Σύμφωνα με τους χρήστες του Taste Atlas, το σαγανάκι είναι το καλύτερο πιάτο με τυρί στον κόσμο, με βαθμολογία 4,6, με άριστα το πέντε.
«Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται. Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στη συνέχεια ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε.
Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του», αναφέρει η ιστοσελίδα για το σαγανάκι.
Το Taste Atlas είναι αναγνωρισμένο ως ένας εξαιρετικά δημοφιλής βιωματικός ταξιδιωτικός διαδικτυακός οδηγός για το φαγητό. Συνηθίζει να σταχυολογεί πιάτα, ποτά, ροφήματα και γεύσεις από όλον τον κόσμο, σε διάφορες παραλλαγές, ενώ οι χρήστες του ψηφίζουν με βάση τις προτιμήσεις τους.
Τη δεκάδα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί στον κόσμο ολοκληρώνουν:
#2 Προβολέτα, Αργεντινή
#3 Σβρλίσκι Μπελμούζ, Σερβία
#4 Κάτσιο ε πέπε, Ιταλία
#5 Καχαπούρι, Γεωργία
#6 Μπανίτσα σας σιρένε, Βουλγαρία
#7 Φοκάτσια κον φορμάτζιο, Ιταλία
#8 Αζαρούλι καχαπούρι, Γεωργία
#9 Φοντί, Γαλλία
#10 Κεσαντίγια, Μεξικό