Με μια φωνή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε συγκεντρώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, απαίτησαν «Δικαίωση» για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ότι... η τραγωδία δεν θα ξεχαστεί, έως ότου «λάμψει« η αλήθεια και τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο και κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες τοποθετήσεις τους σημειώνουν «η κυβέρνηση ταυτίζεται με το αίτημα πολιτικά, ανθρώπινα και ηθικά». Την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, της πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Χρήστου Τριαντόπουλου στην υπόθεση των Τεμπών, θα αρχίσει στις 9 το πρωί της Τρίτης. Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ομιλητών, ένας από τους εισηγητές των κομμάτων και ένας δεύτερος με βουλευτές κατά βουλευτική αναλογία. Την Τετάρτη θα γίνει η προημερησίας συζήτηση για το θέμα των Τεμπών, όπου αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) για τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όταν ολοκληρώθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την συμπλήρωση δύο ετών από την εθνική τραγωδία των Τεμπών.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, «περί ώρα 13:00, περίπου 700 άτομα που είχαν εκμεταλλευτεί το μέγεθος της συγκέντρωσης, ενώθηκαν σε ομάδες και συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής των Ελλήνων, στη συμβολή των Λεωφόρων Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, όπου εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε βάρος των αστυνομικών και άλλων προσώπων που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο».
«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας βόμβες-μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα, καπνογόνα, καθώς και μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Οι αστυνομικοί, αφού φρόντισαν να προστατεύσουν τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά απομακρύνοντάς τους σε ασφαλή κατεύθυνση, προχώρησαν σε χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων για τον περιορισμό και την αποκλιμάκωση των επιθέσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Και προσθέτει: «Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 220 προσαγωγές ατόμων, από τις οποίες 73 συλλήψεις. Παράλληλα, από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 29 αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κτίρια και οχήματα».
Θεοδωρικάκος: Η κυβέρνηση ταυτίζεται με το αίτημα πολιτικά, ανθρώπινα και ηθικά
«Αλήθεια, δικαιοσύνη και ποτέ ξανά, ποτέ ξανά να μη συμβεί τέτοια τραγωδία. Η κυβέρνηση ταυτίζεται με το αίτημα πολιτικά, ανθρώπινα και ηθικά» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι γίνονται όλα όσα πρέπει για να λάμψει η αλήθεια, όμως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπουν οι θεσμοί μας» προσέθεσε ο υπουργός και επισήμανε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει αυτά που πρέπει, αλλά τη δικαιοσύνη την αποδίδει η ίδια η δικαιοσύνη για αυτό είναι σημαντικό η δίκη να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα».
«Χθες σε ολόκληρη τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο έγιναν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, ίσως οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ. Ήταν η επέτειος από μία πραγματική τραγωδία που έχει σημαδέψει τη χώρα. Πρώτα τους ανθρώπους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιοσέβαστο από ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους και δεν υπάρχει περίπτωση αντιπαράθεσης μαζί τους» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ερωτηθείς για τις ευθύνες σημείωσε ότι για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να έρθει συγκεκριμένη κατηγορία στη Βουλή και να υπάρξει εκεί η σχετική απόφαση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει ανταποκριθεί θετικά στο σχετικό αίτημα για τον κ. Τριαντόπουλο.
«Ενώ συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλαγές που απαιτούν ενότητα βλέπω με λύπη μου ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν πολιτεύονται υπηρετώντας το αίτημα για αλήθεια, αλλά για να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα» ανέφερε σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης.
