Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Καζακστάν με τους 38 νεκρούς ερευνούν οι αρχές, που παραμένουν προς το παρόν άγνωστα... όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερουσίας.
“Καμία από αυτές τις χώρες –ούτε το Αζερμπαϊτζάν, ούτε η Ρωσία ούτε το Καζακστάν– δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει πληροφορίες. Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στον κόσμο”, σημείωσε ο Ασιμπάγεφ Μόλεν.
Το επιβατικό αεροπλάνο Embraer συνετρίβη χθες, Τετάρτη, κοντά στην πόλη Άχταου στο Καζακστάν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 38 ανθρώπους, ύστερα από την εκτροπή του από την κανονική του πορεία πάνω από περιοχή της Ρωσίας την οποία πρόσφατα υπερασπίστηκε η Μόσχα από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το αεροπλάνο πιθανόν άλλαξε πορεία, γιατί βρέθηκε εν μέσω της επίθεσης.
Η έρευνα για τα αίτια της συντριβής αεροπλάνου της εταιρείας Azerbaijan Airlines βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι λάθος να γίνονται εικασίες προτού καταλήξει στο πόρισμά της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από τη συντριβή επέζησαν 29 επιβάτες, που κάθονταν στο πίσω μέρος της ατράκτου, η οποία έμεινε άθικτη.
Τα σενάρια για τα αίτια της συντριβής
Πληροφορίες από ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος συγκρούστηκε με ένα κοπάδι πουλιών πριν συντριβεί, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Οι επιβαίνοντες ήταν κυρίως υπήκοοι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά υπήρχαν και μερικοί επιβάτες από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως το αεροπλάνο πιθανόν άλλαξε πορεία στα μισά της πτήσης, πριν συντριβει, γιατί βρέθηκε εν μέσω επίθεσης με drone στη νότια Ρωσία.
Μάλιστα, αναφέρει πως γι΄ αυτό το λόγο είχε κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, που βρίσκεται στο μονοπάτι της μοιραίας πτήσης και είναι το κοντινότερο στο οποίο θα μπορούσε να προσγειωθεί το αεροπλάνο. Κάτι που δεν έκανε και αναγκάστηκε να διασχίσει όλη την Κασπία Θάλασσα και να συντριβεί στην άλλη πλευρά της, στο Καζακστάν.
Το Νταγκεστάν – ρωσική δημοκρατία – έχει ιστορικό δράσης αποσχιστικών και τζιχαντιστικών ομάδων. Μάλιστα, τέλη Σεπτεμβρίου είχαν εξαπολύσει επίθεση με ντρόουν κατά της Τσετσενίας λόγω αντιπαλότητας με το καθεστώς του Καντίρωφ.
Μέχρι στιγμής οι Αρχές τηρούν σιγή ιχθύος και δεν έχουν κάνει σχολιάσει ούτε τα όσα μεταδίδει το Associated Press πως είναι πιθανόν το αεροπλάνο να κατέπεσε λόγω παρεμβολών στο GPS του.
Αντιαεροπορικά πυρά;
Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ενδέχεται η ρωσική αεράμυνα να προκάλεσε τη συντριβή, καθώς τα σημάδια στην άτρακτο «δεν μοιάζει να έχουν προκληθεί από πουλιά»
Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Yaroslav Trofimov, είπε ότι οι εικασίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ρωσική αεράμυνα μπέρδεψε το επιβατικό αεροσκάφος με ουκρανικό drone.
Το Embraer 190, που ανήκε στην Azerbaijan Airlines, προσπαθούσε να προσγειωθεί στο ρωσικό αεροδρόμιο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της περιφέρειας Τσετσενίας, το οποίο δέχεται επιθέσεις από ουκρανικά drone. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί ενώ η επίσημη αιτιολογία έκανε λόγο για «ομίχλη».
Το Euronews δίνει μία νέα διάσταση στην υπόθεση, ενισχύοντας ουσιαστικά τις αναφορές που έγιναν νωρίτερα σχετικά με σημάδια στην άτρακτο του μοιραίου Embraer.
«Επίσημες πηγές που συνδέονται με τις έρευνες για τη συντριβή δήλωσαν ότι ενώ το αεροσκάφος πλησίαζε στο Γκρόζνι, οι επιζώντες επιβάτες άκουσαν μία έκρηξη που ακολουθήθηκε από ήχους θραυσμάτων τα οποία μπήκαν στην άτρακτο», αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews.
Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα γράφει πως: «οι πληροφορίες που έφτασαν στο Euronews συσχετίζονται με αυτές του διεθνούς ειδησεογραφικού καναλιού AnewZ από το Αζερμπαϊτζάν το οποίο, επικαλούμενο αναφορές Ρώσου στρατιωτικού σε κανάλι του Telegram, που ισχυρίζεται ότι “οι ζημιές υποδηλώνουν ότι το αεροπλάνο μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυραυλικό αντιεροπορικό σύστημα”».
«Το Γκρόζνι προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι Τσετσένοι μαχητές του Καντίροφ αποτελούν “σημαντικό στόχο” για τους Ουκρανούς, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει μία άμεση δράση της ρωσικής αεράμυνας όσον αφορά την αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την πόλη, την οποία πλησίαζε το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines για να προσγειωθεί».
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί «η τραγωδία αυτή θα μοιάζει αρκετά με την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 το 2014 από δυνάμεις που υποστήριζε η Ρωσία με πύραυλο SAM.
«Τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης από το FlightRadar24 έδειξαν ότι το αεροσκάφος έκανε κάτι που έμοιαζε με “οχτάρι” μόλις πλησίασε το αεροδρόμιο του Ακτάου.
Το FlightRadar24 ανέφερε ξεχωριστά σε διαδικτυακή ανάρτηση ότι το αεροσκάφος αντιμετώπισε «ισχυρή παρεμβολή GPS», η οποία «έκανε το αεροσκάφος να μεταδώσει λανθασμένα δεδομένα ADS-B», αναφερόμενο στις πληροφορίες που επιτρέπουν στους ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων να παρακολουθούν τα αεροπλάνα εν πτήσει».
Η Azerbaijan Airlines αναστέλλει τις πτήσεις προς το Γκρόζνι
Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Το πρακτορείο Reuters συνδέει την απόφαση αυτή με το σενάριο της εκτοξευσης drone από το Νταγκεστάν κατά της Τσετσενίας.
Η πτήση J2-8243 της Azerbaijan Airlines έπιασε φωτιά καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν. Το αεροπλάνο ήταν καθ’ οδόν προς το Γκρόζνυ της Ρωσίας στοιχίζοντας τη ζωή σε 38 ανθρώπους.
Σε πλάνα φαίνεται το αεροσκάφος να κατευθύνεται προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα με το σύστημα προσγείωσης κατεβασμένο, πριν τυλιχτεί στις φλόγες καθώς προσγειώνεται.