Latest News

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Δημήτρης Ήμελλος: Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματα για τον ηθοποιό - Οι τελευταίοι ρόλοι και η ευχή που δεν πραγματοποιήθηκε (ΒΙΝΤΕΟ -ΕΙΚΟΝΕΣ)

 


Θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε στον καλλιτεχνικό -και όχι μόνο- κόσμο η είδηση θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, νικημένος από... τον καρκίνο.

Συντετριμμένοι, οι συνάδελφοί του στον Σασμό αποχαιρετούν με οδύνη τον αγαπημένο τους «αστυνομικό Αντώνη Φραγκιαδάκη», κάνοντας λόγο για έναν υπέροχο άνθρωπο και έναν σπουδαίο ηθοποιό που συνέχισε να υπηρετεί την τέχνη του ακόμα κι όταν σιωπηλά έδινε έναν άνισο αγώνα να κρατηθεί στη ζωή.

«Εκεί στη Νάξο σου , στην “απαλάμη του Θεού” γείρε αγαπημένε μας Δημήτρη
Δεν μπορούν δάκρυα και λόγια να αρθρώσουν πόσο μα πόσο πολύ θα μας λείψεις
Δημήτρη μου δεν σε πρόλαβα …. Το βλέμμα της ψυχής σου θα το αγαπώ παντοτινά Αχ Δημήτρη μας»
 έγραψε η Μαρία Τζομπανάκη.

«Δεν ξερω τί να πω.. Δημητρη μου θα μου λειψεις.. πολυ.
μας αγκαλιασες, μας εκανες να γελασουμε, να συγκινηθούμε.. θα κρατώ τις στιγμες που βρεθηκαμε μπροστα και πισω απο την καμερα σαν φυλακτό.
Ησουν εισαι και θα εισαι υπεροχος.
Συλλυπητήρια στην οικογενεια.
Το σωμα μονο φθειρεται..η ψυχη ειναι αθανατη»
 έγραψε με τη σειρά της η Δανάη Παππά.

Ακολούθησε πλήθος αναρτήσεων από ηθοποιούς που θέλησαν να θέλησαν να πουν το δικό τους «αντίο» στον αγαπημένο τους συνάδελφο.

Ένας ηθοποιός με πλούσιο βιογραφικό – Ένας ακούραστος εργάτης της τέχνης

Μπορεί ο τηλεοπτικός κόσμος να αγάπησε τον Δημήτρη Ήμελλο μέσα από τον ρόλο του στον Σασμό, ωστόσο, ο ηθοποιός είχε μια μακρά καλλιτεχνική πορεία τόσο στο θέατρο όσο και τον κινηματογράφο.

Μετρώντας στις «αποσκευές» του πολλούς ρόλους και σημαντικές συνεργασίες, ο Δημήτρης Ήμελλος είχε μια λαμπρή πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ είχε βραβευτεί μαζί με την Ταμίλα Κουλίεβα για την ταινία «Ράφτης» της ελληνο-γερμανίδας σκηνοθέτη Σόνια Κέντερμαν, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο ηθοποιοί.

Άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του τόσο στο θεατρικό σανίδι, όσο το σινεμά και την τηλεόραση, ενώ ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του.

«Τόσα χρόνια προσπαθούσα να αποφύγω την αναγνωρισιμότητα, τώρα δυστυχώς μου έτυχε. Έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Διάλεξα την ησυχία μου», δήλωνε σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην επιτυχία του ρόλου του στον «Σασμό».

Οι τελευταίοι ρόλοι του

Ο Σασμός έμελε να είναι η τελευταία του τηλεοπτική δουλειά, με την παρουσία του στο θέατρο να είναι αδιάκοπη, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις στο κοινό με τη θεατρική του δεινότητα.

Συμμετείχε και στις τρεις σεζόν της δημοφιλούς σειράς, ενώ αποτυπώθηκε στη συνείδηση του κοινού για τον ακέραιο χαρακτήρα του ρόλου του.

Την περασμένη θεατρική σεζόν βρισκόταν στο θέατρο σε διπλή διανομή με τον Κώστα Φιλίππογλου στον ρόλο του αστυνομικού ανακριτή Πορφύρη Πετρόβιτς στην παράσταση «Εγκλημα και τιμωρία» στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ήμελλου στον ρόλο του αστυνόμου Πορφύρη να καθηλώνει το κοινό.

Στον κινηματογράφο, ο τελευταίος του ρόλος ήταν αυτός του «Νταντή» στη βραβευμένη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα.

Η τρέχουσα σεζόν θα τον έβρισκε στην συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, από την οποία και αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Η ευχή που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει

Σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε αναφερθεί στον γιο του που σπουδάζει σκηνοθεσία και είχε ευχηθεί κάποια στιγμή στο μέλλον να συνεργαστούν. Μια ευχή που έμελε να μην πραγματοποιηθεί ποτέ…

«Ο γιος μου είναι στην παραγωγή (του Σασμού). Όπως βλέπετε διάφορους στην παραγωγή, στις ταινίες και στις σειρές και καμιά φορά συμπληρώνουμε με πρόσωπα που χρειαζόμαστε εκείνη την ώρα. Μπορεί κάποιος να κάνει ένα πέρασμα. Ο γιος μου δεν είναι ηθοποιός, είναι σκηνοθέτης και διαγωνίζεται… Τώρα κάνει μία μικρή ταινία. Εύχομαι στο μέλλον να συνεργαστούμε.» είχε δηλώσει ο ηθοποιός στο Happy Day.

