Latest News

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Μπάχαλο στο ΣΥΡΙΖΑ: Τονωτικές ενέσεις από Φάμελλο με τις δύο προσχωρήσεις – Επιθετικές διαθέσεις από Πολάκη που μετράει τις δυνάμεις του


 Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος επιχειρούσε να μεταδώσει μια εικόνα ενότητας και διεύρυνσης με τις δύο προσχωρήσεις μεσαίων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ (Μαριζέτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Μελίδης), κι έτσι να αντισταθμίσει την κακή δημοσκοπική εικόνα και να τονώσει το ηθικό... των στελεχών.

Στον αντίποδα, την ίδια στιγμή, ο Παύλος Πολάκης, αυξάνοντας τα ντεσιμπέλ της κριτικής και πληθαίνοντας τις αιχμές κατά της ηγεσίας, έστελνε μήνυμα ότι η περίοδος χάριτος φτάνει στο τέλος της.

Αλλά και ότι εν όψει του συνεδρίου η πλευρά αυτή αρχίζει να ανασκουμπώνεται με το βλέμμα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Για …λόγους καταγραφής

Εξ ου και η πλευρά της ηγεσίας, εκτιμά ότι η χθεσινή πρόκληση ψηφοφορίας για το θέμα της νέας σύνθεσης του 5μελούς οργανωτικού – την οποία «κέρδισε» η ηγεσία – έγινε για λόγους καταγραφής. Ειδικότερα, χθες σημειώθηκαν παραιτήσεις 3 μελών του Οργανωτικού Γραφείου – που σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδονται σε διένεξη μεταξύ των μελών του για τον τρόπο λειτουργίας. Του Μάρκου Χατζησάββα, επιρροής Πολάκη, της Γιώτας Μπελώνη, που φέρεται κοντά στο Νίκο Παππά και η Ζωή Καρκούλια, επιρροής Χρήστου Σπίρτζη.

Οι Πολάκης και Παππάς κατέθεσαν πρόταση για επιλογή νέας Γραμματείας Οργανωτικού από την ΚΟΕΣ (η Κεντρική Επιτροπή ουσιαστικά που εν όψει συνεδρίου μετατρέπεται σε Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης). Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ακολούθησε ψηφοφορία όπου τα μέλη της ΚΕ εξουσιοδότησαν «με συντριπτική πλειοψηφία» την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίσει την νέα σύνθεση του Οργανωτικού, θέση που στήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Πάντως, αν η συμμαχία Πολάκη – Παππά, φαίνεται να διατηρείται, ο Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε χθες «γεφυρωτικός» – τουλάχιστον έτσι τον περιέγραψε κορυφαίο στέλεχος – λέγοντας ότι η θέση που εκπέμπει ο Σωκράτης Φάμελλος για τις συνεργασίες είναι «ψηφισμένη», αλλά όχι και η θέση για «νέο φορέα» (υπήρξε μία και μόνη αναφορά μέχρι στιγμής από το Σωκράτη Φάμελλο. Όπως εξηγούσαν στελέχη, η θέση για κοινό ψηφοδέλτιο απηχεί την ψηφισμένη θέση περί «εκλογικής συμμαχίας», και τα περί νέου φορέα δεν παραπέμπουν σε νέο κόμμα αλλά σε ένα εκλογικό συμμαχικό σχήμα, επομένως, έλεγαν, η κριτική Πολάκη δεν στέκει. Ο βουλευτής Χανίων πάντως ήταν ιδιαίτερα οξύς ως προς αυτό το σημείο καταγγέλλοντας την ηγεσία ότι δεν προηγήθηκε συζήτηση στα όργανα.

Πολάκης: Το συνέδριο τελευταία ευκαιρία για την ανάκαμψη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Πολάκης έβαλε ουκ ολίγα θέματα:

-για την κακή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος και τον κίνδυνο το κόμμα να επιστρέψει σε ποσοστά 2009 -«δεν πάμε καλά» είπε και ίσως το συνέδριο να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την ανάκαμψη,

-για την στάση απέναντι στην εκλογή Κακλαμάνη ως ΠτΒ και την «κακώς εννοούμενη θεσμικότητα,

-το θέμα του χειρισμού των συνεργασιών,

-για επιμέρους ζητήματα της κομματικής λειτουργίας όπως η συχνότητα και ο αναποτελεσματικός τρόπος των συνεδριάσεων της ΚΕ, η λειτουργία του οργανωτικού γραφείου, οι επιστροφές στελεχών στα όργανα – με αφορμή αυτό ξέσπασε και καβγά με τον Διονύση Τεμπονέρα – η στελέχωση δομών χωρίς συζήτηση στα όργανα (Ιν. Πουλαντζάς).

