Η επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά, υποτίθεται ότι θα ήταν ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν...
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει συχνά την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ως παραβολή για τη δική του τύχη, επαναλαμβάνοντας ότι γελοιοποιήθηκε το 2019 όταν υποσχέθηκε να την ανοικοδομήσει σε πέντε χρόνια και ότι, αψηφώντας τους σκεπτικιστές, κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά.
Το έκανε ξανά σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, λέγοντας στη χώρα ότι η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων είναι «απόδειξη ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα, μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο» και προσθέτοντας:
«Πρέπει να κάνουμε το ίδιο για το έθνος».
Αλλά καθώς υποδέχεται περισσότερους από 35 παγκόσμιους ηγέτες το Σάββατο στο υπέροχα ανακαινισμένο αριστούργημα γοτθικής αρχιτεκτονικής, ο Μακρόν θα σταθεί στις στάχτες του γαλλικού πολιτικού τοπίου, χωρίς εύκολο τρόπο να ξαναχτίσει αυτό που κατεδαφίστηκε.
Στις πρώτες σειρές του καθεδρικού ναού, πλάι-πλάι με παγκόσμιους ηγέτες όπως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα στέκονται μέλη της ηττημένης υπηρεσιακής κυβέρνησής του, που ανατράπηκε αυτή την εβδομάδα από μια ad hoc συμμαχία ακροδεξιών και αριστερών βουλευτών.
Αυτό αφήνει τη Γαλλία, τη μοναδική πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυβέρνητη, την ώρα που η Ρωσία βρίσκεται στην επίθεση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και η Ευρώπη αγωνίζεται να κάνει τη φωνή της να ακουστεί εν μέσω σινοαμερικανικού ανταγωνισμού.
«Η πολιτική αστάθεια της Γαλλίας αποτελεί πρόβλημα, ιδίως για την επιρροή της στην Ευρώπη», δήλωσε η Georgina Wright, αναλύτρια στο think-tank Institut Montaigne, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ανησυχούν για τη συμβολή της Γαλλίας σε εξοπλισμό στην Ουκρανία. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση να υπογράψει τις αμυντικές δαπάνες».
Παρόλο που ο Μακρόν κατηγόρησε τον «κυνισμό» της ηγέτιδας της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης Μαρίν Λεπέν και της ομάδας της για την απόφασή τους να τραβήξουν τη σκανδάλη για μια κυβέρνηση και να αφήσουν τη Γαλλία χωρίς προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, οι επικριτές του λένε ότι μόνο ο ίδιος μπορεί να κατηγορήσει τον εαυτό του.
Το κοινοβούλιο που αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ την Τετάρτη προέκυψε από την απόφαση-σοκ του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αυτό το καλοκαίρι, μια κίνηση που υποτίθεται ότι θα αιφνιδίαζε τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Ο Μακρόν όχι μόνο έχασε την πλειοψηφία, αλλά έδωσε στην Λεπέν τη δυνατότητα να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε το Εθνικό Μέτωπο, που τώρα μετονομάστηκε σε Εθνικό Συναγερμό, από τον πατέρα της.
«Η λαϊκιστική απειλή δεν χαρίζεται σε καμία χώρα», παραδέχθηκε ο νομοθέτης Pieyre-Alexandre Anglade, μέλος του κόμματος του Μακρόν.
«Είναι σε άνοδο παντού. Ο Τραμπ επέστρεψε, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, στη Γερμανία η ακροδεξιά παίρνει πρωτοφανή ποσοστά σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε στο Reuters.
Η χειρότερη στιγμή για τη Γαλλία
Το να μην έχει μια λειτουργική κυβέρνηση στο πλευρό του κατά τη διάρκεια των εορτασμών αυτού του Σαββατοκύριακου δεν θα είναι απλώς μια αμηχανία για τις ευκαιρίες φωτογράφισης, αλλά σημαίνει ότι ο Μακρόν θα περιοριστεί σημαντικά στις αναπόφευκτες διπλωματικές συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο περιθώριο.
Ο Μακρόν αναμένει να έχει συναντήσεις με τον Τραμπ και, ίσως, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει προσκληθεί αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του, δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Αλλά είναι λίγα αυτά που μπορεί να υποσχεθεί στους δύο ηγέτες χωρίς προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.
Ενόψει της ψήφου δυσπιστίας της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας του, Σεμπαστιάν Λεκορνού, προειδοποίησε ότι η έλλειψη προϋπολογισμού θα εμπόδιζε την προγραμματισμένη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Γαλλίας κατά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Με τον Τραμπ να έχει απευθύνει ηχηρές εκκλήσεις προς την Ευρώπη να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους του πολέμου στην Ουκρανία και τον Ζελένσκι να προτρέπει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας του, το κενό στην καρδιά της κυβέρνησης Μακρόν δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή.
Στο διάγγελμα της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα ορίσει νέο πρωθυπουργό «τις επόμενες ημέρες». Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι θέλει να κινηθεί γρήγορα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, όταν περίμενε δύο μήνες πριν ορίσει τον Μπαρνιέ.
Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής δρόμος προς μια πιο σταθερή κυβέρνηση, και οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ίδιο κοινοβούλιο που έχει μείνει μετέωρο μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο, το νωρίτερο χρονικό διάστημα που το σύνταγμα επιτρέπει την προκήρυξη νέων εκλογών.
Στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, οι σύμμαχοι του Μακρόν θέλουν να πιστεύουν ότι ο ηγέτης τους θα αψηφήσει τους σκεπτικιστές και θα βρει έναν τρόπο να ξαναχτίσει το κύρος της χώρας στους 30 μήνες που του απομένουν στην εξουσία, όπως έκανε για την Παναγία των Παρισίων.
«Έδειξε ότι είμαστε ικανοί να ανοικοδομήσουμε», δήλωσε στο Reuters η Prisca Thevenot, πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος του Μακρόν. «Πραγματικά δεν έχουμε άλλη επιλογή», δήλωσε η ίδια.