Η DeepSeek έχει βάλει φωτιά στη βιομηχανία Τεχνητής Νοημοσύνης με την ταχεία ανάπτυξή της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις δεξιότητες των δυτικών ανταγωνιστών της, αλλά με ένα κλάσμα του κόστους που φαίνεται να έχουν οι τεχνολογικοί γίγαντες με έδρα... τις ΗΠΑ.
Όμως η αλματώδης άνοδός της έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς μια νεοφυής επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει ηγέτης της αγοράς τόσο γρήγορα, παρακάμπτοντας προφανώς την απαγόρευση των ΗΠΑ για τις κινεζικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τα πιο προηγμένα μικροτσίπ που είναι διαθέσιμα στις εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας.
Η κινεζική εταιρεία ισχυρίζεται ότι χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες και κόστισε λιγότερο από 6 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης, χρησιμοποιώντας τα λιγότερο προηγμένα τσιπ της Nvidia, και στη συνέχεια λάνσαρε την εφαρμογή της για iPhone στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα.
Το chatbot έχει γίνει έκτοτε η εφαρμογή με τις περισσότερες δωρεάν λήψεις στη χώρα – με την αλματώδη δημοτικότητά του να βλέπει την αξία των αντίπαλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης να πέφτει και να προκαλεί σοκ στη Wall Street και τη Silicon Valley.
Τα γεράκια στην Κίνα το έχουν χαρακτηρίσει ως “κομμουνιστική Τεχνητή Νοημοσύνη”, ενώ μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων είναι ότι το chatbot τροφοδοτεί τους χρήστες με κινεζική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Αυτό περιλαμβάνει το ζήτημα της Ταϊβάν, ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης για μελλοντικούς παγκόσμιους πολέμους, την οποία δηλώνει ότι είναι “αναφαίρετο τμήμα της Κίνας”.
Ο εθνικός ήρωας της Κίνας
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της DeepSeek, Liang Wenfeng, έχει αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα στην Κίνα λόγω της περιφρόνησης που έδειξε στις αμερικανικές προσπάθειες να περιοριστούν οι φιλοδοξίες της χώρας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με την απαγόρευση πώλησης των μικροτσίπ.
Την ημέρα που η εφαρμογή του ξεκίνησε στις ΗΠΑ, ο Liang συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Qiang σε μια συγκέντρωση επιχειρηματικών ηγετών για να μοιραστεί τις απόψεις του σχετικά με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το ιστορικό της Κίνας στη χρήση φαινομενικά ιδιωτικών εταιρειών για κατασκοπεία, σε συνδυασμό με τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο οι πολίτες των ΗΠΑ κατέβαζαν το DeepSeek, είναι αυτά που έχουν τροφοδοτήσει τους φόβους σχετικά με την ικανότητα του Πεκίνου να χρησιμοποιεί εταιρείες με έδρα την Κίνα για την πρόσβαση στις ιδιωτικές πληροφορίες των ανθρώπων.
Η εταιρεία θα είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές των χρηστών, τα μοτίβα πληκτρολόγησης, τη διεύθυνση IP και πολλά άλλα, προειδοποίησαν οι ειδικοί, και θα πρέπει να τις παραδώσει στην κινεζική κυβέρνηση εάν της δοθεί σχετική εντολή.
Οι ειδικοί έχουν τώρα προτείνει ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει τη βοήθεια του Πεκίνου στην προμήθεια ισχυρών τσιπ στο πλαίσιο της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να προηγηθεί στη μάχη με τη Δύση για τεχνολογική υπεροχή και να συλλέξει πληροφορίες για τους εχθρούς της.

Η ιστορία του TikTok επαναλαμβάνεται
Ο Luke de Pulford, διευθυντής της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, δήλωσε στη MailOnline ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν για τη δύναμη που θα μπορούσε να αποκτήσει η DeepSeek – και κατ’ επέκταση η κινεζική κυβέρνηση.
‘Όπως και με το TikTok, το DeepSeek έχει τη δυνατότητα να συλλέγει μαζικά ευαίσθητα δεδομένα, τα οποία είναι όλα ευάλωτα σε κρατικές παρεμβάσεις’, είπε. ‘Εκτός από τις παραβιάσεις της προστασίας των δεδομένων, αυτό δίνει στο Κομμουνιστικό Κόμμα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα – μπορούν να επεξεργαστούν και να αναλύσουν προσωπικές πληροφορίες για εκατοντάδες εκατομμύρια ξένους υπηκόους’.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του δόγματος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τη συγχώνευση στρατιωτικού-πολιτικού τομέα “η γραμμή μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κράτους γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη”.
Η Kayla Blomquist, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης και διευθύντρια του Oxford China Policy Lab, συμφώνησε ότι η μαζική συλλογή δεδομένων των πολιτών είναι μια πιθανότητα. “Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν backdoors ενσωματωμένες σε ένα σύστημα, ότι δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι διαφυγής δεδομένων πίσω στην ηπειρωτική Κίνα για στρατηγικούς σκοπούς εκ μέρους της κυβέρνησης”, δήλωσε η Blomquist στο BBC.
Κομμουνιστική Τεχνητή Νοημοσύνη
Η σκιώδης υπουργός ασφάλειας Alicia Kearns δήλωσε για το DeepSeek: “Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως χαμηλό κόστος, επειδή το κόστος ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι εξαιρετικά υψηλό – πόσο μάλλον το διεστραμμένο πρίσμα μέσα από το οποίο θα παρουσιαστούν πολλές απαντήσεις. “Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ο διαστημικός αγώνας της εποχής μας, αλλά αυτή τη φορά κάθε μέλος της κοινότητάς μας έχει να παίξει το ρόλο του.
