Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε σήμερα ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να «διχάσει» την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσεγγίζοντας τις τελευταίες εβδομάδες τον Ντόναλντ Τραμπ, τρία χρόνια και πλέον μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και παράλληλα επιτέθηκε στην αμερικανική κυβέρνηση λέγοντας ότι «αλλάζουν διαρκώς τους όρους της συμφωνίας για... τα ορυκτά».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θέλει να διχάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, μετά το πέρας της συνόδου χωρών συμμάχων του Κιέβου, την ώρα που στην Ευρώπη σχεδιάζουν κλιμάκωση στρατιωτικών και οικονομικών δράσεων.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι, θεωρώντας ενδεχομένως πως βρίσκεται σε θέση που μπορεί να επιβάλλει τις εξελίξεις, παρά τις διαρκείς ήττες στο πεδίο των μαχών και τον παραγκωνισμό των ευρωπαίων συμμάχων του από τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «συνεχώς» τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας για τα ορυκτά με την Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν θέλει η Ουάσινγκτον να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι κατά της συμφωνίας.
Ο Ζελένσκι επισήμανε πως πιστεύει ότι η αμερικανική στάση έναντι της Ρωσίας θα έπρεπε να είναι σθεναρότερη, ίσως όπως αυτή της Ευρώπης που ετοιμάζεται να στείλει γαλλοβρετανικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα ο Μακρόν, κάτι που η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα σημαίνει την απευθείας σύγκρουση. Την ώρα πληθαίνουν οι «Απρόθυμοι» στον «Συνασπισμό των Προθύμων», ο Γάλλος πρόεδρος μαζί με τον Κιρ Στάρμερ, λειτουργούν ως ηγέτες της Ευρώπης, έτοιμοι να την οδηγήσουν σε πολεμικές περιπέτειες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Σημειώνεται πως και η Ιταλία έχει βγει από το κάδρο των «προθύμων». Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συμμετείχε στη σημερινή διεθνή διάσκεψη κορυφής για το ουκρανικό στο Παρίσι, ελπίζει ότι στην επόμενη σύνοδο θα υπάρχει και μια αμερικανική αντιπροσωπεία.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει να κουνάει το δάκτυλο στις χώρες της Δύσης προκειμένου να εμποδίσουν κάθε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ζητάει η Μόσχα προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας πως αυτό θα έστελνε «πολύ επικίνδυνα μηνύματα».
«Μετά τα μηνύματα που ακούσαμε (…) από τη Σαουδική Αραβία στο θέμα των κυρώσεων, περί μιας ενδεχόμενης άρσης των κυρώσεων… Είναι πολύ επικίνδυνα μηνύματα», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι, ισχυριζόμενος πως είναι… εφικτό να βρεθεί σε θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι χρειάζεται τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία προς αυτή την κατεύθυνση.

Θέλουν πόλεμο με τη Ρωσία
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι είναι τώρα δεν είναι η ώρα για άρση των κυρώσεων.
«Αυτό που συζητήσαμε είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις για να υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να φέρουν τη Ρωσία στο τραπέζι διαπραγματεύσεων μέσω περαιτέρω πίεσης από αυτήν την ομάδα χωρών», ανέφερε σημειώνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης «στρατιωτικά και επιχειρησιακά» σχέδια για την υποστήριξη οποιασδήποτε εκεχειρίας και ειρήνης στην Ουκρανία, «στη γη, στον αέρα ή στη θάλασσα».
«Αυτό που προέκυψε πιο έντονα από τη συνάντηση ήταν τόσες πολλές χώρες συμπαραστέκονται, όπως έχουν κάνει για πάνω από τρία χρόνια τώρα με την Ουκρανία, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για όσο χρόνο χρειαστεί» υπογράμμισε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση που βλέπει την Ευρώπη “να κινητοποιείται” για την ειρήνη στην Ουκρανία “σε πρωτοφανή κλίμακα εδώ και δεκαετίες”.
“Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης”, δήλωσε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
“Θα είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε λειτουργική μια ειρηνευτική συμφωνία οποτεδήποτε η ακριβή της μορφή παρουσιαστεί και θα εργαστούμε μαζί για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αναλάβει την υπεράσπισή της και την αποτροπή στο μέλλον.
“Συμφωνήσαμε εδώ στο Παρίσι ότι είναι σαφές πως οι Ρώσοι κωλυσιεργούν”, δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου. “Παίζουν παιχνίδια και παίζουν για να κερδίσουν χρόνο”.
“Δεν θέλω να θέσω μια σκληρή προθεσμία σε αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την ειρήνη να αναπτύσσεται στην Ουκρανία μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, και όχι μηνών και μηνών.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής για το Ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, αναφερόμενος στο ζήτημα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση μία γαλλοβρετανική αποστολή θα μεταβεί στο Κίεβο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συγκρότηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον.
Ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της «Συμμαχίας των Προθύμων» θα καταθέσουν προτάσεις εντός τριών εβδομάδων για την παρακολούθηση μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και πως τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μακρόν περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου τη διαδικασία για τον έλεγχο των νομικών επιλογών, τη βοήθεια του μελλοντικού ουκρανικού στρατού, τον καθορισμό της δύναμης διαβεβαίωσης υπό την ηγεσία της Ευρώπης.