Και κυρίως τοποθετήθηκε με αρνητικό τρόπο για τις συνεργασίες. Καταρχάς για το ΠΑΣΟΚ, με το άνοιγμα στο οποίο εξέφρασε κάθετη διαφωνία και το χαρακτήρισε «δεκανίκι του Μητσοτάκη».

Το «συγχωροχάρτι» Πολάκη που έκανε έξαλλη τη Νέα Αριστερά

Αλλά και για τη Νέα Αριστερά, μάλλον δυναμίτισε το ήδη βαρύ κλίμα μεταξύ των δύο χώρων παρά άναψε το πράσινο φως – ήδη από χθες υπάρχουν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μέλη της Νέας Αριστεράς για τους όρους που έβαλε ο Πολάκης, προκειμένου οι πρώην σύντροφοι να λάβουν «συγχωροχάρτι» ώστε να επιστρέψουν.

Τι είπε ο Παύλος Πολάκης;

«Αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν».

Τα περί «συγχώρεσης» από το στόμα του Παύλου Πολάκη εκλαμβάνονται ως μέγιστη πρόκληση από την πλευρά της Νέας Αριστεράς τα μέλη και τα στελέχη της οποίας τον θεωρούν βασικό υπαίτιο της διάσπασης και της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ότι υπήρξε ο βασικός παράγοντας της ανόδου Κασσελάκη στην ηγεσία.  

Τουλάχιστον, συμφώνησε με την ηγεσία ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμπόρευσης όσον αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, είχε εκ των προτέρων, στην ομιλία του, προσπαθήσει αν εξουδετερώσει τα επιχειρήματα Πολάκη στέλνοντας σήμα ότι οι πάντες θα αξιοποιηθούν εν όψει του συνεδρίου και πως δεν τον ενδιαφέρουν οι συσχετισμοί, διότι το κόμμα έχει αλλάξει σελίδα κι έχει αφήσει πίσω του την εποχή των ομαδοποιήσεων.

Πιο αιχμηρή έναντι του Παύλου Πολάκη εμφανίστηκε ίσως η Όλγα Γεροβασίλη. Στην κριτική Πολάκη για το ύφος άσκησης της αντιπολίτευσης, δηλαδή τα περί «θεσμικότητας» και για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να ανεβάσει τους τόνους, μην ενοχλήσει ενώ κατά τον ίδιον αυτό είναι το ζητούμενο, η Όλγα Γεροβασίλη αντέτεινε (χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά) ότι αντιπολίτευση σημαίνει πρόταση που αλλάζει την ζωή των πολιτών και όχι ο θόρυβος χωρίς θεσμικότητα. Η ίδια συνέστησε επιμονή και υπομονή και σταθερότητα, λέγοντας «ναι» στην κριτική και την συζήτηση, αλλά «ναι» και στις συνθέσεις των διαφορετικών απόψεων.

Ομόφωνα η απόφαση για το Συνέδριο 12 – 15 Ιουνίου

Πάντως, η εισήγηση της ΠΓ στην ΚΕ για την διεξαγωγή Συνεδρίου Θέσεων και καταστατικών Αλλαγών ψηφίστηκε ομόφωνα χθες, και οι ημερομηνίες που για την ώρα έχουν εγκριθεί είναι στις 12- 15 Ιουνίου.

Το επόμενο διάστημα, πριν το Πάσχα, αναμένεται να παρουσιαστεί και η Επιτροπή Επανεκκίνησης, θα παρουσιαστούν δηλαδή ενδεικτικά κάποια πρόσωπα που θα την στελεχώσουν από κάθε κατηγορία ή τομέα: από πρώην στελέχη που επιστρέφουν, «εξωκομματικούς» που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, στελέχη από τον συνδικαλισμό, τη νεολαία, πρόσωπα από την ευρύτερη περιοχή των επιστημών, της τέχνης και του πολιτισμού, κ.λπ.