επιλογή κυβέρνησης και προγράμματος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και σε αυτό φέρω μεγάλη ευθύνη και θα κάνω ό,τι μπορώ για να έχει αυτήν την επιλογή».
Οταν ρωτήθηκε ειδικά για την πρόταση Φάμελλου, να υπάρξει δηλαδή συμφωνία για κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε: «Σας απάντησα. Το άθροισμα των κομμάτων οδηγεί σε μείωση των ακροατηρίων τους, άρα, εν τέλει, βοηθά τη Ν.Δ.». Δεν θέλησε, ωστόσο, να τοποθετηθεί αναφορικά με την επιστροφή Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, για την οποία είπε: «Δεν ξέρω, εσείς κάνετε ρεπορτάζ».
Από εκεί και πέρα, όταν η συζήτηση ήρθε στα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, ο λόγος του κ. Ανδρουλάκη έγινε αδύναμος, αστήριχτος, χωρίς πολιτική ταυτότητα και πειθώ. «Δεν πολεμάμε με τα ίδια όπλα. Ο ένας έχει βέλη και ο άλλος πυρηνικά. Ενα non paper βγαίνει και παίζει παντού», είπε για τη θέση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. «Η Νέα Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει έναν κίνδυνο, έναν φόβο, να θυμίσει το 2015. Αυτά προσπαθούν να κάνουν οι επικοινωνιακοί της μηχανισμοί. Οσοι έχουμε πολιτική εμπειρία καταλαβαίνουμε ποιο είναι το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί δεν υπήρξε αυτό το δημοσκοπικό εύρημα πέρυσι; Υπάρχει ένα κλίμα αντιπολιτικής, το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει για να δημιουργήσει το δίλημμα “Μητσοτάκης ή χάος” και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της», συνέχισε, για να καταλήξει, απευθυνόμενος στη Ν.Δ., σε ένα μείζον λάθος, καθώς παραλλήλισε τους πολιτικούς της αντιπάλους, μη εξαιρουμένου του ΠΑΣΟΚ, με το «χάος». «Να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι στο τέλος ο κόσμος μπορεί να επιλέξει το χάος για να φύγουν, με επώδυνο για την πατρίδα μας τρόπο. Ως πολιτικός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχω χρέος στις επόμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες να έχουν κυβερνητική προγραμματική επιλογή που θα αλλάξει την Ελλάδα».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια κάμψη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, όχι με τις πραγματικές του δυνάμεις», κατέληξε και επέμεινε ότι θα παλέψει για να είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ… ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να υπάρξει συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων με κοινό σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση και να νικήσουν τη Ν.Δ. «Στις επόμενες εκλογές, και κατά την άποψή μου πολύ πριν από αυτές, να υπάρχει ψηφοδέλτιο και φορέας που θα κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη και θα υλοποιήσει την προοδευτική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας μας», είπε επί λέξει ο κ. Φάμελλος, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όχι όμως και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, κατά τον κ. Φάμελλο, «δεν έχει προτάσεις και θέσεις».
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, αφενός, ο κ. Φάμελλος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του όλου ΣΥΡΙΖΑ για να απευθύνει δημοσίως μία τέτοια πρόταση στο ΠΑΣΟΚ, και, αφετέρου, στέκεται και ο ίδιος αμυντικά – όπως και ο κ. Ανδρουλάκης- έναντι των φημών και των σεναρίων περί επιστροφής του κ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, με κάποια φόρμουλα συνεννόησης μεταξύ των υπαρχόντων κομμάτων, για δημιουργία συνασπισμού κομμάτων ή νέου κόμματος, για κάλπες, εκλογή επικεφαλής, στελεχών κ.λπ.