Latest News

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

 


Μια καθολική απαγόρευση των social media στους νέους, αμφιβάλλω πως θα ήταν αποτελεσματική, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό... στο Διαδίκτυο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο πως η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας και πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Παράλληλα, επισήμανε πως θα πρέπει να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά ότι πρόκειται για πρόβλημα που όλοι βλέπαμε αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε πολιτικές να το αντιμετωπίσουμε. «Είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι είχε μιλήσει για το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση και τόνισε πως πρώτα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα οι γονείς με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας και πως ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται.

«Γι' αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός συζήτησε για το ζήτημα με 16χρονη μαθήτρια της Β' Λυκείου. «Θεωρώ ότι δυστυχώς στη γενιά μου υπάρχει πρόβλημα. Βασικότερα δεν αναγνωρίζουμε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια μορφή εθισμού. Έχει γίνει δεύτερη φύση μας το κινητό. Βλέπω ότι δεν μπορώ να διαβάσω παραπάνω από 1,5 ώρα χωρίς να τσεκάρω αν μου έχει στείλει κάποιος στα social media. Ισχύει ότι περνάμε πολλές ώρες και αυτό που χαρακτηρίζει αυτή τη συνήθεια είναι μια αίσθηση ενοχής ότι αυτές τις ώρες θα μπορούσα να τις χρησιμοποιήσω για κάτι άλλο», ανέφερε η μαθήτρια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», σημείωσε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram.