«Χρυσάφι» πλήρωναν οι «πελάτες» του κυκλώματος της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να εξέδιδε άδειες της πολεοδομίας έναντι αμοιβής για παράνομες κατασκευές τις υπηρεσίες που...
τους πρόσφεραν.Η σπείρα εξαρθρώθηκε μετά από εκτεταμένη επιχείρηση των «ράμπο» της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, και αφορά στις πολεοδομίες της Προποντίδας και της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, ενώ έχουν συλληφθεί συνολικά 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και πρώην δήμαρχος ο οποίος, μάλιστα, βρίσκεται και σε δικαστική διαμάχη με τη Δημοτική Αρχή για παρόμοιες υποθέσεις.
Η εμπλοκή δημόσιων λειτουργών στις παράνομες δραστηριότητες καταδεικνύει την ανάγκη για πιο αυστηρούς ελέγχους και διαφάνεια στον τομέα της πολεοδομίας, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο κατασκευαστικό ενδιαφέρον όπως η Χαλκιδική.
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα 21 άτομα και κατασχέθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες εκτός από τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην διευθυντή πολεοδομίας, είναι και 15 ιδιώτες (μηχανικοί και αρχιτέκτονες) και 5 πολεοδόμοι, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο κύκλωμα.
Οι περιοχές που εξετάζονται από τις αρχές περιλαμβάνουν την Προποντίδα και τη Σιθωνία, όπου βρισκόταν η πηγή πολλών από τα παράνομα αιτήματα για πολεοδομικές άδειες.
Ως προς τις ταρίφες του κυκλώματος τα μέλη του ζητούσαν «γρηγορόσημο» 250 με 1.000 ευρώ για διάφορες ενέργειες.
Τα ποσά που ζητούσαν για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, τοπογραφικά κα ξεκινούσαν από τα 1.000 ευρώ και έφθαναν ακόμη και τα 20.000 ευρώ.
Εκατομμύρια για «διευκολύνσεις», αυθαίρετα και παράνομες άδειες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκληματική οργάνωση εκμεταλλευόταν τη διαδικασία έκδοσης πολεοδομικών αδειών, προσφέροντας «διευκολύνσεις» έναντι χρηματικών αμοιβών για την άμεση ή ακόμα και παράνομη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών.
Μάλιστα, οι εγκρίσεις για τις άδειες δίνονταν μέσω ενός συμβουλίου στο οποίο συμμετείχαν πολλά από τα μέλη του κυκλώματος. Στόχος της οργάνωσης ήταν να παρακάμψει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες, επιτρέποντας στους πελάτες της να εκδώσουν άδειες ή να διευθετήσουν αυθαίρετες κατασκευές με την καταβολή σημαντικών ποσών.
Η δράση της οργάνωσης περιλάμβανε ποικίλες παράνομες ενέργειες, όπως αλλοίωση εγγράφων και έγκριση πολεοδομικών αδειών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ειδικότερα, οι πολίτες που επιθυμούσαν να «τακτοποιήσουν» αυθαίρετες οικοδομικές κατασκευές ή να εκδώσουν άδειες οικοδομής χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, απευθύνονταν στο κύκλωμα, το οποίο με τον τρόπο που λειτουργούσε, εξασφάλιζε γρήγορη και επιτυχή έκβαση των υποθέσεών τους σε άμεσο χρόνο, φυσικά με το… αζημίωτο.
Συνεχίζονται οι έρευνες – Πιθανές νέες αποκαλύψεις και συλλήψεις
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ, η οποία κατόρθωσε να αποκαλύψει τη λειτουργία του κυκλώματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση είχε εδραιώσει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών με πολεοδόμους και άλλους επαγγελματίες του χώρου, δημιουργώντας μια «μαύρη αγορά» πολεοδομικών αδειών.
Η σύλληψη των 21 ατόμων και η κατάσχεση των 1 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά είναι μια σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της παράνομης δράσης στον τομέα των πολεοδομικών αδειών. Αλλά οι αρχές φαίνεται να εκτιμούν πως ενδεχομένως δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη η πλήρης διάσταση της υπόθεσης.
Οι έρευνες συνεχίζονται καθώς το κύκλωμα φέρεται να είχε εκτεταμένη δράση στην περιοχή της Χαλκιδικής, εκμεταλλευόμενο την τοπική εξουσία και την ανάγκη των πολιτών για γρήγορη και εύκολη διεκπεραίωση των πολεοδομικών διαδικασιών. Στόχος της ΕΛΑΣ είναι να ρίξει φως και σε άλλες πιθανές εμπλοκές, αλλά και να αποτρέψει περαιτέρω φαινόμενα διαφθοράς στον τομέα των οικοδομικών αδειών.