Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθως οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας θα παραμείνουν κλειστές υπό τον φόβο αεροπορικής επίθεσης, την ώρα που...
δημοσίευμα του Reuters δίνει ελπίδες για ανακωχή καθώς εμφανίζει τον Πούτιν έτοιμο να διαπραγματευτεί με τον Τραμπ, μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση Μπάιντεν για τους πυραύλους ATACMS.Έτοιμος για συνομιλίες ο Πούτιν
Ανοιχτός για διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για ανακωχή στην Ουκρανία εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο Πούτιν αποκλείει, όμως, οποιαδήποτε συμβιβασμό όσον αφορά τα εδάφη και επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις βλέψεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα μπορούσε να δεχθεί ο Πούτιν σε τυχόν συμφωνία με τον Τραμπ, το Reuters μεταδίδει ότι πέντε Ρώσοι νυν και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα «πάγωμα» των εχθροπραξιών στις πρώτες γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο εμφανίζεται, κατά τις ίδιες πηγές, να πιέζει για να περιορίσει το Κίεβο το μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και να δεσμευτεί να μην περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, δύο από τις πηγές του Reuters σημειώνουν ότι η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.
Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.
Το Reuters απευθύνθηκε και στον διευθυντή επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, ο οποίος δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών».
Τι θα μπορούσε να συμφωνηθεί
Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να προβλέπει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δύο από τις ρωσικές πηγές αναφέρθηκαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας που σχεδόν εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο ο Πούτιν έχει αναφερθεί δημοσίως ως πιθανή βάση για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας για την οποία θα μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το Κρεμλίνο θα συμφωνούσε γενικά σε πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος των γραμμών του μετώπου.
Μπορεί να υπάρξει χώρος για διαπραγμάτευση όσον αφορά την ακριβή οριοθέτηση των τεσσάρων ανατολικών περιφερειών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν όλες να παραμείνουν ανώνυμες.
Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ούτε παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοικτή για να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους.
Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις, για τις οποίες θα μπορούσε να ασκήσει πίεση το Κρεμλίνο, περιλαμβάνουν να συμφωνήσει το Κίεβο στον περιορισμό του μεγέθους των ένοπλων δυνάμεών του και να δεσμευθεί να μην περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, ανέφεραν τα πρόσωπα αυτά.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοικτή στο να αποσυρθεί από σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που ελέγχει στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Μικολάιφ, στη βόρεια και τη νότια Ουκρανία, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.
Ο Ντιμίτρι Σίμες, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Σοβιετική Ένωση το 1973 και είναι ένας από τους Ρώσους με τις καλύτερες διασυνδέσεις στην Αμερική, δήλωσε πως μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα για να τελειώσει ο πόλεμος.
Όμως μια ευρύτερη, διαρκής συμφωνία, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εκπονηθεί, πρόσθεσε.
«Μια μεγάλη συμφωνία, κατά την άποψή μου, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ».
Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αν η Ουκρανία δεν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι πώς θα αποφευχθεί μια συμφωνία που θα εγκλωβίσει τη Δύση σε μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία μια μέρα».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά τις «πραγματικότητες» στο έδαφος προσθέτοντας ότι φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Αν δεν υπάρξει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη οποιωνδήποτε σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν στις 7 Νοεμβρίου στην ομάδα συζήτησης Βαλντάι.
«Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται διαρκώς ως εργαλείο στα λάθος χέρια και κατά των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Νίκη της Ρωσίας παρά τη βοήθεια της Δύσης
Η Ρωσία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης ολόκληρης της Κριμαίας, ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε το 2014, το 80% του Ντονμπάς -οι περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ- και πάνω από το 70% των περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Ελέγχει επίσης λίγο λιγότερο από το 3% της περιφέρειας του Χαρκόβου και ένα μικρό κομμάτι του Μικολάιφ.
Συνολικά η Ρωσία κατέχει πάνω από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους. Η Ουκρανία ελέγχει περίπου 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ.
Στο εσωτερικό, ο Πούτιν θα μπορούσε να «πουλήσει» μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία θα κρατούσε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του Ντονέτσκ του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας ως μια νίκη που διασφαλίζει την υπεράσπιση των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία και εγγυάται τη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, σύμφωνα με μία από τις πηγές.
