Σε συμφωνία εκεχειρίας για τη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ μεταξύ Χαμά και Ισραήλ όπως επιβεβαιώνεται από πηγές σχεδόν από όλες τις... εμπλεκόμενες πλευρές.
Ανώτερος Άραβας διπλωμάτης που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις λέει στους Times of Israel ότι οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος θα εκδώσουν σύντομα κοινή δήλωση ανακοινώνοντας τη συμφωνία. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα για να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, είπε ο αξιωματούχος.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ επιβεβαιώνει την αποδοχή της συμφωνίας εκεχειρίας, όπως γράφουν οι Times of Israel.
Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενα αξιωματούχους ενήμερους για τις διαπραγματεύσεις, τόνισαν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν για τον τερματισμό του 15μηνου πολέμου.
Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.
Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε στον δημοσιογράφο Μπαράκ Ραβίντ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ότι επετεύχθη συμφωνία για τη Λωρίδα της Γάζας.
Τραμπ: Επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας
Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στo Truth Social: «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. θα απελευθερωθούν σύντομα. Σας ευχαριστώ!»
Στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διεξήχθησαν στο Κατάρ, συμμετείχε μεταξύ άλλων ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη εκδώσει δήλωση.
Το Al Jazzera επικαλέστηκε δήλωση της Χαμάς ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στην αντιπροσωπεία στην Ντόχα το πράσινο φως για να καταλήξει σε συμφωνία. Και το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό δίκτυο al Qahera μετέδωσε επίσης την είδηση σύναψης συμφωνίας.
Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Χαμάς τόνισε λακωνικά ότι έστειλε επίσημη απάντηση στην υπό διαπραγμάτευση στην Ντόχα συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων.
Από την πλευρά της η ομάδα της Χαμάς επιβεβαιώνει ότι έχει εκδώσει επίσημη απάντηση στην πρόταση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πολιτική της πτέρυγα, που εδρεύει στη Ντόχα, απάντησε «υπεύθυνα» στην πρόταση, αλλά δεν διευκρινίζει εάν αποδέχτηκε ή απέρριψε τη συμφωνία.
Αυτό σημαίνει ότι εάν η συμφωνία εγκριθεί από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα ή αύριο, με μια περίοδο 24-48 ωρών για να επιτραπούν οι προσφυγές κατά της συμφωνίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εφαρμογή θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα και οι πρώτοι όμηροι ενδέχεται να απελευθερωθούν την Κυριακή.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει αύριο στις ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν στο συμβούλιο ασφαλείας και στην κυβέρνηση για την έγκριση της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.
«Μετά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Σάαρ διέκοψε τη διπλωματική επίσκεψή του, που ήταν προγραμματισμένο να συνεχιστεί αύριο στην Ουγγαρία. Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες συζητήσεις και τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την κυβέρνηση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης για να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ΜΜΕ του Ισραήλ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός λέει ότι η Χαμάς «αναδιπλώθηκε» στις απαιτήσεις της για τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που πρέπει να οριστικοποιηθούν.
«Λόγω της επιμονής του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, η Χαμάς αναδιπλώθηκε στο θέμα του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας», τη λωρίδα κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου και της Γάζας όπου το Ισραήλ επέμενε να διατηρήσει την παρουσία του κατά την εφαρμογή της εκεχειρίας, λέει ο αξιωματούχος.
«Ωστόσο το πλαίσιο δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως και υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες που δεν έχουν οριστικοποιηθεί», προσθέτει ο αξιωματούχος σε μήνυμα που εστάλη στους δημοσιογράφους λίγα μόλις λεπτά αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα όπως μετέδωσε η Jerusalem Post, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, έλαβαν οδηγίες να προετοιμαστούν για την εφαρμογή συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν στρατεύματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο, όπως και την οργάνωση του ιατρικού προσωπικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Tι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.