Το αντίο του πολιτικού κόσμου στον Δημήτρη Ήμελλο

Αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Ήμελλο, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Παρά τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή στη σκηνή, πιστός στην τέχνη που τόσο αγαπούσε και είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή.

“Τη δουλειά αυτή την έκανα για να την απολαύσω, όχι σαν μόχθο, ούτε την έκανα για να μαζέψω χρήματα”.

Η αυταπάρνηση, η εργατικότητα, η αφοσίωση, το πείσμα και το ταλέντο του τον κατατάσσει σε έναν από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του»

Πληροφορούμενη την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε, με τη σειρά της, τον ηθοποιό μέσα από ένα μακροσκελές κείμενο.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εντελώς πρόωρη απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου. Ο Δημήτρης Ήμελλος υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχος και καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Αξιοποίησε στο έπακρο τη στιβαρή θεατρική του σκευή, για να μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες σε κάθε ρόλο που ερμήνευσε. Μάρτυρας αδιάψευστος του ταλέντου του, αλλά και της επίπονης τριβής στους ρόλους με τους οποίους αναμετρήθηκε, η προέλευσή τους από ένα ευρύτατο φάσμα, από την κλασική γραμματεία έως το σύγχρονο ρεπερτόριο. Αλλά και τα επιλεκτικά περάσματά του από τον κινηματογράφο και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και η συνεργασία του με τις μεγαλύτερες σκηνές και σκηνοθέτες μας. Το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς, καθώς είχε την, απόλυτα δίκαιη, τιμή να είναι ο πρώτος βραβευθείς με το επίζηλο “Βραβείο Χορν”. Το μέγεθος της απώλειάς του επιτείνεται, δυστυχώς, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έφυγε στη δημιουργικότερη και ωριμότερη ηλικία και στο απόγειο της πορείας του στη σκηνή. Η απώλειά του στερεί την Τέχνη από έναν αφοσιωμένο υπηρέτη της, που είχε ακόμη να δώσει πολλά. Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ήμελλος

Γεννημένος στην Κυψέλη στις 12 Ιουνίου 1967,  ο Δημήτρης Ήμελλος είχε καταγωγή από τη Νάξο και από τους δύο του γονείς και συγκεκριμένα, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Είχε έναν γιο, τον Φοίβο, ο οποίος μάλιστα έκανε ένα πέρασμα από τη σειρά “Σασμός“, αν και κυρίως εργαζόταν πίσω από τις κάμερες, ως μέλος της σκηνοθετικής ομάδας.

Είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών και κατόπιν, εντάχθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου. Ακολούθησε η Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη, ενώ παράλληλα σπούδασε στην περίβλεπτη Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Μόσχας, στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέιφιτς.

Ακούραστος «εργάτης» της θεατρικής τέχνης, ο Δημήτρης Ήμελλος συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, όπως οι: Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων, Οιδίπους επί Κολωνώ, Ένας Υπέροχος Κερατάς, Πέρσες, Αντιγόνη, Φρεναπάτη, Νοσταλγός, Αγάπης Αγώνας Άγονος, Αυτό που δεν τελειώνει, Μήδεια, Μολιέρος, Όνειρο, Ο Ταρτούφος, Ο Ηλίθιος, Στο Βυθό, Το Ύστατο Σήμερα, Ερωτόκριτος, Αμφιτρύων κ.α.

Από το 2001 εως το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, με τον οποίο ο ηθοποιός συνεργάστηκε στενά, ενώ είχε διδάξει στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής καθώς και στις δραματικές σχολές Ίασμος και Δήλος.

Το 2001 ήταν ο πρώτος νέος ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη Φρεναπάτη του Τ. Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στον ρόλο του Ματαμόρ (ένας αλαφροΐσκιωτος), ενώ το 2005 τιμήθηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για την ερμηνεία του στο έργο του Μπουλγκάκοφ “Μολιέρος”.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 2007-08 στη σειρά του ALPHA «Το 10» σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου στον ρόλο του Χρίστου Χαριτάκη. Η σειρά, που ήταν η τηλεοπτική μεταφορά του (ανολοκλήρωτου) ομώνυμου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση, θεωρήθηκε από τις πιο επιτυχημένες και άρτιες παραγωγές της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες: “Αλιόσα” του Θανάση Σκρούμπελου (1999), “Beautiful people” του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001), “Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα” της Στέλλας Θεοδωράκη (2002), “Delivery” του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004), “Γλυκιά μνήμη” του Κυριάκου Κατζουράκη (2005), “Bank Bang” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008), “Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα” του Σωτήρη Γκορίτσα (2011), “Χρόνια Πολλά” του Χρήστου Γεωργίου (2017), “Η δουλειά της” του Νίκου Labot (2018), “Ράφτης” της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020).

Στην ιδιωτική τηλεόραση έχει εμφανιστεί και στις σειρές “Καρυωτάκης”, “Με λένε Βαγγέλη”, “Ου Φονεύσεις”, “Συγνώμη”, “Η ζωή εν τάφω”, “Άγιος Παΐσιος- Από τα Φάρασα στον Ουρανό”.

Στο θέατρο Πορεία, το κοινό είχε απολαύσει τον Δημήτρη Ήμελλο στην παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», -που βασιζόταν στην ομώνυμη τριλογία του Καραγάτση και σκηνοθετούσε ο Δημήτρης Τάρλοου- με τον ηθοποιός να συγκλονίζει με την ερμηνεία του στον απαιτητικό ρόλο του Κολοκοτρώνη.