Latest News

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

Συγκέντρωση για Τέμπη: Ποτάμι λαού για δικαιοσύνη «έπνιξε» την Αθήνα - Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σε 20+1 φωτογραφικά κλικ (ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Άνευ προηγουμένου ήταν η συμμετοχή του κόσμου στα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τα Τέμπη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν μαζικά στην καρδιά της Αθήνας από νωρίς το πρωί. Συγγενείς θυμάτων, ηλικιωμένοι υποβασταζόμενοι, μικρά παιδιά στους ώμους των γονιών τους, όλοι ήταν εκεί για να γίνουν η φωνή των ανθρώπων που χάθηκαν.

Οι ομιλίες της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη συγκλόνισαν και προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης.

Αντιθέτως, οργή προκάλεσαν οι προβοκάτσιες από μπαχαλάκηδες που οδήγησαν στα επεισόδια, αλλά κι η στάση της αστυνομίας που από τη μία άφηνε ανενόχλητους τους κουκουλοφόρους να διαλύουν το συλλαλητήριο και από την άλλη με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος, «εκκαθάρισαν» το χώρο από διαδηλωτές.

Eurokinissi

Μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας, με τους πολίτες όλων των ηλικιών να τιμούν τη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν πριν από δύο χρόνια στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα.

Οι διαδηλωτές ένωσαν τη φωνή τους με το κοινό αίτημα για δικαιοσύνη για τα 57 θύματα των Τεμπών, από ένα σύστημα που, όπως υποστηρίζουν, τους στέρησε το οξυγόνο.

Οι μπαχαλάκηδες σε συνδιασμό με το όργιο καταστολής που εξαπέλυσε η αστυνομία δεν κατόρθωσε να αμαυρώσει την ιστορική αυτή μέρα, καθώς οι πολίτες «βούλιαξαν» το Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης στην Αθήνα, και ενώ ακόμα αποχωρούσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωναν στο Σύνταγμα, στήθηκε σκηνικό με δυνάμεις των ΜΑΤ να συγκρούονται με ομάδες κουκουλοφόρων, με στόχο να «αδειάσει» η πλατεία από διαδηλωτές. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση.

Παρά τις προσπάθειες της ΕΛΑΣ να «καθαρίσει» το Σύνταγμα από διαδηλωτές είτε με τη χημικά, κρότου – λάμψης, είτε με τις «αύρες» πλήθος κόσμου παρέμενε στην πλατεία Συντάγματος, μέχρι λίγο πριν τις 19:00.

Λόγω των παραπάνω πολύς κόσμος εγκλωβίστηκε ενώ προσπαθούσε να αποχωρήσει.

Γονείς με μωρά παιδιά, χιλιάδες μαθητές από κάθε γωνιά της Αθήνας, χιλιάδες απεργοί «νέκρωσαν» τους χώρους δουλειάς. Νέοι, παιδιά και μεγάλοι κρατούσαν πανό, ενώ συνθήματα όπως «Δεν έχω οξυγόνο», «Όλοι είμαστε στο ίδιο βαγόνι», «Δικαιοσύνη, τώρα», δονούσαν την ατμόσφαιρα.


Το μέγεθος του πλήθους που συμμετείχε στην πλατεία Συντάγματος ίσως δεν έχει εμφανιστεί ξανά και για οποιονδήποτε λόγο στους ελληνικούς δρόμους,

Το δε μήνυμα που έστειλαν οι συγγενείς και τα εκατομμύρια πολιτών προς την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη είναι ηχηρό, αυστηρό και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας: Η κυβέρνηση οφείλει να διευκολύνει την έρευνα, να αναλάβει επιτέλους στην πράξη πολιτικές ευθύνες και να αποδεχθεί ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όποιες ποινικές ευθύνες στελεχών της, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς παρελκυστικές κινήσεις όπως η εξεταστική επιτροπή και η μέχρι πρότινος άρνησή της για οποιαδήποτε προανακριτική.

Η δε Δικαιοσύνη δεν έχει άλλα περιθώρια ούτε καθυστερήσεων, ούτε αμφιλεγόμενων και αμφισβητήσιμων ενεργειών, που προκαλούν τη μήνη των συγγενών, ενώ η ηγεσία του Αρείου Πάγου καλείται να αναλάβει το βάρος της αποκατάστασης του κύρους ενός θεσμού, που η ίδια εξέθεσε σε αυτή την κοινωνική κατακραυγή.

Ένα ρίγος διαπέρασε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους όταν συμφοιτητές των αδικοχαμένων νέων ανέγνωσαν τα ονόματα των συνολικά 57 νεκρών. Σύσσωμη η πλατεία φώναξε «παρών» και «παρούσα» στην ανάγνωσή τους και στο τέλος φώναξε «αθάνατοι».

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν πρώτοι από όλους εκπρόσωποι των φοιτητών, καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν νέοι. Στις τοποθετήσεις τους όλοι επέμειναν στο αίτημα της γρήγορης απονομής δικαιοσύνης προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη των νεκρών κι ο αγώνας των συγγενών για να χυθεί φως στα αίτια του δυστυχήματος. 

