Η πολύκροτη δίκη των βιασμών της Ζιζέλ Πελικό έχει μπει στην τελευταία φάση της, μετά την αγόρευση των δύο εκπροσώπων της εισαγγελικής Αρχής και της συνηγόρου υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου Ντομινίκ Πελικό, από τις... 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου και πλέον το λόγο έχουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 συγκατηγορούμενων του πρώην συζύγου του θύματος.
Όμως, αρκετοί από τους συνηγόρους υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν ενώπιον των δικαστών για τις αφίσες που τοποθέτησαν πρόσφατα μέλη της τοπικής φεμινιστικής οργάνωσης «Les Amazones d'Avignon» (Οι αμαζόνες της Αβινιόν), η οποία από την έναρξη της ιστορικής δίκης στη Γαλλία είναι στο πλευρό της Ζιζέλ Πελικό και τη στηρίζει. Οι αφίσες γράφουν με μαύρα γράμματα «20 χρόνια για τον καθένα» και έχουν τοποθετηθεί στην πρόσοψη του δικαστηρίου αλλά και σε άλλα μέρη γύρω από το κτίριο.
Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου η εισαγγελέας Λορ Σαμπό στην αγόρευσή της ζήτησε για τον βασικό κατηγορούμενο την μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 έτη ενώ για τους 50 συγκατηγορούμενους του οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως 18 χρόνια.
Ο δικηγόρος Ρολάν Μαρμιγιό, συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των 50 ανδρών που κατηγορούνται για τους βιασμούς της ναρκωμένης Ζιζέλ Πελικό, δήλωσε στο δικαστήριο για τις επίμαχες αφίσες: «Υπονομεύουν τη γαλήνη των συζητήσεων. Αφήστε τη δικαιοσύνη ήσυχη. Γιατί το τεκμήριο της αθωότητας υπάρχει. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδίκηση, πρέπει να αποδοθεί με απόλυτη σαφήνεια, με μυστικότητα της συζήτησης. Αυτό δεν πραγματοποιείται εκτός δικαστικής αίθουσας».
Ωστόσο, τα μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης έχουν αντίθετη άποψη από αυτή των συνηγόρων υπεράσπισης. «Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί; Επειδή οι γυναίκες μιλάνε; Το να θεωρηθεί κανείς αθώος μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου σημαίνει πως οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να προσκομίσουν στοιχεία. Αλλά δεν σημαίνει πως εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τη δίκη ή για τους κατηγορούμενους. Εγώ δεν αποδίδω δικαιοσύνη. Διεκδικώ. Ζητώ οι άνδρες να σταματήσουν να βιάζουν τις γυναίκες και απέχουμε πολύ από αυτό, οπότε εκφράζω αυτό που έχω να πω», δήλωσε η Πασκάλ, μέλος της φεμινιστικής οργάνωσης «Les Amazones d'Avignon».
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης Γκιγιόμ Ντε Πάλμα ανέφερε στον πρόεδρο του ποινικού δικαστηρίου Ροζέρ Αρατά πως ειδικότερα, συγκεκριμένες αφίσες οι οποίες γράφουν και τα ονόματα των κατηγορουμένων «θα μπορούσε να θεωρηθεί πως υποκινούν τη ρητορική μίσους» και ζήτησε από τον δικαστικό λειτουργό να ασχοληθεί με το θέμα. Μετά την παρέμβαση των συνηγόρων υπεράσπισης κατέβηκαν οι αφίσες που είχαν τοποθετηθεί στην πρόσοψη του δικαστηρίου και έγραφαν: «Ο βιασμός είναι βιασμός» και «20 χρόνια για τον καθένα» ενώ κατέβηκε και η κόκκινη καρδιά από χαρτόνι, την οποία είχε κρεμάσει στα τέλη Οκτωβρίου απέναντι από το δικαστήριο γυναίκα αστυνομικός και έγραφε: «Με τη Ζιζέλ». Προς το παρόν παραμένουν στη θέση τους οι αφίσες που γράφουν «20 χρόνια για τον καθένα» και έχουν τοποθετηθεί σε σημεία κοντά στο δικαστήριο.