Καραμέρος: «Η 28η Φλεβάρη είναι η ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη»
«Η 28η Φεβρουαρίου θα μείνει στην ιστορία σαν μια ιστορική λαϊκή κινητοποίηση. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι, κατέβηκαν πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά σε μια διαδήλωση με μια ξεκάθαρη απαίτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη. Επειδή ακούγονται πολύ συχνά αυτές οι λέξεις, δεν σημαίνει ότι χάνουν την αξία τους: δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία, δημοκρατία, αλήθεια. Αυτό φώναξαν και ζήτησαν οι πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Βέβαια, είχε και το θράσος ο κ. Μητσοτάκης, πρωί πρωί, πριν πάει ο κόσμος στις διαδηλώσεις, να γράψει στο Facebook ότι συμπαρίσταται και συμμετέχει. Προσπάθησε να καπελώσει ένας άνθρωπος ο οποίος γράφει κάθε Κυριακή σεντόνια στο Facebook και δεν λέει μια λέξη παρηγοριάς για τους συγγενείς, μια λέξη για τα Τέμπη. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι η προηγούμενη μέρα. Στο Νόβι Σαντ, στις 28 Ιανουαρίου – το Νόβι Σαντ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Εκεί κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ένα στέγαστρο το οποίο έφτιαξαν μπροστά στο αεροδρόμιο, το οποίο έπεσε και σκότωσε 15 ανθρώπους και έχει αφήσει σοβαρά τραυματίες πάρα πολλούς άλλους. Αυτό που συνέβη σήμερα σε όλη την Ελλάδα, αυτό που συνέβη και στις 26 Ιανουαρίου, συνέβη στη Σερβία – όχι μια μέρα, πολλές μέρες, όπως εδώ. Εκεί παραιτήθηκε ο Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός. Εσείς νομίζετε ότι είναι Παρασκευή και θα πάτε τριήμερο να πετάξετε χαρταετό. Δεν έχετε καταλάβει τι έχει συμβεί. Και αυτό αφορά και την κυβέρνηση, αφορά και τη Δικαιοσύνη, αφορά και εμάς, την αντιπολίτευση» τόνισε.
Κοντογεώργης: Ειρηνική συμμετοχή στο συλλογικό πένθος, με αίτημα για δικαιοσύνη και καλύτερο κράτος
«Οι συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, συμμετείχαν σε αυτό το συλλογικό πένθος, με τον τρόπο που άρμοζε: μαζικά, ειρηνικά και με ένα κοινό σε ένα μεγάλο βαθμό, αίτημα για αναζήτηση αλήθειας, για απόδοση δικαιοσύνης και για μια ενίσχυση της υποχρέωσης που έχει η οργανωμένη Πολιτεία κι εμείς ως κυβέρνηση, να δουλέψουμε και να παραδώσουμε ασφαλείς σιδηρόδρομους» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης στην ΕΡΤ.
Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση πρόταση δυσπιστίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διεμήνυσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να την συζητήσουμε, εκεί θα τα συζητήσουμε όλα». Ενώ κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη τοποθέτηση, στην ίδια εκπομπή, του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά, περί νέας κοινωνικής πλειοψηφίας μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια, ο Θανάσης Κοντογεώργης έκανε λόγο για «αδυναμία αντίληψης της στιγμής» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το επιχείρημα περί νέας κοινωνικής πλειοψηφίας έρχεται, άλλωστε σε αντίθεση με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, αντέτεινε και ζήτησε «να μην καλύπτουμε την ανυπαρξία πολιτικών επιχειρημάτων πάνω σε υποθέσεις με βαρύ συναισθηματικό φορτίο».
Για την πολιτική σύγκρουση, την Παρασκευή, όσον αφορά την αντίδραση της αστυνομίας, ο Θ. Κοντογεώργης παρατήρησε ότι όταν υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αστυνομοκρατία, ενώ όταν υπάρχει λιγότερη αστυνομία, διερωτάται (η αντιπολίτευση) πού είναι η αστυνομία… «Πρώτο μέλημά μας ήταν η άσκηση, με ασφάλεια, του δημοκρατικού δικαιώματος των συμπολιτών μας», εξήγησε. Παρεισέφρησαν κάποιοι άνθρωποι στη συγκέντρωση και «αλίμονο αν επενέβαινε εκείνη την ώρα η αστυνομία», σημείωσε επίσης με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι στα επεισόδια που ακολούθησαν, τραυματίσθηκαν 30 αστυνομικοί. Εν κατακλείδι, «η στάση της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά ψύχραιμη, δεν αξίζει σήμερα να ασχολούμαστε με αυτό».
Συγκλονιστικές εικόνες – Τα 57 μπαλόνια στον ουρανό ακριβώς στις 23:18
Στις 23:18, μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την μαύρη επέτειο των Τεμπών, έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, πολίτες άφησαν 57 μπαλόνια με τις ηλικίες και τα ονόματα των νεκρών να φύγουν στον αττικό ουρανό.
Πολίτες κρατώντας ακόμη και κεριά, σε εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, επιλέγουν να προβούν σε αυτή τη συμβολική κίνηση καθώς στις 23:18 έγινε η μοιραία σύγκρουση. Όλοι φωνάζουν «Αθάνατοι».
Συγκέντρωση στον ΟΣΕ Καλαμπάκας έπειτα από κάλεσμα των οικογενειών Πλακιά
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον ΟΣΕ Καλαμπάκας, έπειτα από κάλεσμα των οικογενειών Πλακιά.
