Για μακροπρόθεσμα και θεωρητικά ακόμη σχέδια της Κύπρου για ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ... κάνει λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα Τaggesspiegel και παρουσιάζει η Deutche Welle.
To ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ προέκυψε μετά από τη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως σημειώνει η γερρμανική εφημερίδα «ολοένα περισσότερες χώρες θέλουν να μπουν κάτω από την προστατευτική ασπίδα του ΝΑΤΟ εξαιτίας των πολέμων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αν και στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η Ουκρανία, στα σύνορα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής υπάρχει κι άλλη μια ενδιαφερόμενη χώρα για μελλοντική υποψηφιότητα: η Κύπρος. Η μικρή νησιωτική δημοκρατία βρίσκεται λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από εστίες κρίσης, τη Συρία και τον Λίβανο, δεν έχει ισχυρό στρατό και σκέφτεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνάντηση Xριστοδουλίδη-Μπάιντεν και σημειώνει: «Για τις ΗΠΑ η συνεργασία με την Κύπρο έχει γεωγραφικά πλεονεκτήματα. Το νησί μοιάζει ένα αεροπλανοφόρο καταμεσής της ανατολικής Μεσογείου και προσφέρει σε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία γρήγορη πρόσβαση σε περιοχές κρίσης, από τη Λιβύη μέχρι τη διώρυγα του Σουέζ και τη Συρία». Ωστόσο το άρθρο επισημαίνει ότι σήμερα, όπως και στο παρελθόν, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: «η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να εμποδίσει με βέτο κάθε επιθυμία ένταξης. Η Άγκυρα ήδη χαρακτήρισε τις σχετικές δηλώσεις του Χριστοδουλίδη ‘απαράδεκτες’».
Το Κυπριακό και η Τουρκία
Ο Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής του PRIO Cyprus Centre εξηγεί στην Tagesspiegel γιατί ο ρόλος της Τουρκίας είναι σύνθετος και παραπέμπει στις συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και την Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία «να παίρνει όλα όσα ήθελε». Όπως παρατηρεί, «εάν η Κύπρος υποβάλει αίτηση, οι πολιτικοί στην Τουρκία θα μπορούσαν να θέσουν στο τραπέζι εκ νέου μια μακρά λίστα αιτημάτων. Δεν θα χρειαζόταν καν να ασκήσουν βέτο».
Ακόμη κι αν θεωρητικά υποχωρούσαν οι τουρκικοί ενδοιασμοί, παραμένει το ερώτημα: «θέλει πραγματικά το ΝΑΤΟ να ‘εισάγει’ στους κόλπους του το Κυπριακό;». Για τον Τζήμητρα «η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι περισσότερο μέρος μιας πολιτικής προσέγγισης με τις ΗΠΑ και τη Δύση συνολικά» παρατηρεί η εφημερίδα. «Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θέλει να δείξει ότι η Κύπρος μπορεί να είναι χρήσιμος εταίρος στην περιοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ειδικός.