Ουκρανοί στρατιώτες, που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη χώρα τους, αναζητούν καταφύγιο και παρηγοριά σε ελληνικά μοναστήρια... όπως αναφέρει το Reuters.
Οι στρατιώτες αυτοί, πολλοί από τους οποίους φέρουν τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά τραύματα από τον πόλεμο, έχουν γίνει δεκτοί από τα μοναστήρια, όπου βρίσκουν ηρεμία και ανάρρωση μακριά από το πεδίο της μάχης.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν στην Ελλάδα με τα σημάδια του πολέμου – ένας με ένα τραύμα στο κεφάλι, ένας άλλος με τα δύο πόδια ακρωτηριασμένα πάνω από το γόνατο, και κάποιοι με αόρατα ψυχικά τραύματα από μια τριετή σύγκρουση που έχει καταστρέψει την πατρίδα τους.
Οι άνδρες, συνολικά 22, είχαν πάρει λεωφορείο για να διανύσουν πάνω από 1.000 χλμ (620 μίλια) από την ουκρανική πόλη Λβιβ προς ένα μοναστήρι χτισμένο σε έναν βράχο στην ορεινή χερσόνησο του Άθω στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήλπιζαν να ξεφύγουν από τις ενοχλητικές αναμνήσεις του πεδίου της μάχης όπως αναφέρει το Reuters.
Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής τους, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης που οργανώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν προσκύνημα σε μερικά από τα δώδεκα μοναστήρια στις πλαγιές του Αγίου Όρους, ενός πνευματικού κέντρου από τον 10ο αιώνα.
«Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από τα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν από διάφορες αρρώστιες – είναι τραυματισμένοι, και πρέπει να τους αποκαταστήσουμε», δήλωσε ο Πατέρας Μιχαήλ Πασίρσκι, ένας Ουκρανός Ορθόδοξος ιερέας που συνόδευσε τους άνδρες στο ταξίδι τους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2024 ότι 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και 370.000 είχαν τραυματιστεί. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε χάσει σχεδόν 200.000 στρατιώτες. Η Μόσχα δεν έχει αποκαλύψει τις απώλειές της, αλλά έχει δηλώσει ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι υπερβολικές.
Ο Ίβαν Κοβάλικ έκανε ένα διάλειμμα στην πρώτη γραμμή τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν οι στρατιώτες που τον αντικατέστησαν του ζήτησαν να φέρει ένα ραδιόφωνο, φαγητό και νερό. Όταν πήγαινε να φέρει τα πράγματα, μια οβίδα εξερράγη κοντά του. Ο Κοβάλικ, 22 ετών, έχασε και τα δύο πόδια κάτω από το γόνατο και τώρα περπατά με προσθετικά μέλη.
Οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν πάνω από τις ανώμαλες πέτρινες οδούς και τα στενά σκαλοπάτια των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Ωστόσο, γενικά περπατά χωρίς βοήθεια και παραμένει θετικός για την κατάστασή του.
«Φυσικά, βοήθησε πολύ, γιατί με βοήθησε να ανακουφιστώ από το άγχος», είπε για την επίσκεψη στο Άγιον Όρος, την οποία σκοπεύει να επαναλάβει.
«Υπήρχε πάντα υποστήριξη από τους συγγενείς, από τους φίλους, από τους συντρόφους στη μάχη, υποστήριξη από το κράτος, χωρίς αυτό δεν θα ήταν δυνατό.»