Το μέλλον της ίδιας της Κριμαίας δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, δήλωσαν όλοι οι ρώσοι αξιωματούχοι.
Ένας από τους αξιωματούχους, μια υψηλόβαθμη πηγή που γνωρίζει αυτά που συζητούνται σε κορυφαίο επίπεδο στο Κρεμλίνο, δήλωσε πως η Δύση θα πρέπει να αποδεχθεί τη «σκληρή αλήθεια» ότι όλη η υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο.
Προληπτικό «λουκέτο» της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο
Νωρίτερα σήμερα σήμανε συναγερμός στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έπειτα από πληροφορίες για πιθανή αεροπορική επίθεση.
Για τον λόγο αυτό η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία θα παραμείνει κλειστή, ανέφερε το υπουργείο Προξενικών Υποθέσεων των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στο X.
«Η αμερικανική πρεσβεία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να σπεύσουν αμέσως στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσει προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσε.
Η Μόσχα προειδοποιεί εδώ και μήνες τη Δύση ότι, αν η Ουάσινγκτον επιτρέψει στο Κίεβο χρησιμοποιήσει αμερικανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους εναντίον στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε οι χώρες αυτές μέλη του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς σήμερα το πρωί, μονάδες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν για να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν εκρήξεις, που εκτίμησαν ότι οφείλονταν σε αναχαιτίσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έκλεισε και η ελληνική πρεσβεία
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας, υπό τον φόβο αεροπορικής επίθεσης, όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο.
«Η Πρεσβεία της Ελλάδος, για λόγους ασφαλείας, θα παραμείνει κλειστή σήμερα, για το κοινό. Παρακαλούμε, όπως αποφεύγετε μετακινήσεις και παραμένετε σε ασφαλείς χώρους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Το Κίεβο εκτόξευσε πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος
Την ίδια ώρα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ που έδωσε τη δυνατότητα στον Ζελένσκι να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας κάτι το οποίο ήδη έκανε, γεγονός που επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο.
Έξι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς εκτοξεύτηκαν στην περιοχή Μπριάνσκ, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό κανάλι RIA Novosti, επικαλούμενο το υπουργείο.
Πέντε πύραυλοι καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας ενώ ένας υπέστη ζημιές, θραύσματα των οποίων έπεσαν στο έδαφος αδιευκρίνιστης στρατιωτικής εγκατάστασης και προκάλεσαν φωτιά, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν θύματα, σύμφωνα με το RIA Novosti επικαλούμενο το υπουργείο.
Η εκτόξευση έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήρε τους περιορισμούς στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς αμερικανικής κατασκευής για να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία .
Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο μια στρατιωτική εγκατάσταση περίπου 70 μίλια μέσα στη Ρωσία, αλλά δεν διευκρίνισε τι όπλα είχε χρησιμοποιήσει. Μια ουκρανική επίσημη πηγή και ένας Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να επιβεβαίωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει το ATACMS (Army Tactical Missile System) στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Επίθεση της Ουκρανίας και με drones
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε τη νύχτα και το πρωί 50 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones), κυρίως πάνω από περιοχές της που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία.
Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «κατέστρεψαν ή αναχαίτισαν 44 ουκρανικά εναέρια drones», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η πλειονότητα των αεροσκαφών αυτών (20) καταρρίφθηκαν πάνω από την περιφέρεια Νόβγκοροντ, στη βορειοδυτική Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα υπόλοιπα drones καταρρίφθηκαν κυρίως πάνω από τις περιφέρειες Κουρσκ (5), Μπέλγκοροντ (3), Μπριάνσκ (2), που βρίσκονται στη μεθόριο με την Ουκρανία, όπως και πάνω από την περιφέρεια της Μόσχας (2), διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Επίσης 6 ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα το πρωί πάνω από την περιφέρεια Σαμάρα, στον Βόλγα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Βιατσεσλάβ Φέντοριστσεφ.
Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές, διαβεβαίωσε ο ίδιος σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».
Η Ρωσία ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά την κατάρριψη ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπολύθηκαν κατά της επικράτειάς της, αλλά αναφέρεται συνήθως σε μικρότερο αριθμό.
Το Κίεβο δηλώνει ότι εξαπολύει τα πλήγματα αυτά, τα οποία έχουν συχνά στο στόχαστρο ενεργειακές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην επικράτειά του.