Νέα σφοδρή κριτική για τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ...μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου για την εξωτερική πολιτική που διοργανώνει «Το Βήμα», το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-
Όσον αφορά στη διαγραφή του από τη ΝΔ, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι ήταν προαποφασισμένη, προσθέτοντας ότι τα όσα λέει «νομίζετε ότι όσα είπα μόνο εγώ τα πιστεύω; Αν ήμουν μόνο εγώ δεν θα ενοχλούσα κανέναν. Έγινε μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι οι απόψεις Καραμανλή- Σαμαρά για τα εθνικά θέματα είχαν απήχηση 50%. Και ότι το 40% της ΝΔ διαφωνούσε με τη διαγραφή. Παρά το συντονισμένος μιντιακό στρατό με σούπερ τρολ. Χαλάω τη σούπα του δικαιωματισμού. Τη σούπα του κατευνασμού, της ακρίβειας, της ασφάλειας, του προβλήματος της μεσαίας τάξης, τη σούπα της μετάλλαξης της ΝΔ σε Ποτάμι». Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι παραιτήσεις δεν είναι ένα περίεργο φαινόμενο. Θα σας πω ότι 1,3 εκατομμύρια νεοδημοκράτες παραιτήθηκαν να ψηφίσουν. Δεν ψήφισαν γιατί λίγο πλέον η ΝΔ μοιάζει με την παράταξη που όλοι ξέρουμε. Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, άσκησε κριτική στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – αναφερόμενος στην woke κουλτούρα – καθώς υπενθύμισε ότι ενώ αρχικά είχε μιλήσει για τυραννία της πλειοψηφίας, πρόσφατα μίλησε για τυραννία της μειοψηφίας, ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι «καταδικαστέα 100% η Ρωσία. Σωστά κάναμε και πήγαμε υπέρ της Ουκρανίας. Θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον ρίξαμε την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και την Ινδία στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αυτό στην εξωτερική πολιτική λέγεται ότι συνασπίζεις αντιπάλους. Έγινε έμμεσα, αλλά έγινε. Από την εποχή του Κέναν μέχρι και τον γνωστό Κίσινγκερ είχαν πει οι πάντες ότι δεν είναι δυνατόν δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας να βάλεις μία χώρα του ΝΑΤΟ και να έχει πυρηνικά».
Ενδεικτικό του ύφους της ομιλίας του θα μπορούσε να είναι και το εξής απόσπασμά της: «Υιοθετούμε την αποτροπή και εφαρμόζουμε τον κατευνασμό. Υπογράφουμε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα τετελεσμένα εις βάρος μας. Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρ όλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία. Γιατί ρώτησε το ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει; Δηλώνουμε ότι κόκκινη γραμμή για εμάς είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Στέλνουμε μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δε θα αντιδράσουμε».
Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, ο Α. Σαμαράς είπε ότι «στον Οργανισμό για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια η Ελλάδα στήριξε τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο. Αυτόν που μιλάει για γκρίζες ζώνες τον ψηφίσαμε εμείς για υπεύθυνο ασφαλείας στην Ευρώπη», ζητώντας, μάλιστα, να μάθει αν η Ελλάδα πίεσε την Κύπρο για να υπερψηφίσει τον Τούρκο υποψήφιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι «αφήσαμε την Κύπρο μόνη της κι αυτό φοβάμαι δεν είναι εξωτερική πολιτική» και πρόσθεσε ότι «αντί να κάνουμε σημαία μας τον χάρτη (σ.σ. της Σεβίλλης που δίνει ΑΟΖ στο Καστελόριζο) κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Η Τουρκία ζητάει συνεκμετάλλευση και εμείς απλώς φοβικά παίζουμε το παιχνίδι της καθυστέρησης».
«Αλλά ας πάμε πιο πέρα. Τι κέρδισε η Ελλάδα; […] Είχαμε λέει ήρεμα νερά αλλά στον αέρα. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις. Είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές NAVTEX τη σοβαρότατη πρόκληση στην Κάσσο. Τα ήρεμα νερά παρέμεναν ήρεμα γιατί αυτοί μας προκαλούσαν και εμείς κοιτούσαμε αλλού», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και επισήμανε: «Υποστηρίζω ότι έχουμε χάσει την πυξίδα μας και αυτό δεν λέγεται εξωτερική πολιτική. Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική. Είναι παραίτηση από κάθε εξωτερική πολιτική. […] Με δύο λόγια αποδυναμώνουμε την αποτροπή μας, μοιάζουμε να εγκαταλείπουμε το διεθνές δίκαιο, φτάσαμε στο σημείο να μας παραπέμπει η Κομισιόν γιατί δεν εφαρμόζουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην ερεθίσουμε την Τουρκία, δεν διεκδικούμε κανένα ρόλο στην περιοχή μας και εμείς απλώς δεν υπάρχουμε. Αυτά λέγονται εγκατάλειψη πλήρης της εξωτερικής περιοχής».
Από τα πυρά του Α. Σαμαρά δεν διέφυγε ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η συμφωνία «αναγνώρισε εθνική ταυτότητα, γλώσσα και εθνότητα “Μακεδόνων” στα Σκόπια. Για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ βέβαια, έχει άλλα προβλήματα σήμερα. Πολύ σοβαρότερα. Απλώς, το πρόβλημα του ψευδομακεδονικού αλυτρωτισμού μεταφέρθηκε στις σχέσεις Σκοπίων-Βουλγαρίας. Όπου η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει Μακεδονική γλώσσα και επιβάλλει να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων ώστε να αναγνωριστεί η Βουλγαρική εθνότητα. Πράγμα που ακόμα δεν έχει γίνει. Ούτε και πρόκειται, όπως φαίνεται. Ενώ, για τη δική τους γλώσσα, ήδη απειλούν και οι Αλβανοί των Σκοπίων, με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας».
«Μας έλεγαν τότε, πως αν “κλείσουμε” το θέμα των Σκοπίων, έστω και με οδυνηρή υποχώρηση για την Ελλάδα, θα μπορέσουμε μετά να επικεντρωθούμε στην πραγματική απειλή για μας: την Τουρκία. Όταν λίγο αργότερα ήλθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, μας λένε και πάλι πως πρέπει να κάνουμε πίσω! Έναντι των Σκοπίων, λέει, επειδή είναι πολύ αδύνατο κράτος και δεν μπορεί να μας απειλήσει. Και τώρα, έναντι της Τουρκίας, γιατί είναι πολύ ισχυρή και δεν μπορούμε, λέει, να την αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κάνουμε τις μείζονες υποχωρήσεις – είτε αντιμετωπίζουμε ανίσχυρο είτε αντιμετωπίζουμε πανίσχυρο γείτονα», συμπλήρωσε.