Πέθανε, σε ηλικία 85 ετών, ο Μάουρο Μοράντι, ο Ιταλός «Ροβινσώνας Κρούσος»...
Το παρατσούκλι «Ροβινσώνας Κρούσος» δόθηκε στον Μοράντι από τα μέσα ενημέρωσης αφού ζούσε μόνος σε ένα παραδεισένιο νησί για πάνω από τρεις δεκαετίες, πέθανε. Ήταν ο ερημίτης φύλακας του νησιού Μπουντέλι της Σαρδηνίας όπου έφτασε, το 1989. Το νησί στα ανοιχτά της Σαρδηνίας είναι διάσημο για την παραλία με τη ροζ άμμο. Όταν ο Μοράντι έμαθε ότι ο φύλακας του νησιού επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί, εγκατέλειψε το ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό, πούλησε το σκάφος του και ανέλαβε τον ρόλο.
Το σπίτι του στο Μπουντέλι ήταν ένα πρώην καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 2021, όταν εκδιώχθηκε μετά από μια μακρά διαμάχη με τις αρχές του εθνικού πάρκου La Maddalena, που είχαν σχεδιάσει να μετατρέψουν το νησί σε περιοχή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο Μοράντι μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα και στη συνέχεια, πέρασε λίγο χρόνο σε οίκο ευγηρίας στο Σάσαρι το περασμένο καλοκαίρι αφού έπεσε. Φέρεται να πέθανε το Σαββατοκύριακο στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας, από όπου καταγόταν, μετά από επιδείνωση της υγείας του.
Σε μια συνέντευξη στον Guardian το 2021, ο Μοράντι είπε ότι πάλευε να προσαρμοστεί στη ζωή μετά το Μπουντέλι. «Έχω συνηθίσει τόσο πολύ στη σιωπή. Τώρα είναι συνεχής θόρυβος» είχε δηλώσει. Εξοργισμένος από τον καταναλωτισμό, την πολιτική και άλλες πτυχές της κοινωνίας, ο Μοράντι είχε σαλπάρει για την Πολυνησία το 1989 αναζητώντας το ησυχαστήριό του. Αλλά αντιμετώπισε πρόβλημα στο ταξίδι του αμέσως μετά την αναχώρησή του από την ηπειρωτική Ιταλία λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο καταμαράν του, που τον ανάγκασε να αγκυροβολήσει στο La Maddalena.
Αποφάσισε να εργαστεί για κάποιο διάστημα στο νησί για να πληρώσει το κόστος του σκάφους και να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο ταξίδι. Στη συνέχεια, όμως, αφού πήγε στο κοντινό ακατοίκητο Μπουντέλι, ο Μοράντι συνειδητοποίησε ότι ο παράδεισος του ήταν πολύ πιο κοντά στο σπίτι του.
Για χρόνια, ο Μοράντι φύλαγε το Μπουντέλι χωρίς προβλήματα, καθαρίζοντας τα μονοπάτια του, διατηρώντας τις παραλίες του καθαρές και διδάσκοντας τους καλοκαιρινούς ημερήσιους ταξιδιώτες για το οικοσύστημά του. Οι τουρίστες, στους οποίους έχει απαγορευτεί να περπατούν στη ροζ παραλία του νησιού από τη δεκαετία του 1990, έμεναν συχνά έκπληκτοι όταν συναντούσαν τον μοναδικό κάτοικό της. Τον χειμώνα, που δεν υπάρχουν επισκέπτες, περνούσε τις μέρες του μαζεύοντας καυσόξυλα, διαβάζοντας και κοιμόταν.
Ο Μοράντι είχε περισσότερους από 70.000 ακόλουθους σε Instagram και Facebook. Οι ακόλουθοι του απέτισαν φόρο τιμής. «Ciao Μάουρο, τώρα μπορείς να επιστρέψεις στο νησί που σε προστάτευε για δεκαετίες», έγραψε ένας ακόλουθός του.