Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο Ρώσος ολιγάρχης που βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων, ενδέχεται να οφείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες, εξαιτίας μιας αποτυχημένης προσπάθειας απόκρυψης φόρων από επενδύσεις σε hedge funds...όπως αποκαλύπτει το BBC.
Διαρροές εγγράφων δείχνουν ότι επενδύσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,7 δισ. λίρες) διοχετεύθηκαν μέσω εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (BVI). Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτές διαχειρίζονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν φορολογηθεί εκεί, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα του BBC.
Χρηματοδότηση της Chelsea μέσω αμφισβητούμενων πόρων
Ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Chelsea FC, όταν ο Αμπράμοβιτς ήταν ιδιοκτήτης της. Η έρευνα του BBC και του Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) έδειξε ότι τα χρήματα αυτά είχαν προέλθει από τις εταιρείες που εμπλέκονταν στο φορολογικό σχήμα.
Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς υποστήριξαν ότι «πάντα λάμβανε ανεξάρτητες επαγγελματικές φορολογικές και νομικές συμβουλές» και ότι «ενεργούσε σύμφωνα με αυτές». Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε γνώση ή προσωπική ευθύνη για απλήρωτους φόρους.
Ο βουλευτής των Εργατικών, Joe Powell, κάλεσε τη βρετανική φορολογική υπηρεσία (HM Revenue and Customs - HMRC) να διερευνήσει επειγόντως την υπόθεση, επιδιώκοντας την ανάκτηση σημαντικών χρηματικών ποσών που θα μπορούσαν να επενδυθούν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο ρόλος του Ευγένιου Σβίντλερ
Στην καρδιά του σχήματος βρίσκεται ο Ευγένιος Σβίντλερ, πρώην διευθυντής της Chelsea FC και δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος σήμερα αμφισβητεί τις κυρώσεις που του επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση λόγω των στενών δεσμών του με τον Αμπράμοβιτς.
Ο Σβίντλερ έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2004 έως το 2022 και φέρεται να έπαιρνε στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις, ενώ βρισκόταν εκεί. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες όφειλαν να πληρώνουν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δικηγόροι του Σβίντλερ αρνήθηκαν οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές του BBC «ελλιπείς» και τα συμπεράσματά τους «λανθασμένα».
Το σχέδιο φοροδιαφυγής του Αμπράμοβιτς αποκαλύφθηκε μέσω μιας τεράστιας διαρροής δεδομένων, που το BBC και το TBIJ εξετάζουν για περισσότερο από έναν χρόνο. Πρόκειται για χιλιάδες αρχεία και email από μια κυπριακή εταιρεία που διαχειριζόταν την παγκόσμια αυτοκρατορία του Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Αμπράμοβιτς επένδυσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του - που απέκτησε τη δεκαετία του 1990 μέσω συμφωνιών - στην εταιρεία Keygrove Holdings Ltd στις BVI. Μέσω ενός δικτύου εταιρειών, επένδυσε περίπου 6 δισ. δολάρια σε hedge funds στη Δύση, αποκομίζοντας κέρδη 3,8 δισ. δολαρίων (3,1 δισ. λιρών) σε σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι αποφάσεις διαχείρισης φαίνεται πως λαμβάνονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που συνεπάγεται υποχρέωση καταβολής φόρου εκεί.
Η εκτίμηση των μη καταβληθέντων φόρων βασίζεται στα κέρδη των εταιρειών από το 1999 έως το 2018. Σύμφωνα με τις διαρροές, τα αδιάθετα κέρδη των εταιρειών ανέρχονταν σε 3,8 δισ. δολάρια έως το 2018. Εφαρμόζοντας τους φορολογικούς συντελεστές του Ηνωμένου Βασιλείου, το συνολικό ποσό που μπορεί να οφείλεται φτάνει τα 500 εκατομμύρια λίρες.
Εάν προστεθούν πρόστιμα και τόκοι καθυστέρησης, η συνολική οφειλή θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. λίρες.