“Αν τα δεδομένα σας πηγαίνουν στα χέρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τους βοηθάτε σε αυτόν τον αγώνα, καθώς απορροφούν κάθε λεπτομέρεια για εσάς που μπορούν – ακόμη και τις πληκτρολογήσεις σας”, είπε.
Ο Liang, προηγουμένως ήταν στο τιμόνι ενός από τα κορυφαία hedge funds της Κίνας, του High-Flyer, το οποίο εστιάζει στις ποσοτικές συναλλαγές με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Τώρα ο Liang φέρεται να είπε στους συναδέλφους του τα σχέδιά του να μιλήσει για την κατασκευή ενός cluster από 10.000 τσιπ, για να εκπαιδεύσει τα δικά του μοντέλα.
Μέχρι το 2022, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ένα σύμπλεγμα 10.000 από τα υψηλής απόδοσης τσιπ επεξεργαστών A100 της Nvidia, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την εκτέλεση συστημάτων AI, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έγινε το καλοκαίρι στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat .
Αμέσως μετά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν την εξαγωγή των τσιπ της Nvidia στην Κίνα, λέγοντας ότι έπρεπε να το κάνουν για να περιορίσουν τη διάδοση της τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.
Παρά την απαγόρευση, η DeepSeek δημιουργήθηκε το 2023. Η εταιρεία ισχυρίζεται τώρα ότι έχει αναπτύξει το μοντέλο R1 ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιώντας περίπου 2.000 τσιπ της Nvidia, ένα κλάσμα δηλαδή της υπολογιστικής ισχύος που γενικά θεωρείται απαραίτητη για την εκπαίδευση παρόμοιων προγραμμάτων.
Η DeepSeek δήλωσε ότι τα πρόσφατα μοντέλα της κατασκευάστηκαν με τα χαμηλότερων επιδόσεων τσιπ H800 της Nvidia, τα οποία δεν απαγορεύονται στην Κίνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα πιο ακριβά τσιπ μπορεί να μην είναι απαραίτητα για την έρευνα αιχμής στην τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Τραμπ υπέγραψε έκτοτε ένα διάταγμα την πρώτη ημέρα της θητείας του την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα “εντοπίσει και θα εξαλείψει τα κενά στους υφιστάμενους ελέγχους εξαγωγών”, σηματοδοτώντας ότι είναι πιθανό να συνεχίσει και να σκληρύνει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Τι θέλουν να δείξουν οι Κινέζοι
Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Τραμπ χαρακτήρισε την εξέλιξη “θετική”, αν αληθεύει, διότι “δεν θα ξοδεύετε τόσα πολλά και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα”. Χαρακτήρισε την εξέλιξη ως “κάλεσμα αφύπνισης για τις βιομηχανίες μας ότι πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι με λέιζερ στον ανταγωνισμό για να κερδίσουμε”.
Ο Lennart Heim, ερευνητής της Rand Corp, δήλωσε ότι “είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια κινεζική εταιρεία να πλησιάζει τόσο πολύ μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι της δίνουν προσοχή”.
Η προσοχή στην DeepSeek απειλεί επίσης να υπονομεύσει μια βασική στρατηγική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό της πώλησης ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης αμερικανικού σχεδιασμού στην Κίνα. Ορισμένοι ειδικοί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν πιστεύουν ότι αυτό είναι τυχαίο.
‘Η τεχνολογική καινοτομία είναι πραγματική, αλλά η χρονική στιγμή της απελευθέρωσης έχει πολιτικό χαρακτήρα’, δήλωσε ο Γκρέγκορι Άλεν, διευθυντής του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης Wadhwani στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Πρόσθεσε ότι με αυτό, οι Κινέζοι “προσπαθούν να δείξουν ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών είναι μάταιοι ή αντιπαραγωγικοί είναι ένας πραγματικά σημαντικός στόχος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής αυτή τη στιγμή”.
Μια άλλη σημαντική ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη δημοτικότητα του DeepSeek είναι οι πληροφορίες που παρέχει στους χρήστες, οι οποίες λογοκρίνονται σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία.
Το chatbot λέει ότι είναι “προγραμματισμένο” να παρέχει απαντήσεις που ακολουθούν τη γραμμή της κινεζικής κυβέρνησης, για παράδειγμα αρνούμενο να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την καταστολή από το Πεκίνο των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και δηλώνοντας ότι “η Ταϊβάν είναι αναφαίρετο τμήμα της Κίνας”.
Ο Bob Seely, πρώην μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, δήλωσε: “Είναι ξεκάθαρο ότι διεξάγεται μια μάχη για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη, οι συνέπειες της οποίας θα είναι βαθιές για τον κόσμο. Η Κίνα παίζει σαφώς το παιχνίδι της προϊστορίας.
‘Η Τεχνητή Νοημοσύνη της επιδιώκει επίσης να επηρεάσει τα μυαλά, επειδή έχει προγραμματιστεί να μην δίνει απαντήσεις ή να μην επεξεργάζεται θέματα που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν θέλει να εγείρονται. Η κομμουνιστική Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει, υποψιάζομαι, μια αυξανόμενη απειλή για την ελευθερία”.