Για τις τελευταίες εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) που πραγματοποιήθηκε... στο Καζακστάν.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο θα δεχτούν επίθεση από το νέο πυραυλικό σύστημα Oreshnik. Όπως διευκρίνισε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, η Ρωσία απαντάει στο γεγονός ότι οι αρχές του Κιέβου συνεχίζουν να επιχειρούν να χτυπήσουν στόχους, μεταξύ άλλων στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, μερικές μόνο ώρες από τη ρωσική μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, υπενθύμισε την άδεια του Κιέβου να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους βαθιά στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι μια τέτοια κίνηση σημαίνει ένα πράγμα: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εμπλέκονται τώρα άμεσα στη σύγκρουση.
«Η χρήση αυτών των όπλων χωρίς την άμεση συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικών ειδικών από τις σχετικές χώρες του ΝΑΤΟ είναι απλώς αδύνατη», τόνισε ο Πούτιν.
Η Ρωσία, είπε, γνωρίζει πόσα ξένα όπλα διαθέτουν ήδη οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και πόσα άλλα σχεδιάζεται να μεταφερθούν.
Όμως ο Πούτιν υπενθύμισε την πρόσφατη χρήση του συστήματος υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik. Η Ρωσία αναγκάστηκε να το κάνει αυτό ως απάντηση στις επιθέσεις στις περιοχές Bryansk και Kursk, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο υπερηχητικός πύραυλος της Ρωσίας Oreshnik, τον οποίο εκτόξευσε η Μόσχα για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον ουκρανικής πόλης, δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, είπε. “Φυσικά, δεν υπάρχουν ισοδύναμοι πύραυλοι του Oreshnik στον κόσμο και νομίζω ότι ανάλογοι δεν θα εμφανιστούν σύντομα”, σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους. Και αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες.
Μετατρέπεται σε σκόνη
Με τη μαζική χρήση των πυραύλων Oreshnik, η ισχύς κρούσης είναι συγκρίσιμη με αυτή των πυρηνικών όπλων. Το σύστημα είναι ικανό να χτυπήσει ακόμη και εξαιρετικά προστατευμένα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη, προειδοποίησε ο Πούτιν.
«Δεκάδες αυτοδιαχωριζόμενες κεφαλές επιτίθενται στον στόχο με ταχύτητα δέκα Mach (δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου)», διευκρίνισε. «Η θερμοκρασία των επιβλαβών στοιχείων φτάνει τους τέσσερις χιλιάδες βαθμούς, στην επιφάνεια του Ήλιου είναι πεντέμισι έως έξι χιλιάδες, επομένως, ό,τι βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης χωρίζεται σε κλάσματα, σε στοιχειώδη σωματίδια και μετατρέπεται, στην πραγματικότητα, σε σκόνη».
Η Ρωσία έχει επί του παρόντος πολλά συστήματα Oreshnik, έχουν τεθεί σε μαζική παραγωγή.
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο επιλέγουν ήδη στόχους στην Ουκρανία – αυτοί θα μπορούσαν να είναι κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει σε όλες τις επιθετικές ενέργειες, αλλά για κάθε στόχο υπάρχει το κατάλληλο μέσο καταστροφής.
«Πώς και πότε, με ποιο όπλο – αυτό θα εξαρτηθεί από τους στόχους που θα επιλέξει το Γενικό Επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας, γιατί για κάθε στόχο θα χρησιμοποιηθεί το δικό του εργαλείο κατάλληλο για αυτούς τους σκοπούς», είπε ο πρόεδρος. Εξήγησε ότι είναι άσκοπο να χτυπάς με έναν υπερηχητικό πύραυλο υψηλής ακρίβειας έναν ασήμαντο στόχο.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη στο Καζακστάν τόνισε για τον Oreshnik:
-Το πυραυλικό σύστημα Oreshnik λειτουργεί όπως σχεδιάστηκε, είναι ένα όπλο υψηλής ακρίβειας.
-Η δύναμη του είναι συγκρίσιμη με την πτώση ενός μετεωρίτη.
-Mπορεί να καταστρέψει πράγματα σε βάθος 3-4 ορόφων
-Πραγματοποιούνται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Oreshnik για τη βελτίωσή του.
-Το νέο πυραυλικό σύστημα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ισχυρό.
-Η Ρωσία έχει αρκετά όπλα, η εμφάνιση του Oreshnik ενισχύει τις στρατιωτικές θέσεις της χώρας.
Σχετικά με τα πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία
Η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Κίεβο θα ήταν παραβίαση όλων των υποχρεώσεών του στον τομέα της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσημη επίσκεψή του στο Καζακστάν.
Είπε ακόμη:
-Δηλώσεις που ζητούν την επιστροφή των πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία μπορούν να γίνουν μόνο από εκείνους που δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για την τύχη των χωρών τους και του κόσμου συνολικά.
-Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να λάβει αυτά τα όπλα.
-Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Εάν η χώρα με την οποία ουσιαστικά διεξάγουμε εχθροπραξίες γίνει πυρηνική δύναμη, τι πρέπει να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε τα πάντα, θέλω να το τονίσω αυτό, δηλαδή όλα τα μέσα καταστροφής που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία – τα πάντα: Δεν θα το επιτρέψουμε, θα παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση.
