Οι δικαστές ετοιμάζονται να εκδώσουν την πολυαναμενόμενη απόφαση στην ιστορική δίκη για ναρκωτικά και βιασμό, με τη Ζιζέλ Πελίκοτ να γίνεται ηρωίδα του... φεμινιστικού κινήματος
Η δίκη, που διεξάγεται στην πόλη Αβινιόν στη νότια Γαλλία, έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της δύναμης και της αντοχής της Πελικό όπως αναφέρει ο independent στο άρθρο του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις μήνες και περιλάμβανε σοκαριστικές καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων αποσπασμάτων από την συλλογή βίντεο κακοποίησης του πρώην συζύγου της, η Πελίκο παρέμεινε αξιοπρεπής και γεμάτη αντοχή. Ο Ντομινίκ Πελίκο, ο πρώην σύζυγός της, κατέγραφε με λεπτομέρεια πώς ναρκωνόταν η γυναίκα του για να τη βιάσει αυτός και δεκάδες άλλοι άντρες που γνώριζε μέσω του διαδικτύου, ενώ εκείνη ήταν αναίσθητη.
Η ικανότητα του Ντομινίκ Πελίκο να στρατολογεί τους συνεργούς του έχει προκαλέσει σοκ. Οι άντρες αυτοί προέρχονταν από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, με την ηλικία τους να κυμαίνεται από 20 έως 70 ετών. Συνολικά, 50 άντρες, συμπεριλαμβανομένου του Ντομινίκ Πελίκο, δικαζόταν για βιασμό και απόπειρα βιασμού, ενώ άλλος ένας κατηγορούμενος δικαζόταν για σοβαρό σεξουαλικό αδίκημα.
«Με θεωρούσαν σαν κούκλα από πανί, σαν σκουπίδι», κατέθεσε η Ζιζέλ Πελίκο στο δικαστήριο.
Η δίκη αυτή διήρκεσε τόσο πολύ που και οι δύο σύζυγοι, Ντομινίκ και Ζιζέλ γιόρτασαν τα 72α γενέθλιά τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Οι αποφάσεις αναμένονται την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, με τους πέντε δικαστές να αποφασίζουν μέσω μυστικής ψηφοφορίας. Οι υποστηρικτές των θυμάτων σεξουαλικής βίας ελπίζουν για παραδειγματικές ποινές φυλάκισης και βλέπουν τη δίκη αυτή ως καθοριστική στιγμή στον αγώνα κατά της κουλτούρας του βιασμού και της χρήσης ναρκωτικών για να καταστείλουν τα θύματα.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη διάρκεια της δίκης, οι διαδηλωτές κρατούσαν εικόνες pop-art της Ζιζέλ Πελικό με το καρέ κούρεμα και τα στρογγυλά γυαλιά ηλίου, καθώς και συνθήματα όπως «Η ντροπή αλλάζει πλευρά» και «Ζιζέλ, σε πιστεύουμε!». Επίσης, αποδοκίμασαν τους κατηγορουμένους φωνάζοντας «Σας αναγνωρίζουμε» και «Ντροπή».
Πώς ξεκίνησε η υπόθεση
Η μεθοδική καταγραφή της κακοποίησης από τον Ντομινίκ Πελίκο — περιλαμβανομένων πάνω από 20.000 φωτογραφιών και βίντεο που βρέθηκαν στον υπολογιστή του, ταξινομημένων σε φακέλους με τίτλους όπως «κακοποίηση», «οι βιαστές της» και «νύχτα μόνη» — παρείχε άφθονα αποδεικτικά στοιχεία στις αστυνομικές αρχές και βοήθησε να εντοπιστούν οι κατηγορούμενοι. Η υπόθεση αυτή ξεχωρίζει από πολλές άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, στις οποίες η κακοποίηση δεν καταγγέλλεται ή δεν διώκεται λόγω έλλειψης ισχυρών αποδείξεων.
Η Ζιζέλ και οι δικηγόροι της αγωνίστηκαν με επιτυχία ώστε να ακουστούν τα σοκαριστικά βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, αποδεικνύοντας ότι η ίδια ήταν αναίσθητη κατά τη διάρκεια των βιασμών και ήταν ξεκάθαρα θύμα. Αυτό ανέτρεψε τους ισχυρισμούς μερικών από τους κατηγορουμένους που υποστήριξαν ότι η Πελίκο προσποιούνταν ότι κοιμόταν ή ότι ήταν συναινετικό.
