Latest News

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Γαλλία: Κίνημα #MeToo στα νοσοκομεία - Μία στις δύο νοσηλεύτριες θύμα σεξουαλικής βίας

 


Ένα νέο κίνημα παρόμοιο με το #MeToo έκανε την εμφάνιση του τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία. Πρόκειται για το κίνημα #MeTooHopital ενάντια στη σεξιστική και σεξουαλική βία κατά νοσηλευτών και νοσηλευτριών - τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες - στον χώρο της... δουλειάς τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η «L'Ordre National des Infirmiers» (Εθνική Ένωση Νοσηλευτών) στη Γαλλία, ο ένας στους δύο νοσηλευτές και νοσηλεύτριες καταγγέλλουν πως έχουν πέσει θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας στο χώρο της εργασίας τους από ένα άλλο άτομο, που συνήθως είναι ένας επισκέπτης, ένας άλλος νοσηλευτής, ένας ασθενής, ένας διοικητικός υπάλληλος ή ένας ανώτερος τους ιεραρχικά, όπως ένας διευθυντής.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες συμμετείχαν στην σχετική έρευνα στο πλαίσιο του κινήματος #MeTooHopital, το οποίο έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν 21.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, εκ των οποίων το 12% άνδρες, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία, ή σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή ακόμα ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της «L'Ordre National des Infirmiers», Σιλβέν Μαζιέρ Τοράν.


Μεταξύ των ερωτηθέντων το 49% - ή το 53% των γυναικών και το 24% των ανδρών - δήλωσαν πως έχουν πέσει θύματα τουλάχιστον μία φορά σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας ενώ ορισμένοι ανέφεραν πως έχουν υποστεί σεξιστική ή σεξουαλική βία πολλές φορές. Το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως έχει υποστεί «ακατάλληλες εκφράσεις», το 21% σεξιστικές προσβολές - αισχρές προτάσεις, ομοφοβικά σχόλια ή κοροϊδία - το 4% των ερωτηθέντων κατήγγειλε πως έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεση ενώ το 0,13% υπήρξε θύμα βιασμού.

Οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας σε πολλές περιπτώσεις ενώ το 6% σε τακτική βάση. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων κατηγορεί έναν άλλο επαγγελματία υγείας (το 47% των ερωτηθέντων), ή έναν ασθενή (το 60% των ερωτηθέντων), το 26% υποστηρίζει πως δέχθηκε σεξιστική ή σεξουαλική βία από επισκέπτη, το 15% από άλλο νοσηλευτή, το 3% από διοικητικό υπάλληλο και το 14% από ιεραρχικά ανώτερό του άτομο στον χώρο εργασίας.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα το 37% δήλωσε ότι αυτά τα γεγονότα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους και στην προσωπική τους ζωή ενώ παράλληλα αισθάνθηκαν ανασφάλεια για τον χώρο της εργασίας τους. Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε πως αναγκάστηκε να κάνει τροποποιήσεις στην εργασία του ή ακόμα και να απουσιάζει ενώ το 12% άλλαξε επαγγελματική δραστηριότητα.

Γαλλία: Το 38% των θυμάτων δεν έκανε καταγγελία κυρίως από φόβο

Από το σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα το 38% δήλωσε πως μετά την σεξιστική ή σεξουαλική βία που υπέστη δεν έκανε καμία ενέργεια κυρίως από φόβο για τις επιπτώσεις που αυτό θα είχε στην καριέρα τους ή από φόβο πως δεν θα δοθεί σημασία στην καταγγελία τους. Επίσημη καταγγελία υπέβαλε μόνο το 2% των θυμάτων ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν έχουν αρκετή ενημέρωση για τα δικαιώματά τους και τις νομικές ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Η πρόεδρος της «L'Ordre National des Infirmiers» Σιλβέν Μαζιέρ Τοράν δήλωσε πως η σχετική έρευνα κατέδειξε ότι και οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες είναι επίσης θύματα σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η Εθνική Ένωση Νοσηλευτών στη Γαλλία προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων σεξιστικής και σεξουαλικής βίας.

Μεταξύ αυτών των μέτρων περιλαμβάνεται εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων στον κλάδο για τα δικαιώματά τους ενώ ήδη από το 2023 τα θύματα έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν τις καταγγελίες τους στον ιστότοπο της ένωσής τους. Η Εθνική Ένωση Νοσηλευτών στη Γαλλία επιθυμεί να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών Αρχών για τις σχετικές καταγγελίες αλλά παράλληλα, αναμένεται να τροποποιήσει τον κώδικα δεοντολογίας, ώστε μια νοσηλεύτρια να έχει τη δυνατότητα να αποσυρθεί από τη φροντίδα ενός ασθενούς σε περίπτωση κινδύνου.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το είδος σκληρής, σεξουαλικής κουλτούρας που εμμένει στην εικόνα της νοσηλεύτριας», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών στη Γαλλία και εξέφρασε τη λύπη της για την έλλειψη σεβασμού στο επάγγελμα.