Όπως είπε, οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για να τη φέρουν στην καλύτερη δυνατή θέση, ενώ επέκρινε τη Ρωσία για άλλη μια φορά ότι προσποιείται ότι εμπλέκεται σε συνομιλίες ενώ εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Μακρόν, ορισμένες εμπλεκόμενες χώρες ανέλαβαν περαιτέρω δεσμεύσεις για βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής ανακοίνωσης για βοήθεια 2 δισ. ευρώ χθες το βράδυ.
Τόνισε επίσης μαζί με άλλους ηγέτες ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση των κυρώσεων», καθώς πρέπει να υπάρξει μια τελική ειρηνευτική διευθέτηση πριν συμβεί αυτό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την πίεση, συμπεριλαμβανομένου του σκιώδους στόλου της Ρωσίας.
Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν επιφορτιστεί να εξετάσουν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα σχετικά με οποιεσδήποτε δυνάμεις θα υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός και τους ζητήθηκε να υποβάλουν έκθεση σε τρεις εβδομάδες.
Σημείωσε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία για την αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης διαβεβαίωσης, αν και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει. Τόνισε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίησή της από τις χώρες που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν. Μεταξύ των «απρόθυμων» είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε μετά το τέλος της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα και σημείωσε ότι θεωρεί αυτή τη συζήτηση ενδεχομένως λίγο διασπαστική, στο βαθμό που το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πως θα τελειώσει ο πόλεμος μία ώρα αρχύτερα.
Ωστόσο, ο Μακρόν είπε ότι υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας πρέπει να βασίζονται σε τρεις πυλώνες:
- έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό, με μια κοινή γαλλο-βρετανική αποστολή που θα μεταβεί στο Κίεβο για να διαπιστώσει ανάγκες και τι μπορεί να γίνει για να υποστηρίξει τον μελλοντικό του στρατό.
- μια δύναμη καθησυχασμού, η οποία λέει ότι δεν θα σταθμεύει στη γραμμή σύγκρουσης, αλλά θα προσφέρει υποστήριξη σε «στρατηγικούς» τομείς.
- και μια ευρύτερη ώθηση για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και την εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής άποψης, καθώς των απαιτήσεών της σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Μακρόν διαβεβαίωσε η δουλειά θα συνεχιστεί με τον ίδιο και τον Στάρμερ να έχει εντολή να διατηρήσει την ορμή της ομάδας.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της εκταμίευσης από την ΕΕ των δανείων που έχει αποφασίσει να παράσχει στην Ουκρανία η G7.
Ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε ακόμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και η Κίνα, ενώ ερωτηθείς για τον ρόλο της Τουρκίας θεώρησε σκόπιμο να εκφράσει τη λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας τα εξής: «Ο συστηματικός χαρακτήρας των διώξεων σε βάρος της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, όπως και η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Αναφορικά με τις ως τώρα διαβουλεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα τους: «Υπήρξαν παράλληλες συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σε τρία διαφορετικά ανακοινωθέντα που λένε διαφορετικά πράγματα: ένα αμερικανο-ουκρανικό ανακοινωθέν, ένα αμερικανο-ρωσικό ανακοινωθέν και ένα ρωσικό ανακοινωθέν διαφορετικό από τα προηγούμενα» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και συνέχισε: «Εμείς επιθυμούμε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε το ρωσικό σχέδιο που συνίσταται στο να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε με στόχο να αποθαρρύνουμε τον αντίπαλο και να συνεχίζουμε τις εις βάρος του επιθέσεις».
Ο Μακρόν ταυτόχρονα αμφισβήτησε τις ρωσικές «αλήθειες» για την Ουκρανία και την υπεκφυγή της στην κατάπαυση του πυρός.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι χαιρετίζει τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι βρίσκονται «σε συνεχή επαφή» και χαιρέτισε ακόμη το θάρρος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Είπε ότι ο στόχος του συνασπισμού είναι σαφής: «βασικά, για να κερδίσουμε την ειρήνη, και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για διαπραγμάτευση και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που θα διαπραγματευτεί θα είναι σταθερή και διαρκής».
Αμφισβήτησε ευθέως τη Ρωσία για τη μη υπογραφή της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός και τη θέσπιση νέων όρων.
Μεταξύ άλλων ερωτήσεων, ο Μακρόν ρωτήθηκε για την κριτική του Στιβ Γουίτκοφ σε μια πρόταση συμμετοχής των ευρωπαϊκών δυνάμεων, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στο τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της.
Είπε ότι «πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενταχθούν σε μια ευρωπαϊκή δύναμη διαβεβαίωσης.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι ένας «αξιόπιστος» σύμμαχος καθώς επαίνεσε επανειλημμένα την πρωτοβουλία και τη βούληση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση και αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπαν άλλοι σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας μπορεί να διαφέρουν κατά καιρούς, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα μιλήσει ξανά με τον Τραμπ τις επόμενες ώρες, καθώς «εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, αυτό θα δώσει στις ΗΠΑ μια ιδέα για το ποια είναι η πραγματική θέση της Μόσχας».