Latest News

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Γκαλερί με πλαστά έργα τέχνης στη Θεσσαλονίκη: Τα «σπρώχνουν» από τα Βαλκάνια με κέρδος 400.000 ευρώ

 Πλαστά έργα τέχνης τα οποία παρουσίαζαν ως αυθεντικά, πολλά εκ των οποίων ομοίαζαν με έργα πασίγνωστων ζωγράφων, είχαν σκοπό να πουλήσουν σε διαδικτυακή δημοπρασία που... είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτιμάται ότι θα αποκόμιζαν κέρδος έως και 400.000 ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες  ο σχετικός κατάλογος της δημοπρασίας είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρεία και εμπεριέχει συνολικά 123 πίνακες.


Από την έρευνα που διενεργεί το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, οι συγκεκριμένοι πίνακες εντοπίστηκαν στον Οίκο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα υπεδείχθησαν σε αστυνομικούς ως γνήσιοι από τους δύο εκ των κατηγορουμένων.


Από την έρευνα που διενεργήθηκε στον χώρο του Οίκου, ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν και κατασχέθηκαν και τα 123 προς δημοπράτηση έργα, που εμφαίνονται ως έργα διαφόρων καλλιτεχνών, όπως είναι ενδεικτικά: Φασιανός Αλέκος, Γκίκας – Χατζηκυριάκος Νίκος, Μυταράς Δημήτρης, Γαίτης Γιάννης, Τσαρούχης Γιάννης, Σπυρόπουλος Γιάννης, Παρθένης Κωνσταντίνος, Σικελιώτης Γιώργος, Συριγος Γιώργος, Τηνιάκος Δημήτρης, Μπούκη Δώρα, Τέτσης Παναγιώτης, κ.α.


Πως ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της Οργάνωσης με τους πλαστούς πίνακες, ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία που περιήλθε προ εβδομάδας στις Αρχές, σχετικά με παράνομες δραστηριότητες των δύο Εκπροσώπων του Οίκου Δημοπρασιών, με έδρα επί της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, για αδικήματα που εμπίπτουν στην σχετική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτή, ο εν λόγω Οίκος διεξάγει δημόσιες διαδικτυακές δημοπρασίες, στο πλαίσιο των οποίων διαθέτει προς δημοπράτηση πλαστά έργα τέχνης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί γνησίων έργων αναγνωρισμένων καλλιτεχνών. Η επόμενη δημόσια διαδικτυακή δημοπράτηση του Οίκου ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, με τίτλο «39η Ελλήνων Τέχνη», ο κατάλογος της οποίας είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο από τη διοργανώτρια εταιρεία και εμπεριέχει 123 έργα προς πώληση.

Άμεσα κλήθηκε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία, αφού προηγουμένως μελέτησε τον κατάλογο της 39ης δημοπρασίας του Οίκου Δημοπρασιών, γνωμάτευσε επί του συνόλου των εικονιζόμενων έργων τέχνης ότι πρόκειται περί καταφανώς πλαστών, εκ των οποίων ορισμένα ομοιάζουν με γνωστά έργα των αναφερόμενων καλλιτεχνών.

Κατόπιν των παραπάνω, από το Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών συγκροτήθηκε κλιμάκιο αστυνομικών, με επικεφαλής την Τμηματάρχη του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομίας & Αρχαιοτήτων, το οποίο μετέβη στη Θεσσαλονίκη και προέβη στις απαραίτητες εξακριβώσεις και ταυτοποιήσεις προσώπων και χώρων που ήταν τοποθετημένα τα προς δημοπράτηση έργα, τα οποία υπεδείχθησαν σε αστυνομικούς ως γνήσια από τους δύο κατηγορουμένους.

Μεσημβρινές ώρες της 04-12-2024, διενεργήθηκε έρευνα στον χώρο του Οίκου, όπου ταυτοποιήθηκαν και κατασχέθηκαν και τα 123 προς δημοπράτηση έργα, που εμφανίζονται ως έργα τέχνης διαφόρων καλλιτεχνών. Επιπρόσθετα, στους χώρους της Έκθεσης, εκτός των 123 έργων, εντοπίσθηκε πλήθος έργων τέχνης για τα οποία διερευνάται η γνησιότητα και η προέλευσή τους. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί τρία εργαστήρια κατασκευής πλαστών πινάκων, δύο εκ των οποίων συνδέονται με τον πρώτο και ένα με τον τρίτο συλληφθέντα.

Σημειώνεται ότι, από την Τετάρτη έως και σήμερα το απόγευμα, οι Αρχές εξακολουθούν να βρίσκονται στην συγκεκριμένη «γκαλερί» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία από τρεις διαφορετικούς χώρους.