Η φετινή ήταν μια χρονιά - πρόκληση για τους ελαιοπαραγωγούς, με την αγωνία για την τελική τιμή στην αγορά, να επικρατεί έως και την... τελευταία στιγμή.
Όσο πλησιάζει το τέλος της χρονιάς, με τη συγκομιδή να βρίσκεται στο ζενίθ, οι Olive Oil Times δημοσιεύουν την ετήσια έρευνά έχοντας στο επίκεντρο, την παραγωγή ελαιόλαδου.
Λαμβάνοντας υπόψη τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής ανά λίτρο, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ασταθείς τιμές της αγοράς η έλλειψη εργατικών χεριών και οι δυσκολίες στη συγκομιδή, 4.208 παραγωγοί από 30 χώρες, αξιολόγησαν τη φετινή σοδειά.
Με μια σύντομη πρώτη ματιά, η σοδειά φέτος, εκτιμάται ότι είναι ανώτερη του μέσου όρου και της δόθηκε η βαθμολογία 67 στα 100, αρκετά υψηλότερη από την περσινή που είχε τον βαθμό 51. Είναι η υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί, από το 2019. Το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η συγκομιδή του 2024 που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν καλύτερη από την περσινή, με τους αγρότες και τους ελαιοτριβείς να βαθμολογούν την ποσότητα με 62.
Και οι παραγωγοί από τη μεριά τους, βλέπουν θετικό το φετινό κλίμα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Σε μια κλίμακα από το μηδέν (καμία εμπιστοσύνη) έως το 100 (πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη), οι παραγωγοί βαθμολόγησαν την εμπιστοσύνη τους με 72.
Ελαιόλαδο: «Είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για την επιτυχημένη συγκομιδή» λέει Ισπανός παραγωγός
Μέσα από την έρευνα, παρουσιάζονται οι παρατηρήσεις των παραγωγών και τα σημεία που ξεχωρίζουν φέτος, στις αναφορές τους.
Παραγωγός από το Χαέν της Ισπανίας, αναφέρει ότι «μετά από δύο δύσκολα χρόνια, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για μια επιτυχημένη συγκομιδή. Η φετινή σεζόν έφερε προκλήσεις, ενώ οι άκαιρες βροχές απείλησαν και διατάραξαν τα σχέδιά μας. Ωστόσο, ήμασταν τυχεροί, καθώς ο καιρός μας παραχώρησε ένα μικρό παράθυρο για τη συγκομιδή».
Από τις ΗΠΑ, παραγωγός δηλώνει ενθουσιασμένος. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη σοδειά του 2024 εδώ στην Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε παραγωγός, εκτιμώντας ότι η φετινή συγκομιδή ίσως ήταν η μεγαλύτερη συγκομιδή στην Τζόρτζια, ενώ τα δέντρα είναι καλά προετοιμασμένα για μια καλή συγκομιδή του 2025.
Το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τις επίσημες προβλέψεις του για τη συγκομιδή) αναφέρει πως η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να αυξηθεί σε 3,1 εκατομμύρια τόνους το 2024/25.
Ελαιόλαδο: Η κατάσταση στη Μεσόγειο
Για τη Μεσόγειο, η έρευνα επικεντρώθηκε στην ξαφνική μετάβαση από το πολύ ζεστό και ξηρό καλοκαίρι στο υγρό και εύκρατο φθινόπωρο, που εμπόδισε τη συλλογή των ελιών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδήγησε σε χαμηλότερη συσσώρευση ελαιόλαδου στις ελιές.
«Βιώνουμε μια εξαιρετική συγκομιδή όσον αφορά την ποιότητα και τον όγκο των καρπών μας, αλλά παρατηρούμε μια δραματική μείωση των αποδόσεών μας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο Διαμαντής Πιερράκος από τη Λακωνία. «Η έντονη ξηρασία έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των ελαίων στους καρπούς μας. Αν και πρόσφατα λάβαμε την αναγκαία βροχή, θα έπρεπε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα» σημείωσε ο Έλληνας παραγωγός.
Συνολικά, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η συγκομιδή τους επηρεάστηκε από την υπερβολική ζέστη. Το 43% δήλωσε το ίδιο για την ξηρασία. «Είχαμε πολλές ελιές, αλλά ήταν πολύ μικρές σε μέγεθος λόγω της ξηρασίας, μειώνοντας τις αποδόσεις και επηρεάζοντας κάπως την ποιότητα», δήλωσε ο Mehmet Taki από το αγρόκτημα Bata Tartim στην Τουρκία.
Τέλος, οι παραγωγοί στη Βραζιλία δηλώνουν: «Η συγκομιδή του 2024 επηρεάστηκε σοβαρά από τις υπερβολικές ανοιξιάτικες βροχές του 2023. Η νέα καρπόδεση (2024/25) επηρεάζεται επίσης από τις ανοιξιάτικες βροχές και από ένα σύννεφο στάχτης του Αμαζονίου [πυρκαγιά] στο περιβάλλον που εμπόδισε την επικονίαση».