Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε την Τρίτη έκτακτο στρατιωτικό νόμο στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αντικρατικές δραστηριότητες, μέσω... τηλεοπτικού διαγγέλματος. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν. Άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας, αν και εγκατέλειψε το κτίριο του κοινοβουλίου, λέει ότι θα διατηρήσει τον στρατιωτικό νόμο έως ότου ακυρωθεί από τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ, παρά το γεγονός ότι 190 βουλευτές τον καταψήφισαν.
Ο πρόεδρος Γιούν Σουκ Γέολ δήλωσε ότι θα ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου.
«Για να προστατεύσουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία… Κηρύσσω με το παρόν έκτακτο στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιούν σε ζωντανή τηλεοπτική ομιλία.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές δραστηριότητες στη Βουλή και στα κόμματα, απαγορεύονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο μπορούν να συλληφθούν χωρίς ένταλμα. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευόμενων γιατρών, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός 48 ωρών.
Όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.
Ο Γιούν – του οποίου το ποσοστό αποδοχής σημειώνει βουτιά τους τελευταίους μήνες – δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.
Το συντηρητικό Κόμμα People Power του Γιούν έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Επίσης, έχει απορρίψει εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και ανώτατους αξιωματούχους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.
Πώς η πολιτική αστάθεια στη Νότια Κορέα επηρεάζει τα σχέδια της Ουάσιγκτον στη ΝΑ Ασία – Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα
Στον αντίκτυπο της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη Νότια Κορέα, μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σουκ-Γέολ, αναφέρεται σε ανάλυσή του το CNN, τονίζοντας ότι θα επηρεάσει όχι μόνο την ίδια τη Σεούλ αλλά και την Ουάσιγκτον, καθώς η Νότια Κορέα είναι σημαντικός περιφερειακός σύμμαχος των ΗΠΑ.
Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας εδώ και δεκαετίες, η οποία σημαίνει ότι και οι δύο οφείλουν να βοηθήσουν η μία την άλλη σε περίπτωση που δεχθούν ποτέ επίθεση.
Επίσης, στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ βρίσκονται στη Νότια Κορέα. Μεταξύ αυτών είναι το στρατόπεδο Humphreys, η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση εκτός των ΗΠΑ, με πάνω από 41.000 μέλη του αμερικανικού στρατού, πολιτικών υπαλλήλων, εργολάβων και μελών των οικογενειών τους.
Μαζί με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι οποίες επίσης διαθέτουν αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποτελεί μέρος μιας τριάδας περιφερειακών δυνάμεων που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση της αμερικανικής ισχύος τόσο στην Ασία όσο και στον Ειρηνικό εδώ και δεκαετίες.
Οι υποστηρικτές της συμμαχίας υποστηρίζουν ότι μια σημαντική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην κορεατική χερσόνησο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή πιθανής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, καθώς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει να χτίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, καθώς και ως ένας τρόπος ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Κίνας.
Αν και οι εντάσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας αυξάνονται και μειώνονται τις τελευταίες δεκαετίες, η σχέση έχει γίνει ιδιαίτερα τεταμένη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Γιουν, με τις δύο πλευρές να καταφεύγουν σε όλο και πιο απειλητική ρητορική και ενέργειες.