Νέα μελέτη δείχνει ότι 7 στους 10 καπνιστές διακόπτουν το κάπνισμα με τη βοήθεια της ουσίας... κυτισινικλίνη και ψυχολογική υποστήριξη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (24,9%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (24,9%), ενώ παράλληλα η πρόθεση για τη διακοπή του καπνίσματος, έχει αυξηθεί σημαντικά (>40).
Έκτοτε η κατάσταση δείχνει σημεία σταθεροποίησης και όχι βελτίωσης. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία, ειδική έκθεση του Ευρωβαρόμετρου (Ιούνιος 2024) για τις καπνιστικές συνήθειες των κατοίκων των χωρών-μελών της Ε.Ε., στην Ελλάδα το 36% του πληθυσμού κάνει χρήση προϊόντων καπνού, όπως τσιγάρα συσκευασίας πακέτου ή στριφτά, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., όπου ένας στους τέσσερις δηλώνει καπνιστής, και είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά το αντίστοιχο της Βουλγαρίας (37%).
Γεγονός που διόλου δεν μάς εκπλήσσει καθώς -παρά τον ισχύοντα αντικαπνιστικό νόμο- πολλοί είναι αυτοί που νοούν να καπνίζουν συστηματικά μέσα σε κλειστούς χώρους, εργασιακούς και διασκέδασης, επιλέγοντας να υπακούσουν στον εθισμό τους και όχι στο νόμο και τις προειδοποιήσεις των γιατρών για το παθητικό κάπνισμα.
Νέα μελέτη
Μία νέα μελέτη δείχνει ότι 7 στους 10 καπνιστές διακόπτουν το κάπνισμα με τη βοήθεια της ουσίας κυτισινικλίνη και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό έδειξαν τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα μελέτης για την αποτελεσματικότητα της νέας για την ελληνική αγορά θεραπείας, φυτικής προέλευσης, για τη διακοπή καπνίσματος. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα της μελέτης, 7 στους 10 καπνιστές που ακολούθησαν συνδυαστική θεραπεία με κυτισινικλίνη και ψυχολογική υποστήριξη κατάφεραν να κόψουν το τσιγάρο, αποδεικνύοντας ότι η κυτισινικλίνη είναι μία αποτελεσματική θεραπεία που προστέθηκε στη φαρέτρα των επαγγελματιών υγείας για την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη νικοτίνη, η οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι μία χρόνια και υποτροπιάζουσα νόσος.
Από αυτούς που προσέρχονται, μόνο 1 στους 3 θα τα καταφέρει. «Στην αρχή τους βλέπουμε σε ατομικό ραντεβού για να πάρουμε το ιστορικό τους και ενημερώνουμε για όλες τις υπάρχουσες αγωγές, και μετά τους εντάσσουμε σε ομαδικές συναντήσεις με ψυχολόγο. Διότι υπάρχει, εκτός από τη σωματική εξάρτηση, και ψυχολογική. Μεγαλύτερη επιτυχία έχουν αυτοί που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα στο σύνολό του, προσερχόμενοι και στις ομαδικές συναντήσεις».