Latest News

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό: Ανασύρθηκαν ακόμα 4 μετά από 60 ώρες – Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς η χούντα

 


Τέσσερις ακόμη άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια σχεδόν 60 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.700 ανθρώπους στη χώρα της... Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι επιζώντες απεγκλωβίστηκαν από κτίριο σχολείου που κατέρρευσε στη βόρεια περιοχή Sagaing, από το οποίο ανασύρθηκε επίσης ένα πτώμα, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Μιανμάρ.

Μια έγκυος γυναίκα που απεγκλωβίστηκε χθες από τους διασώστες αφού πέρασε περίπου 50 ώρες κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου κατοικιών στο Μανταλέι, δύο ημέρες μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ, πέθανε.

Οι διασώστες νόμιζαν ότι είχαν σώσει τη ζωή της 35χρονης Μάτου Του Λουίν, αλλά διαπίστωσαν τελικά τον θάνατό της λίγο αφότου την ανέσυραν από τα ερείπια του 12ώροφου συγκροτήματος διαμερισμάτων Sky Villa, το οποίο καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, με τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης να βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στη Μιανμάρ όσο και στη γειτονική Ταϊλάνδη.

Στους 18 οι νεκροί στην Μπανγκόκ

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 18 άτομα στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, όπου 76 εργάτες εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός πολυώροφου κτιρίου που βρισκόταν υπό κατασκευή.

Ο σεισμός της Παρασκευής σημειώθηκε κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Μανταλέι, κατά μήκος του ρήγματος Sagaing – με τις δονήσεις να επηρεάζουν πολλά άλλα έθνη.

Αν και οι προσπάθειες διάσωσης έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή και η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στη Μιαναμάρ, υπήρξαν καθυστερήσεις στην άφιξη στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, αφήνοντας τους ντόπιους να προσπαθούν να ξεθάψουν τους επιζώντες με τα χέρια.

Το βράδυ του Σαββάτου, μια ηλικιωμένη γυναίκα διασώθηκε στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Nay Pyi Taw, αφού είχε παγιδευτεί για 36 ώρες κάτω από τα ερείπια ενός νοσοκομείου.

Είκοσι εννέα άνθρωποι διασώθηκαν επίσης από μια πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Μανταλέι, ανακοίνωσε η τοπική πυροσβεστική αρχή την Κυριακή.

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 12:50 τοπική ώρα (06:20 ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, μόλις 10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους – πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του στο επίπεδο του εδάφους έγιναν πιο έντονα αισθητές από έναν βαθύτερο σεισμό. Ένας δεύτερος σεισμός σημειώθηκε 12 λεπτά αργότερα, με μέγεθος 6,4 βαθμών και επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νότια του Sagaing, της πρωτεύουσας της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στο Μανταλέι.

Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν έκτοτε. Την Κυριακή καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών βορειοδυτικά του Μανταλέι.

Σημάδια ζωής και κάτω από τον πύργο της Ταϊλάνδης

Στην Μπανγκόκ, όπου το μαλακό έδαφος έκανε τη δόνηση πιο έντονη, ένας ημιτελής πύργος κατέρρευσε, θάβοντας πολλούς που εργάζονταν στο εργοτάξιο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Anutin Charnvirakul δήλωσε την Κυριακή ότι οι διασώστες εντόπισαν σημάδια ζωής κάτω από τα χαλάσματα στο σημείο, αλλά προειδοποίησε ότι ήταν αδύναμα.

«Ανωμαλίες» έχουν βρεθεί στον χάλυβα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του κτιρίου και έχουν συλλεχθεί δείγματα για έλεγχο, δήλωσε την Κυριακή στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Βιομηχανίας της Ταϊλάνδης Ακανάτ Προμφάν.

Οι οικογένειες περίμεναν με αγωνία τις εξελίξεις. Μια γυναίκα στην Ταϊλάνδη, της οποίας ο σύζυγος εργαζόταν στον πύργο όταν αυτός κατέρρευσε, δήλωσε στο BBC ότι θα περιμένει «όσο χρειαστεί».

Οι διεθνείς ομάδες διάσωσης

Οι διεθνείς ομάδες διάσωσης έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστροφής, με πολλές χώρες να στέλνουν βοήθεια στη Μιανμάρ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η Κίνα στέλνει μια ομάδα διάσωσης 82 ατόμων
  • Μια ομάδα 51 ατόμων που έφτασε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή
  • Η Ινδία στέλνει μια πτήση βοήθειας που μεταφέρει μια ομάδα διάσωσης και προμήθειες έκτακτης ανάγκης.
  • Το υπουργείο Εξωτερικώντης Μαλαισίας δήλωσε ότι θα στείλει μια ομάδα 50 ατόμων για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις αρωγής κατά της καταστροφής.
  • Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ιρλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρωσία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης ομάδες διάσωσης
  • Ο υπουργός Εξωτερικώντου Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι δεσμεύτηκε για βοήθεια ύψους 10 εκατ. λιρών για να βοηθήσει «όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»

Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς παρά την κρίση μετά τον σεισμό

Ένοπλο κίνημα το οποίο προβάλλει αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ κατήγγειλε χθες Κυριακή πως οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν κοινότητες, παρότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με καταστροφή, μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών που προκάλεσε πελώριες ζημιές κι άφησε πίσω τουλάχιστον 1.700 νεκρούς.

Η Εθνική Ένωση των Κάρεν (KNU), από τις παλαιότερες οργανώσεις ανταρτών στη Μιανμάρ, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού».

Πρόσθεσε πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο του τον λαό».

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος με τον οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για να του ζητήσει σχόλιο δεν έδωσε συνέχεια.

Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη στην οποία μεταμορφώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Λίγες ώρες μετά τον σαρωτικό σεισμό της Παρασκευής, αεροσκάφη και drones εξαπέλυσαν πλήγματα στην πολιτεία Κάρεν, κοντά στο αρχηγείο της KNU, σύμφωνα με οργάνωση αρωγής προσκείμενη στους αντικαθεστωτικούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, ο Βίβιαν Μπαλακρίσναν, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός για να διευκολυνθεί η διανομή βοήθειας, έπειτα από συνεδρίαση που διεξήχθη μέσω βιντεοσύνδεσης με τους ομολόγους του της ASEAN αφιερωμένη στον σεισμό.

Ο κ. Μπαλακρίσναν «κάλεσε να κηρυχθεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ» ώστε «να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση» για να επιστρέψει «η ειρήνη» και να υπάρξει «ανοικοδόμηση» της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατιωτικού καθεστώτος. Όμως οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες — δεν γλίτωσαν οι περιοχές υπό τον έλεγχο διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.

Προχθές Σάββατο η εξόριστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετέχουν στοιχεία της κυβέρνησης που ανατράπηκε το 2021, ανακοίνωσε πως οι αντικαθεστωτικοί μαχητές υπό τη διοίκησή της αναστέλλουν τις επιθετικές ενέργειές τους για δυο εβδομάδες.

Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιες οργανώσεις ανταρτών διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους, άλλες όμως συνεχίζουν τις εχθροπραξίες. Το καθεστώς επίσης συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, προσθέτουν. Εξάλλου ο στρατός, που κανονικά θα συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής στις σεισμοπαθείς περιοχές, είναι «άφαντος», επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί