Σε επίθεση από σκύλους κι όχι από λύκους οφείλεται ο θάνατος της Βρετανίδας τουρίστριας που πέθανε στη Μαρώνεια Ροδόπης...τον Σεπτέμβριο του 2017, όπως επιβεβαίωσε το Εφετείο.
Η περιβαλλοντική οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» επισημαίνει με ανακοίνωσή της πως, σε επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης του κτηνοτρόφου, τα σκυλιά του οποίου επιτέθηκαν και σκότωσαν την τουρίστρια Celia Hollingworth, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025. Με την απόφασή του το Εφετείο έκρινε πως ο θάνατος της τουρίστριας προήλθε από επίθεση μη επιτηρούμενων σκύλων φύλαξης, και όχι από λύκους, όπως λανθασμένα είχε θεωρηθεί τις πρώτες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.
Για την υπόθεση, η οποία εκείνη την περίοδο απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΙΔΕ) του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», ειδική έρευνα, που βασίσθηκε τόσο σε εκτενείς εργασίες πεδίου (Οκτώβριο - Δεκέμβριο 2017) με την χρήση ειδικών καμερών καταγραφής πανίδας, όσο και με τον καθορισμό, διαμέσου εκτενούς βιβλιογραφικής έρευνας, δεκατριών (13) συνολικά κριτηρίων που σχετίζονται με την πιθανότητα επίθεσης σκύλων ή λύκων σε άνθρωπο.
Από την έρευνα συντάχθηκε ειδικό πόρισμα που παραδόθηκε το 2018 στις αρμόδιες αρχές και στη συνέχεια επιστημονική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, καθώς το θέμα έλαβε διεθνείς διαστάσεις και επιβαλλόταν η σχετική ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας. Μέσω συνδυασμού του συνόλου των διαθέσιμων στοιχείων, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του θύματος οφειλόταν σε θανατηφόρα επίθεση σκύλων.
Δυστυχώς, «πολλές φορές στον δημόσιο διάλογο η ενοχοποίηση της άγριας ζωής, όπως του λύκου ή της αρκούδας, είναι η εύκολη λύση. Ωστόσο, κάθε δημόσια αναφορά ή δήλωση πρέπει να βασίζεται σε διασταυρωμένα στοιχεία και όχι σε εικασίες, ώστε να μην στοχοποιούνται άδικα είδη της άγριας πανίδας. Σημειώνεται ότι οι απρόκλητες επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους είναι υπαρκτό αλλά πολύ σπάνιο φαινόμενο στις ανεπτυγμένες χώρες του 20ου και 21ου αιώνα. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου ζουν πάνω από 62.000 λύκοι κοντά σε περιοχές με εκατομμύρια κατοίκους, οι επιθέσεις λύκων που καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο είναι ελάχιστες», καταλήγει η ανακοίνωση.