Αλαλούμ επικράτησε σχετικά με την επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν στην Δαμασκό, που πρώτο φέρεται να μετέδωσε το τηλεοπτικό Al Jazeera. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης την πρωτεύουσα της Συρίας επισκέπτεται τελικά μόνος του ο Καλίν, με τις πληροφορίες για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να... διαψεύδονται.
Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν πήγε σήμερα στη Δαμασκό, λίγες ημέρες μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πλάνα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού NTV δείχνουν τον Καλίν να βγαίνει από το Τέμενος των Ομεϋάδων, περιστοιχισμένος από τους σωματοφύλακές του. Σύμφωνα με το κανάλι, ο Καλίν προσευχήθηκε στο ιστορικό τέμενος όπου μετέβη την Κυριακή και ο ηγέτης των ανταρτών, ο Άμπου Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.
Στην αρχή ακόμη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, το 2012, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε ευχηθεί να έρθει εκείνη η ημέρα που ο ίδιος θα πάει στη Δαμασκό για να προσευχηθεί στο τέμενος των Ουμαγιάδων.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Τούρκος αξιωματούχος στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Ασάντ στη Συρία. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διασφαλίσει τα συμφέροντα της προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ.
Οι φήμες που ανέφεραν ότι και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρισκόταν στη Δαμασκό μαζί με τον Καλίν, διαψεύστηκαν από το υπουργείο. «Ο υπουργός είναι στην Άγκυρα. Δεν έφυγε στη Δαμασκό», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, υπενθυμίζοντας ότι αναμένεται στην Τουρκία ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, εντός των επόμενων ωρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Τουρκίας, ο Καλίν και ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας του Κατάρ, Χαλφάν αλ Κάαμπι, θα συναντηθούν στη Δαμασκό με τον Τζολάνι και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μοχάμαντ αλ Μπασίρ.
Όπως μεταδίδει η DW η Άγκυρα φέρεται να δήλωσε ότι θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό «όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις». Σημειώνεται ότι η Τουρκία έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό τον Μάρτιο του 2012.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα από το Al Jazeera και το LBCI έκαναν λόγο για μία Τουρκο-Καταρική αντιπροσωπεία στη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν και του επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας του Κατάρ Khalfan Al-Kaabi, συνοδευόμενοι από μια διευρυμένη συμβουλευτική ομάδα.
Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης Yeni Safak τόνισε ότι ο Καλίν βρέθηκε στο τέμενος των Ομεϋάδων στη συριακή πρωτεύουσα.
Όπως αναφέρθηκε, αναμένεται επίσης, να προωθηθεί ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να βοηθηθεί η διαδικασία της πολιτικής και οικονομικής αναζωογόνησης στη χώρα, την ώρα που η HTS βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να δώσουν άμεσα έστω και πρόσκαιρες απαντήσεις στον λαό της Συρίας, καθώς με δεδομένο πως βρίσκονται στη μαύρη λίστα της τρομοκρατίας, κάθε ανθρωπιστική βοήθεια είναι παγωμένη.
Από την πλευρά του, το Reuters επικαλούμενο δυο πηγές ανέφερε νωρίτερα ότι στη Δαμασκό βρίσκεται ο Ιμπραήμ Καλίν. Δημοσιογράφος του Reuters είδε τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, να κατευθύνεται προς το τζαμί, ενώ γύρω του υπήρχε μεγάλο πλήθος κόσμου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να προσδιορίσει ποιος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο.
Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ, παρά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν με τον Καλίν περιστυχισμένο από πλήθος κόσμου να βγαίνει από το Τέμενος Ομαγιάντ, μέσω διαρροής από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, διέψευδαν αρχικά ότι βρίσκονται στη Συρία, υποστηρίζοντας πως και οι δυο παραμένουν στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωνε στον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι απαραίτητο να «αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα» από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Νετανιάχου τόνισε «τη ζωτική ανάγκη να βοηθηθούν οι μειονότητες στη Συρία και να αποτραπεί οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος», κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ιερουσαλήμ με τον Σάλιβαν και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει στη Μέση Ανατολή και την Παρασκευή στην Άγκυρα
Την ίδiα ώρα, την Άγκυρα επισκεπτόταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζον Μπας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Την Παρασκευή αναμένεται στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, οπότε η παρουσία του αρχηγού των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Δαμασκό στέλνει ισχυρό μήνυμα στην αμερικανική πλευρά.
Ουάσινγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη διελκυστίνδα στη Συρία με επίκεντρο του Κουρδικό ζήτημα.
Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην ‘Αγκυρα η Πρόεδρός της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν αναγνωρίζει πλέον τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στη Συρία.
«Η Τουρκία είναι ένας από τους παράγοντες-κλειδί στην περιοχή», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάολα Πίνιο, όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι της φον ντερ Λάιεν στην ‘Αγκυρα.
«Η επίσκεψη της φον νερ Λάιεν αποφασίστηκε σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε η Π. Πίνιο, σημειώνοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η κατάσταση στη Συρία και τί σηματοδοτούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από δύο ημέρες η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισαν να συναντηθούν δια ζώσης για να έχουν μια «πιο εις βάθος συζήτηση σε αυτά τα θέματα», είπε η Π. Πίνιο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ως προς την ημερομηνία της επίσκεψης της φον ντερ Λάιεν στην ‘Αγκυρα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά η ακριβής ημέρα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ερωτηθείσα αν η Πρόεδρος της Επιτροπής θα συνοδεύεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα ή/και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας, η ίδια εκπρόσωπος απάντησε ότι προς το παρόν δεν προγραμματίζεται κάτι τέτοιο. Η Π. Πίνιο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πρόεδρος της Επιτροπής να πραγματοποιήσει κι’ άλλα ταξίδια στην περιοχή, ωστόσο τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Αλ Ανουάρ, είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία θα είναι βασικός παράγοντας για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Συρία και μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι η ΕΕ «καλεί όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σεβαστούν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «νόμιμες ανησυχίες» της Τουρκίας για την ασφάλεια στην περιοχή, επιτρέποντας παράλληλα σε όλους τους Σύρους σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να απολαύσουν την ασφάλεια.