Δύο χρόνια από τον άδικο θάνατο της Αναστασίας, της Θώμης και της Χρύσας Πλακιά και ο πόνος όλων, όλο και μεγαλώνει κυρίως στην περιοχή της Καλαμπάκας και του Καστρακίου, όπου ήταν και το σπίτι των τριών κοριτσιών.
Όπως μεταδίδει το trikalaola, μια μεγάλη καρδιά με λευκά λουλούδια με τις φωτογραφίες από τα αγγελούδια που χάθηκαν στα Τέμπη δέσποζε στο σταθμό του ΟΣΕ της Καλαμπάκας, όπου γίνεται η μεγάλη συγκέντρωση και το τρισάγιο, παρουσία και των οικογενειών των κοριτσιών.
Δείτε live βίντεο από το Ράδιο Σταγών στα κοινωνικά δίκτυα:
Κατερίνη: Νυχτερινή πορεία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών
Nυχτερινό συλλαλητήριο στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, ενώ ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Με ένα κερί στα χέρια οι πολίτες τίμησαν τη μνήμη των 57 αδικοχαμένων ψυχών. Η πλατεία του δημαρχείου Κατερίνης «βούλιαξε» από κόσμο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, όλος ο νομός Πιερίας με 135 συλλογικότητες, έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση.
Ανθρώπινα «ποτάμια» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Από νωρίς το πρωί, πολίτες όλων των ηλικιών πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς των θυμάτων και ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση του δυστυχήματος και την απονομή Δικαιοσύνης. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11:00 το πρωί, ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύτηκαν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.
Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Πλατεία Συντάγματος, όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών. Στις συγκινησιακά φορτισμένες ομιλίες το πλήθος ανταποκρινόταν με χειροκροτήματα.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν νέοι, που επέστρεφαν τη μοιραία νύχτα στα σπίτια ή τις σχολές τους. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δήλωσαν πρόθυμοι να συμπαρασταθούν σε κάθε προσπάθεια.
Ο Βασίλης Ζαβογιάννης εκπρόσωπος του σωματείου των σιδηροδρομικών, όσο κι ο εκπρόσωπος των μηχανοδηγών ΟΣΕ Δ. Κοτσιάφτης, που επίσης μετρούν στον κλάδο τους νεκρούς στο δυστύχημα, εξέφρασαν κι αυτοί τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συγγενών για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και επανέλαβαν το αίτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων για ασφαλείς μεταφορές και σύγχρονο σιδηρόδρομο.
Ιδιαίτερα φορτισμένες οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κ. Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κ. Ασλανιδης και κυρίως η κα Καρυστιανού, τόσο στην πλατεία, όσο και στα Τέμπη (με τα οποία υπήρχε απ’ ευθείας σύνδεση) που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα σεβασμού και συμπαράστασης για το δράμα τους, ευχόμενοι όλοι μαζί τους «ποτέ ξανά Τέμπη».
Ιδιαίτερη μνεία έγινε από όλους τους συγγενείς στους τραυματίες που ακόμα νοσηλεύονται και τους επιζήσαντες που ακόμα πασχίζουν να επουλώσουν τα ψυχολογικά τραύματα από την τραγική αυτή εμπειρία.
Ο κόσμος στην ογκώδη συγκέντρωση τήρησε ευλαβικά την τάξη που επέβαλε η μέγιστη αυτή εκδήλωση σεβασμού και απομόνωσε και αποδοκίμασε μεμονωμένες προσπάθειες ασέβειας μικρο-ομάδων που θέλησαν να διασαλεύσουν την κοσμιότητα που απαιτεί η επέτειος.
Θεσσαλονίκη: Κοσμοπλημμύρα στη διαδήλωση για τα Τέμπη
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ζητώντας δικαιοσύνη για τους νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Οι πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Αριστοτέλους και τους γύρω δρόμους σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με τις ομιλίες των συγγενών των θυμάτων, που δακρυσμένοι μίλησαν για τον αγώνα που δίνουν. Μετά το τέλος των ομιλιών αναγνώστηκαν τα 57 ονόματα των θυμάτων, πέταξαν στον ουρανό αντίστοιχο αριθμό μαύρων μπαλονιών, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Στη συνέχεια, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, οικογένειες με παιδιά περπατούν σε όλη την Εγνατία οδό από τα Πανεπιστήμια ως τον Βαρδάρη και την οδό Μοναστηρίου στο ύψος που βρίσκεται ο ΟΣΕ. Κυρίαρχο σύνθημα: «Δεν έχω οξυγόνο».
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, η παρουσία του κόσμου στη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη είναι κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη διαδήλωση που είχε γίνει πριν από έναν μήνα για τα Τέμπη.