Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε οι ασθενείς που βλέπουν ότι ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός μειώνεται, καθώς αυξάνεται το ποσό που δαπανούν για τη φαρμακευτική... τους αγωγή.
Ιδιαίτερα οι χρόνιοι πάσχοντες, από το περασμένο καλοκαίρι επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα περισσότερο μετά την αύξηση από 4% έως και 360% που έγινε σε 461 φάρμακα κυρίως ινσουλίνες, αντιβιοτικά, κολλύρια κλπ. Από την αύξηση αυτή, προκύπτει επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, καθώς αυξήθηκε η συμμέτοχή τους. Σύμφωνα με πηγές από το Σύλλογο Ασθενών Ελλάδας κάθε μήνα ένας χρόνιος πάσχων χρειάζεται 50, 70, 80 έως 100 ευρώ για φάρμακα που αφορούν τις συνοσηρότητες που προκαλεί η κύρια νόσος του (πχ καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς καρδιοπαθείς κλπ).
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ τα οποία καταδεικνύουν ότι οι πολίτες το 2023 πλήρωσαν 1,8 δισ ευρώ για τα φάρμακά τους. Συγκεκριμένα η ιδιωτική δαπάνη από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή κινήθηκε στα 434 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι στα φάρμακα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει συμμετοχή για τους ασθενείς που κυμαίνεται από 0%, 10% ή και 25%.
Παράλληλα τον ίδιο χρόνο οι ασθενείς κατέβαλαν 300 εκατομμύρια ευρώ για τη διαφορά που προκύπτει από τη λιανική τιμή πώλησης ενός φαρμάκου μέχρι την τιμή αποζημίωσης. Πρόσκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν επιβαρύνει επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό των πολιτών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων χαμηλοσυνταξιούχων με πολλές νοσηρότητες.
Πόσα πληρώνουμε για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
Και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Το 2023 οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους 391 εκατομμύρια ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι αρκετά φάρμακα τα οποία πωλούνταν σε χαμηλές τιμές έχουν βγει από τη λίστα αποζημίωσης και πλέον πωλούνται στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς είτε τα αγοράζουν τοις μετρητοίς από την τσέπη τους, είτε μειώνουν τις δόσεις είτε αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά, όπως έχει καταγγέλλει πολλές φορές η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τα φάρμακα που είναι ενταγμένα στην αρνητική λίστα για τα οποία, ναι μεν απαιτείται ιατρική συνταγή όμως δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Γι’ αυτά τα σκευάσματα οι ασθενείς κατέβαλαν για το 2023 συνολικά 130 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον οι ασθενείς πολύ συχνά, προκειμένου να αποφύγουν τη γραφειοκρατία ή την επίσκεψη σε γιατρό που ενδεχομένως να τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο οικονομικά, αγοράζουν κατευθείαν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους τα φάρμακά τους, καταβάλλοντας το σύνολο του κόστους από την τσέπη τους.
Για την περυσινή χρονιά το κόστος για τις συγκεκριμένες αγορές ανήλθε στα 557 εκατομμύρια ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, το σύνολο της ιδιωτικής δαπάνης για το 2023 έφθασε στο 1,812 δις ευρώ, ποσό που αποτελεί από τα υψηλότερα τα τελευταία χρόνια.