Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έφτασε στην Άγκυρα την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, για να υπογράψει σειρά επενδυτικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να του επιφυλάσσει μία άκρως...
φαντασμαγορική υποδοχή.Έφιπποι άνδρες της προεδρικής φρουράς, που κυμάτιζαν σημαίες των δύο χωρών, συνόδευσαν το αυτοκίνητο στο οποίο μετέβαινε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με αρκετούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον περίμεναν στο κεντρικό μνημείο έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου διοργανώθηκε επίσημη τελετή.
Εκτός από τους έφιππους και μία ορχήστρα, στην εκδήλωση συμμετείχαν και στρατιώτες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές από τις διάφορες περιόδους της Τουρκικής και Οθωμανικής ιστορίας, σε μία επίδειξη της μακράς ιστορικής διαδρομής του τουρκικού έθνους.
Αφότου πόζαραν για φωτογραφίες, οι δύο ηγέτες προέδρευσαν συνάντηση της Ανώτατης Στρατηγικής Επιτροπής Τουρκίας-Κατάρ και υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, με ιδιαίτερη εστίαση στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Ήταν η δέκατη συνάντηση της συγκεκριμένης επιτροπής, η οποία ιδρύθηκε το 2014 και έχει ως στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη σε τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, το εμπόριο, η άμυνα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, με περισσότερες από 1.000 τουρκικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται πλέον στο Κατάρ και περίπου 200 καταριανές εταιρείες να είναι ενεργές στην Τουρκία.
Ο σεΐχης Ταμίμ είναι στενός φίλος του Ερντογάν, όπως, άλλωστε, φαίνεται και από το γεγονός ότι το Κατάρ πέρυσι δώρισε στην Τουρκία ένα αεροσκάφος Boeing 747-8i, αξίας 474 εκατομμυρίων ευρώ, ως προσωπικό δώρο στον τούρκο πρόεδρο.
Η επίσκεψη έρχεται αφού η Ντόχα ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τη Χαμάς και το Ισραήλ ότι θα αναστείλει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μέχρι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να δείξουν σοβαρότητα και προθυμία για συμφωνία.
Η Τουρκία έχει επίσης προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, η Άγκυρα έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και το Λίβανο, ενώ δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
Μάλιστα, ορισμένοι αξιωματούχοι της Χαμάς επισκέπτονται συστηματικά την Τουρκία.