Για τις σχέσεις με τη Δύση
Η Δύση έδειξε στη Ρωσία μια «θέση στη γωνία», αλλά η χώρα το αντιμετώπισε.
Η Ευρώπη έπαψε να είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο.
Για την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης δεν φταίει η Μόσχα.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για επανέναρξη της συνεργασίας με την Ευρώπη.
Ο Γερμανός καγκελάριος Scholz ήταν ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή.
Τι άλλο έχει στη φαρέτρα του
Η Ρωσία έχει επίσης τον πύραυλο cruise Kalibr και τα υπερηχητικά συστήματα Kinzhal και Zircon. «Η παραγωγή τους αυξάνεται και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», σημείωσε ο Πούτιν νωρίτερα. Ο πύραυλος X-101 είναι ανάλογος των Storm Shadow, SCALP και Taurus, «έχει μια κεφαλή συγκρίσιμης ισχύος, αλλά ξεπερνά σημαντικά κάθε ένα από τα ευρωπαϊκά συστήματα στην εμβέλεια», διευκρίνισε.
Η Ρωσία παράγει δέκα φορές περισσότερους πυραύλους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Και το επόμενο έτος η παραγωγή θα αυξηθεί κατά 25-30% ακόμη», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη άλλων υπερηχητικών πυραύλων, που δεν υπάρχουν ανάλογα στον κόσμο, είπε.
«Στο «μενού» αυτής της κατηγορίας “προϊόντων”, ας πούμε, μπορεί να εμφανιστούν άλλα τα επόμενα χρόνια και όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πελάτης σίγουρα θα είναι ικανοποιημένος», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παρόμοια συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους ATACMS στο ρωσικό έδαφος.
«Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 100 διαφορετικοί πύραυλοι, για τους οποίους μόλις μίλησα, και 466 drones», διευκρίνισε ο Πούτιν. «Απόψε πραγματοποιήσαμε ένα σύνθετο χτύπημα χρησιμοποιώντας 90 πυραύλους παρόμοιας κατηγορίας και 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και καταστρέψαμε 17 στόχους. Πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αμυντικής βιομηχανίας και τα συστήματα υποστήριξής τους. Τα χτυπήματά μας πραγματοποιήθηκαν επίσης ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος από αμερικανικούς πυραύλους ATACMS».
Παράνομος ο Ζελένσκι
Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι σημερινές αρχές στην Ουκρανία είναι, κατ’ αρχήν, παράνομες: «Σε τελική ανάλυση, δεν πήγαν σε εκλογές (…) Και από καθαρά νομική άποψη, δεν έχουν καν το δικαίωμα να δίνουν εντολές στις ένοπλες δυνάμεις, αφού είναι σφετεριστές της εξουσίας, με άλλα λόγια, αυτοί που εκτελούν αυτές τις εντολές γίνονται και συνεργοί σε εγκλήματα αυτού του είδους. Όσο για τη Ρωσία, θα υπάρχει πάντα απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετικότητα», κατέληξε ο αρχηγός του κράτους.
Έτοιμη Λευκορωσία να υποδεχθεί τον Oreshnik
Εκτός από τον Πούτιν, στη σύνοδο συμμετείχαν φυσικά και οι πρόεδροι άλλων χωρών μελών του CSTO: Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Λευκορωσία. Το Καζακστάν προεδρεύει του οργανισμού φέτος. Μόνο η Αρμενία δεν έστειλε κανέναν, αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων, αλλά το Ερεβάν συμφώνησε να υπογράψει τα τελικά κείμενα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, η σύνοδος κορυφής επιβεβαίωσε «μια σταθερή επιθυμία να δράσουμε από κοινού για να αποτρέψουμε προκλήσεις και απειλές για τη συλλογική ασφάλεια».
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η «Εθνοποίηση» της Ευρώπης βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Υπό αυτές τις συνθήκες, «ο CSTO θα πρέπει να γίνει ένας από τους στρατιωτικοπολιτικούς πυλώνες της αναδυόμενης αρχιτεκτονικής ασφάλειας της ευρασιατικής ηπείρου».
Σημαντικές δηλώσεις έγιναν και έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Λουκασένκο, για παράδειγμα, εκτίμησε ιδιαίτερα τις δοκιμές του Oreshnik και πρόσφερε την επικράτεια της Λευκορωσίας για να φιλοξενήσει το σύστημα. «Αστειεύτηκα στον μεγαλύτερο αδερφό μου (Πούτιν): «Οι τοποθεσίες είναι έτοιμες για ανάπτυξη του συστήματος. Πότε;» «Ας το σκεφτούμε», είπε σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν. Σύμφωνα με τον Λευκορώσο ηγέτη, το σύστημα είναι «φυσικά» σημαντικό για την ασφάλεια του κράτους.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATACMS εναντίον του δυτικού τμήματος της ρωσικής επικράτειας. Το γεγονός αυτό ώθησε τη Μόσχα να απαντήσει δύο ημέρες αργότερα πλήττοντας την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik.
Έκτοτε η Ρωσία καταγγέλλει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε και πάλι πυραύλους ATACMS εναντίον της περιφέρειας Κουρσκ στις 23 και τις 25 Νοεμβρίου.