Το Πεντάγωνο απελευθέρωσε έναν Τυνήσιο κρατούμενο που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το διαβόητο στρατόπεδο φυλακών το 2002, χωρίς να του απαγγελθούν... ποτέ κατηγορίες.
Ο Ρίντα μπιν Σάλεχ αλ Γιαζίντι επαναπατρίστηκε στην Τυνησία από τη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στην Κούβα τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Η μεταφορά του είναι η τέταρτη μέσα σε δύο εβδομάδες από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός της στρατιωτικής φυλακής, η οποία είχε 40 κρατούμενους όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2020.
Ο Αλ Γιαζίντι «κρίθηκε επιλέξιμος για μεταφορά από μια αυστηρή διυπηρεσιακή διαδικασία εξέτασης». «Στις 31 Ιανουαρίου 2024, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν κοινοποίησε στο Κογκρέσο την πρόθεσή του να υποστηρίξει αυτόν τον επαναπατρισμό και, σε συνεννόηση με τον εταίρο μας στην Τυνησία, ολοκληρώσαμε τις απαιτήσεις για την υπεύθυνη μεταφορά» δήλωσε το Πεντάγωνο. Ο 59χρονος Αλ Γιαζίντι δεν κατηγορήθηκε ποτέ για έγκλημα από τις ΗΠΑ και εγκρίθηκε η μεταφορά του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχε γίνει καμία συμφωνία με την κυβέρνηση της Τυνησίας μέχρι τώρα για να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Πακιστανοί στρατιώτες συνέλαβαν τον Αλ Γιαζίντι κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2001 και ήταν ύποπτος ως μαχητής της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τους New York Times. Είκοσι έξι κρατούμενοι παραμένουν στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, ενώ 14 είναι επιλέξιμοι για μεταφορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τρεις κρατούμενοι είναι επιλέξιμοι για περιοδική επανεξέταση του καθεστώτος τους, επτά εμπλέκονται επί του παρόντος στη διαδικασία των στρατιωτικών επιτροπών και δύο κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί και καταδικαστεί, προστίθεται.
Ο Αλ Γιαζίντι στάλθηκε στη φυλακή την ημέρα που άνοιξε στις 11 Ιανουαρίου 2002, για να στεγάσει κρατούμενους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Η φυλακή βρίσκεται στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα και λειτουργεί βάσει ενός νομικού συστήματος που καθοδηγείται από στρατιωτικές επιτροπές, οι οποίες δεν εγγυώνται τα ίδια δικαιώματα με τα παραδοσιακά αμερικανικά δικαστήρια. Οι κρατούμενοι που έχουν εγκριθεί για απελευθέρωση περνούν μερικές φορές χρόνια στο Γκουαντάναμο, καθώς η Ουάσινγκτον αναζητά χώρες που θα τους δεχτούν μετά την απελευθέρωσή τους, με ορισμένες κυβερνήσεις να μην τους δέχονται.
Στον Κόλπο του Γκουαντάναμο βρίσκονταν κάποτε σχεδόν 800 κρατούμενοι, πολλοί από τους οποίους αρχικά πέρασαν χρόνο σε μυστικές τοποθεσίες της CIA, γνωστές ως "μαύρες τοποθεσίες", όπου ορισμένοι βασανίστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος «ενισχυμένης ανάκρισης» που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπους, υποσχέθηκε να κλείσει το Γκουανάναμο, αλλά απέτυχε κυρίως λόγω νομικών εμποδίων και εγχώριων πολιτικών πιέσεων.