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν πήραν τον λόγο γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, ο κ. Παπαγγελής, η κα Ρούτσι, η κα Λίβα, ο κος Ασλανίδης και κυρίως η κυρία Καρυστιανού.

Η Μ. Καρυστιανού τόνισε ότι «οι 57 ψυχές μας καθοδηγούν για να φτάσουμε στη δικαιοσύνη. Εχουμε μια αλαζονική κυβέρνηση και διεφθαρμένη. Ανακαλύψαμε όμως δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι τις έχουμε μέσα μας. Ως μανάδες, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη μνήμη των παιδιών μας, να φέρουμε την ασφάλεια γι αυτά που είναι στη ζωή και θα έρθουν στη ζωή».

Μάλιστα, σε αποστροφή του λόγου της σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θλίβομαι βέβαια, βλέποντας τα σφραγισμένα παντζούρια της Βουλής. Φοβούνται μη τυφλωθουν από το φως μας. Και καλά κάνουν και φοβούνται». «Εχουμε μια ένωση για την κάθαρση. Μεσα από την αληθινή εξυγίανση των θυμάτων, να δώσουμε οξυγόνο σε κάθε τσακισμένη ψυχή. Απευθύνομαι στους φονιάδες των παιδιών μας: Μέλη και οστά είναι άθαφτα. Διαπράξατε μέγιστη ύβρι και θα λάβετε τα δέοντα μέσα από τον παλμό της νέμεσης», υπογράμμισε.

«Οι ψυχές των παιδιών μας μας οδηγούν και είναι το ιερότερο κάλεσμα. Δεν έχει γυρισμό. Η αλήθεια θα βρεθεί και θα φέρει άφθονο οξυγόνο. Και για τις επόμενες γενιές γιατί τους το οφείλουμε. Η δικαιοσύνη θα έρθει» κατέληξε η Μ. Καρυστιανού.

«Ήρθα να μοιραστώ τον πόνο μου, αλλά βρήκα έναν ακόμα μεγαλύτερο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία της μητέρα της Κυριακής Γρίβα.

Η Δέσποινα Καλλέα, έχοντας την φωτογραφία της κόρης της δίπλα της και με δάκρυα στα μάτια και τρεμάμενη φωνή, είπε ότι «δεν βρίσκεται στη συγκέντρωση μόνο για την Κυριακή, είμαι εδώ ως μάνα γιατί ξέρω πώς είναι να ακούς το παιδί σου να εκλιπαρεί για βοήθεια». «Ξέρω πώς είναι να θέλεις να του κρατήσεις το χέρι, να του ψιθυρίσεις “η μανούλα είναι εδώ”».

«Δες τους Κυριακή, κοίτα που είμαι, βλέπεις τον κόσμο;», είπε αρχικά κρατώντας ψηλά τη φωτογραφία της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα. «Την Κυριακή Γρίβα για όσους μπόρεσαν να ξεχάσουν, τη γνωρίσατε μέσα από ένα ηχητικό που έλεγε: Χάνομαι και την απάντηση ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί. Τη γνωρίσατε, την αγαπήσατε και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ που ανάψατε ένα κερί στο όνομά της κι είπατε μία προσευχή για εκείνη».

«Ήρθα να μοιραστώ τον πόνο μου, αλλά βρήκα έναν ακόμα μεγαλύτερο». «Εγώ έθαψα το παιδί μου και δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι να ψάχνεις και να θάβεις ένα ρολόι, ένα δάχτυλο, ένα κάρβουνο. Πώς είναι να σου δίνουν το παιδί σου σε σακούλα; Πόσο θάρρος έχουν οι 57 ψυχές; Τους κουβαλάς στους ώμους σου Μαρία μου (σσ Καρυστιανού). Μακάρι να μπορούσα να πάρω λίγο από τον πόνο σας. Μακάρι να μπορούσα, γιατί εγώ θα τα καταφέρω. Είμαι εδώ και σας ευχαριστώ πάρα πολύ», ανέφερε κλείνοντας η Δέσποινα Καλλέα σε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης με τον κόσμο να την χειροκροτά.

Η εικόνα ήταν πραγματικά συγκλονιστική, καθώς επικράτησε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο ενώ κόσμος συνέρρεε διαρκώς στο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι ήταν κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος) ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύονταν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για το έγκλημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου διαβάστηκαν όλα τα ονόματα ων νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ πολίτες άφησαν μαύρα μπαλόνια.

Τα συλλαλητήρια διεξήχθησαν υπό το βάρος των αποκαλύψεων του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου περιγράφεται κατάσταση διάλυσης στον ΟΣΕ, τεράστια λάθη χειρισμών στο σημείο του δυστυχήματος και καταρρίπτεται ότι ο ισχυρισμός ότι η πυρόσφαιρα και η φωτιά προκλήθηκαν από έλαια σιλικόνης.

Συλλαλητήρια στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών διοργανώθηκαν και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.

Αθήνα – Σύνταγμα

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν από το πρωί στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, προκειμένου να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για δικαιοσύνη.

Το πλήθος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και διαδήλωσε ειρηνικά ζητώντας «οξυγόνο» και «δικαιοσύνη».