Η γενναιότητά της — μια γυναίκα μόνη, απέναντι σε δεκάδες άντρες — έγινε πηγή έμπνευσης. Γυναίκες σχημάτισαν ουρές κάθε μέρα για να δείξουν την υποστήριξή τους και να ευχαριστήσουν τη Ζιζέλ Πελικό καθώς περνούσε από το δικαστήριο — αγέρωχη, ταπεινή και ταυτόχρονα συνειδητοποιημένη ότι ο αγώνας της είχε αντίκτυπο πέρα από την Αβινιόν και τη Γαλλία.
«Αγωνίζομαι για όλους εκείνους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και άντρες, που είναι θύματα σεξουαλικής βίας», δήλωσε. «Κοιτάξτε γύρω σας: Δεν είστε μόνοι.»
Η «χημική υποβολή»
Ο Ντομινίκ Πελίκο κατέθεσε ότι έκρυβε ηρεμιστικά στα φαγητά και τα ποτά που έδινε στη γυναίκα του, ρίχνοντάς τη σε τόσο βαθύ ύπνο, ώστε να μπορεί να κάνει ό,τι ήθελε με αυτήν για ώρες.
Στα ιατρικά του αρχεία, οι αστυνομικοί βρήκαν ότι είχε συνταγογραφηθεί εκατοντάδες ηρεμιστικά χάπια καθώς και το φάρμακο για στυτική δυσλειτουργία Viagra. Ανέφερε στις αρχές ότι άρχισε να ναρκώνει τη γυναίκα του το 2011, πριν μετακομίσουν στη μικρή πόλη Μάζαν στην Προβηγκία, όπου προσκάλεσε άλλους άντρες για να τη βιάσουν στο υπνοδωμάτιό τους.
Στα βίντεο, οι αστυνομικοί κατέγραψαν 72 διαφορετικούς βιαστές, αν και δεν κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν όλους. Ο Ντομινίκ Πελίκο δήλωσε στους ερευνητές ότι επίσης μοιραζόταν συμβουλές για τεχνικές ναρκώματος και προμήθευε άλλους με ηρεμιστικά.
Η Ζιζέλ Πελικό ανέφερε ότι οι «μαυρίλες» που υπέστη έγιναν συχνότερες μετά την εγκατάστασή τους στη Μάζαν το 2013, αλλά σταμάτησαν μετά τη σύλληψη του συζύγου της το 2020.
Η εστίαση στο ζήτημα της συναίνεσης
Αν και μερικοί από τους κατηγορουμένους — συμπεριλαμβανομένου του Ντομινίκ Πελίκοτ — παραδέχτηκαν ότι ήταν ένοχοι για βιασμό, πολλοί αρνήθηκαν την κατηγορία, ακόμα και μπροστά στα βίντεο αποδείξεις. Η διαδικασία αυτή άνοιξε έναν ευρύτερο διάλογο στη Γαλλία για το αν ο νομικός ορισμός του βιασμού πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει ρητή αναφορά στη συναίνεση.
Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις δικαιολογίες. «Ο βιασμός είναι βιασμός» ανέφερε ένα μεγάλο πανό που κρεμάστηκε απέναντι από το δικαστήριο.
Αυτό που αρχικά περιέγραφε η Ζιζέλ Πελικό ως έναν ευτυχισμένο γάμο με «έναν υπέροχο άνθρωπο» άρχισε να καταρρέει τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ένας φύλακας ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ συνέλαβε τον Ντομινίκ Πελίκοτ να καταγράφει κρυφά βίντεο κάτω από τις φούστες γυναικών.
Οι αστυνομικοί την κάλεσαν για ανάκριση και την αντιμετώπισαν με το απίστευτο — μερικές από τις μυστικές φωτογραφίες του συζύγου της.
Αποφάσισε να τον αφήσει, παίρνοντας μόνο δύο βαλίτσες, «ό,τι είχε απομείνει από 50 χρόνια ζωής μαζί του».
Οι εισαγγελείς ζήτησαν τη μέγιστη δυνατή ποινή — 20 χρόνια — για τον Ντομινίκ Πελίκοτ, και ποινές 10-18 ετών για τους άλλους κατηγορούμενους για βιασμό.
«Είκοσι χρόνια μέσα σε τέσσερις τοίχους φυλακής», είπε η εισαγγελέας Σαμπό. «Είναι πολλά και όχι αρκετά».