Πυρ ομαδόν δέχθηκε στη Βουλή, στην πρώτη του εμφάνιση άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του και μετά το σάλο που προκάλεσαν παλαιότερες αναρτήσεις του για την Κύπρο και τις απαιτήσεις της Τουρκίας, ο Νίκος Τσάφος.
Ο υφυπουργός Ενέργειας βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ευθείες βολές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που του ζήτησαν να παραιτηθεί μετά τα όσα ντροπιαστικά έχει αναφέρει.
«Έχετε πολιτική ευθύνη πλέον. Δεν μπορείτε να έχετε το χαρτοφυλάκιο ενεργειακού σχεδιασμού, την ώρα που επανειλημμένως έχετε μιλήσει για τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
Επί περίπου ένα μισάωρο ο Νίκος Τσάφος δεχόταν το ανελέητο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης. «Ζητάμε μαζί με τον “άριστο” -γιατί και εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία- μαζί με τον “άριστο” Αρίστο Δοξιάδη να παραιτηθείτε γιατί δεν έχετε καμία πίστη στην εθνική γραμμή της χώρας. Δεν την πιστεύετε. Είστε εκεί για άλλους λόγους, θα τους εξηγήσει η ιστορία. Δεν περιμένω να μου πείτε για ποιους λόγους σας τοποθέτησε ο κ. Μητσοτάκης εκεί. Δεν το γνωρίζω, δεν θέλω να το μάθω. Θα το γράψει η ιστορία. Όμως άριστος δεν είστε», σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Μπάρκας.
Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν κι η κριτική των υπολοίπων κομμάτων. Για μείζον πολιτικό θέμα έκανε λόγο ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, καλώντας τον να επιδείξει «πολιτική ανδρεία» και να παραιτηθεί. Σχολιάζοντας δε, τα όσα περί λάθους έχει αναφέρει ο κ. Τσάφος, υποστήριξε πως λάθος είναι πως ο υφυπουργός Ενέργειας βρίσκεται στη Βουλή σήμερα. «Απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του και ο Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας.
Να υπερασπιστεί τον Νίκο Τσάφο επιχείρησε ο Μακάριος Λαζαρίδης που μίλησε για «ανθρωποφαγία». Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ ο νέος υφυπουργός έχει αναγνωρίσει το λάθος του με παρρησία. «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Εάν αρχίσουμε να ψάχνουμε τις δηλώσεις όλων μας 5 χρόνια πίσω, θα παραιτηθούμε οι μισοί…», είπε.
Ο ίδιος ο Νίκος Τσάφος παίρνοντας τον λόγο επανέλαβε ότι η ανάρτησή του για τα Κατεχόμενα ήταν λάθος και γι αυτό την έχει σβήσει. Στην παρέμβασή του με αφορμή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία, όπως ανέφερε, διασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος ενέργειας, με το βλέμμα στραμμένο στην πεσμένη κατανάλωση, αλλά και ενόψει Πάσχα, υποστήριξε πως επέστρεψε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τη χώρα του.
«Έχω δεχθεί ερωτήσεις και δέχομαι κριτική για πατριωτισμό μου», ξεκίνησε να λέει για να συμπληρώσει: «Γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα κι έφυγα στο εξωτερικό για σπουδές. Έμεινα στο εξωτερικό για εργασία και το 2022, την περίοδο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος που πρότεινε να γυρίσω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Τα παράτησα όλα και επέστρεψα γιατί πιστεύω στη χώρα και θέλω να βοηθήσω. Πιστεύω ότι στον τομέα της ενέργειας κάνουμε πολύ καλά πράγματα και βέβαια υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε περισσότερα. Βλέπετε τα νέα με τις μεγάλες εταιρείες που επενδύουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης. Εγώ αυτό ήρθα να υπηρετήσω το εθνικό συμφέρον, να έχουμε ενεργειακή αυτονομία και στρατηγική ανεξαρτησία κι αυτό θα συνεχίσω να κάνω».
Σε ό,τι αφορά στα πυρά που δέχεται για δημοσίευση που αφορά χάρτη του Αιγαίου με τουρκικές διεκδικήσεις, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που ακούγονται. Έδειξα έναν χάρτη για να αποδομήσω τις τουρκικές διεκδικήσεις και εσείς μου λέτε ότι τον υιοθετώ».