Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς και την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ...ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρθηκε σε «σχεδόν 310 πλήγματα» που διεξήγαγε κατ’ αυτήν η «ισραηλινή πολεμική αεροπορία» από προχθές Κυριακή το πρωί.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.
Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει τα περί προώθησής του προς τη Δαμασκό
Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς την πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν που βρίσκεται στην άκρη του κατεχόμενου και προσαρτημένου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων.
«Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προωθούνται προς τη Δαμασκό ή πλησιάζουν σε αυτήν είναι εντελώς ψευδείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβισάι Αντράε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σταθμεύουν στην ουδέτερη ζώνη και σε σημεία άμυνας κοντά στα σύνορα προκειμένου να προστατεύουν τα σύνορα του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ωστόσο το Reuters, επικαλούμενο αραβικές πηγές, μετέδωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης προσεγγίζουν τη Δαμασκό από τα νοτιοδυτικά.
«Δεν αποδυναμωθήκαμε και η ισχύς του Ιράν δεν μειώθηκε»
Το Ιράν δεν αποδυναμώθηκε μετά την ανατροπή του προέδρου και συμμάχου του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.
«Δεν αποδυναμωθήκαμε και η ισχύς του Ιράν δεν μειώθηκε», σημείωσε ο Χοσεΐν Σαλαμί σε δηλώσεις που έκανε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών των μελών του ιρανικού κοινοβουλίου.
Το Ιράν και η Ρωσία στήριξαν την κυριαρχία του Άσαντ στη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011 προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη, προσωπικό και αεροπορική δύναμη. Η Τεχεράνη ανέπτυξε Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στη Συρία για να διατηρηθεί στην εξουσία ο σύμμαχός της και να διατηρηθεί ο «Άξονας της Αντίστασης» στο Ισραήλ και στην επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Η πτώση του Άσαντ έχει διαβρώσει την ικανότητα της Τεχεράνης να προβάλλει την ισχύ της και να διατηρήσει το δίκτυό της παραστρατιωτικών οργανώσεων στην περιοχή, ιδιαίτερα στο συμμαχικό της σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το οποίο συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ τον περασμένο μήνα.
«Η ανατροπή του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) δεν έχει βγει από την ημερήσια διάταξη», σημείωσε ο Σαλαμί κατά την συνεδρίαση αυτή του ιρανικού κοινοβουλίου που αποσκοπούσε να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία.
Ο Σαλαμί πρόσθεσε ότι δεν έχουν παραμείνει ιρανικές δυνάμεις στη Συρία.
Μετά την πτώση του Άσαντ από την εξουσία, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σε εθνικό διάλογο για να σχηματιστεί μια συμπεριληπτική κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.
Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Φατεμέχ Μοχατζερανί ζήτησε εξάλλου σήμερα «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», σημειώνοντας ότι ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος του για τη μοίρα του.
Το Ιράν καταδίκασε επίσης σήμερα χαρακτηρίζοντας παραβίαση του δικαίου την ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, δίπλα στο τμήμα του συριακού υψιπέδου που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, χωρίζει τη Συρία από το Ισραήλ και θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη βάσει συμφωνίας του 1974.
«Η επίθεση αυτή συνιστά κατάφορη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγαΐ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, το βράδυ.
Στάση αναμονής από τον ΟΗΕ
Καθώς «εξεπλάγησαν» από την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτιμούν προς το παρόν να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με πρεσβευτές που συμμετείχαν χθες Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου κεκλεισμένων των θυρών, συγκληθείσα κατόπιν ρωσικού αιτήματος.
«Το Συμβούλιο, νομίζω, ήταν λίγο ως πολύ ενωμένο όσον αφορά την ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η ενότητα της Συρίας, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια», είπε στον Τύπο ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.
«Όμως όλοι εξεπλάγησαν από τις εξελίξεις – όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Συμβουλίου. Τώρα λοιπόν πρέπει να περιμένουμε» πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το ΣΑ δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκφραστεί γι’ αυτήν.
«Κανένας δεν περίμενε ότι οι συριακές δυνάμεις θα κατέρρεαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα», πλειοδότησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ.
«Όπως είπαν πολλοί κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων (…) η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή και πιθανόν θα αλλάζει από μέρα σε μέρα για την ώρα. Επομένως πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχτεί», πρόσθεσε.
Παρ’ όλα αυτά, «σχεδόν όλοι μίλησαν για την ανάγκη να τύχουν σεβασμού η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (εξέφρασαν) ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση», συνέχισε, σημειώνοντας ακόμη πως το ΣΑ θα εργαστεί ώστε να προετοιμαστεί δήλωσή του, να «μιλήσει με μια φωνή».
«Θα δούμε αν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ενιαίο μήνυμα τις επόμενες ημέρες (…). Πολλοί περιμένουν να πάρει τον λόγο το Συμβούλιο», επέμεινε.
Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το ΣΑ είχε σε μεγάλο βαθμό παραλύσει για τον φάκελο. Η Ρωσία ασκούσε συχνά το δικαίωμα βέτο της, για να προστατεύει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ερωτηθέντες για το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί από τον κατάλογο κυρώσεων του ΟΗΕ η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), αιχμή του δόρατος της συμμαχίας ανταρτών που προκάλεσε την πτώση του προέδρου Άσαντ, οι πρεσβευτές τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ ανέφεραν πως το Συμβούλιο δεν έθιξε το ζήτημα, προς το παρόν.