Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's εκτιμά ότι η πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την υπερψήφιση χθες, Τετάρτη, το βράδυ πρότασης μομφής σε βάρος της στο γαλλικό κοινοβούλιο, «μειώνει την πιθανότητα μιας σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών» της Γαλλίας και «επιδεινώνει το πολιτικό αδιέξοδο... της χώρας».
«Το γεγονός αυτό είναι αρνητικό για την πιστοληπτική ικανότητα», δηλαδή για την αξιολόγηση της χώρας, αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη νύκτα, μερικές ώρες μετά την υπερψήφιση από τους βουλευτές της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1962 στη Γαλλία, και ενώ η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για υπερβολικό έλλειμμα.
Το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη για την αποπομπή του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ λόγω του προτεινόμενου προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθύτερη πολιτική αναταραχή. Η πρόταση δυσπιστίας εγκρίθηκε με 331 ψήφους στην 577-μελή Εθνοσυνέλευση, καθώς το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν συνεργάστηκε με ένα αριστερό μπλοκ για να ρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ.
Η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε χωρίς να εγκρίνει τον επίμαχο προϋπολογισμό του για το 2025 που περιελάμβανε 60 δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο θα φτάσει το 6% του ΑΕΠ φέτος.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει τώρα να επιλέξει άλλον πρωθυπουργό, ένα έργο που δυσχεραίνει ένα θολό κοινοβούλιο χωρισμένο σε τρία μπλοκ, κανένα από τα οποία δεν είναι κοντά στο να έχει κυβερνητική πλειοψηφία. Η τρίμηνη θητεία του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού ήταν η συντομότερη από κάθε πρωθυπουργό από τότε που ιδρύθηκε η Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας το 1958. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που καταψηφίζεται κυβέρνηση από τότε.
Η πολιτική αναταραχή που κυριεύει τη Γαλλία έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του συνασπισμού του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, αφήνοντας τα δύο πιο ισχυρά κράτη της ΕΕ σε αδιέξοδο.
Η πολιτική κρίση κινδυνεύει να αναστατώσει περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο Μπαρνιέ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για χρηματοπιστωτική και οικονομική «καταιγίδα» σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησής του χωρίς την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, περισσότερο από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γαλλίας. Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας στο 10ετές κρατικό της ομόλογο έφθασε σε υψηλό 12 ετών έναντι του γερμανικού την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης Μπαρνιέ.