Latest News

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Ώρα μηδέν στη Γαλλία: Καταρρέει η κυβέρνηση Μπαρνιέ - Τα σενάρια της επόμενης μέρας (ΒΙΝΤΕΟ)


 Ένα βήμα πριν από την πλήρη κατάρρευση αυτή την εβδομάδα βρίσκεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ στην Γαλλία η οποία διορίστηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μόλις... τον Σεπτέμβριο.

Η άποψη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ότι ο Μπαρνιέ ήταν ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ψήφο δυσπιστίας στη βαθιά διχασμένη Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Ωστόσο η απόφαση του Μπαρνιέ να περάσει με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος χωρίς ψηφοφορία από την γαλλική Βουλή τον εξαιρετικά αντιδημοφιλή προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών, οδήγησε το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης να καταθέσουν προτάσεις μομφής εναντίον του.

Ο Μπαρνιέ θα μιλήσει απόψε σε ειδησεογραφικές εκπομπές στην τηλεόραση, αρχίζοντας γύρω στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται να βρεθεί αύριο, Τετάρτη, αντιμέτωπος με προτάσεις μομφής. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου με ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, που θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε τεταμένη ατμόσφαιρα.

Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, ο εύθραυστος συνασπισμός του Μπαρνιέ θα γίνει η πρώτη γαλλική κυβέρνηση από το 1962 που θα αποπεμφθεί με πρόταση μομφής.

Τα σενάρια και οι συνταγματικές δυνατότητες που δίνονται

Η Γαλλία πλέον έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά αφού ουδείς μπορεί να πει τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2025. Έτσι δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής ξανά μέχρι τον Ιούνιο.

Σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι η χώρα θα μπει στο νέος έτος χωρίς προϋπολογισμό. Η λέκτορας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Μάρτα Λόριμερ ανέφερε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ μαζί με τις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό θα οδηγήσει τη χώρα σε άγνωστο έδαφος.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας. Αν η κυβέρνηση πέσει, η Γαλλία ουσιαστικά θα πάει στο νέο έτος χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς σαφή πλειοψηφία για να τον περάσει. Αν και θα είναι δυνατή η παράταση του προϋπολογισμού του 2024 για να αποφευχθεί το λουκέτο στην κυβέρνηση αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισαχθούν νέα μέτρα, είτε πρόκειται για περικοπές είτε για δαπάνες, και δεν είναι σαφές πώς ή πότε θα μπορούσε να ψηφιστεί ένας νέος προϋπολογισμός», ανέφερε στο France24 η Μάρτα Λόριμερ.

Ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζιοβάνι Καπόκια τόνισε ότι ακόμη και η εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2024 το 2025 θα απαιτούσε ψηφοφορία στην Βουλή και δεν θα αποτελούσε μόνιμη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας.

«Ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους δεν θα λειτουργήσει ως προϋπολογισμός για τα επόμενα έτη, αν μη τι άλλο εξαιτίας του πληθωρισμού. Υπάρχουν χίλια άλλα πράγματα που αλλάζουν στον προϋπολογισμό. Επομένως, αυτός (σ.σ. ο προϋπολογισμός) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λύση απλώς ως ένα υποκατάστατο για μια λύση», τόνισε ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής.

Σε περίπτωση που ακόμη και αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης δεν περάσει η Γαλλία θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. «Ακόμη και αυτός ο νόμος μπορεί να απορριφθεί, οπότε θα βρεθούμε σε εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος. Η μόνη λύση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση ψηφίζει τον προϋπολογισμό με διάταγμα, Το σύνταγμα της επιτρέπει να το κάνει αυτό, αλλά πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα έχει παραιτηθεί. Επομένως, πιθανότατα θα το κάνουν, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές αν αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό», σημείωσε ο Τζιοβάνι Καπόκια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ως έσχατο μέτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το άρθρο 16 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο να λαμβάνει «όλα τα μέτρα» που απαιτούνται σε περιόδους εθνικής κρίσης.

«Πέραν αυτού υπάρχουν μόνο οι σπάνιες εξουσίες, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ο Ντε Γκωλ το ’61», είπε ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής, αναφερόμενος στην επίκληση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από τον τότε πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ ενόψει μιας απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Και πρόσθεσε: «Επομένως, δεν είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια προδιαγράφει ένα υψηλότερο επίπεδο αστάθειας και απρόβλεπτου που προφανώς θα έχει στη συνέχεια αντίκτυπο στις επενδύσεις και στον δανεισμό».

Υπουργός Οικονομικών: Σε σημείο καμπής η χώρα

Η Γαλλία βρίσκεται σε σημείο καμπής εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον προϋπολογισμό της χώρας και για το μέλλον της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν.

Η προοπτική να καταρρεύσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ λόγω της αντίθεσης στον προϋπολογισμό της πλήττει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που δέχεται πίεση λόγω του αυξανόμενου ελλείμματός της.

«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», δήλωσε ο Αρμάν στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί έχουν ευθύνη «να μην βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα».