Ο χάρτης του Κτηματολογίου, maps.ktimatologio.gr, είναι το «κλειδί» για να μπορέσουν οι πολίτες να δουν σε ποια φάση βρίσκεται η ένταξη των ακινήτων τους, αλλά και τι πρέπει να κάνουν για να υποβάλλουν την αρχική δήλωση, έως τις... 30 Νοεμβρίου.
Το επόμενο Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται η προθεσμία αρχικής δήλωσης στο Κτηματολόγιο για τις εναπομείνασες περιοχές της χώρας.
Ο χάρτης maps.ktimatologio.gr που «ανοίγει» από κάθε συσκευή, δείχνει όλη την ελληνική επικράτεια, χρωματισμένη αντίστοιχα με τη φάση κτηματογράφησης στην οποία βρίσκεται. Πρόκειται για μία διαδικασία που οι Έλληνες πολίτες καλούνται για πρώτη φορά να διεκπεραιώσουν ως μία από τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σύγχυση και προβληματισμός, ενώ η έννοια της προθεσμίας συχνά «αγχώνει» τους πολίτες ακόμη περισσότερο.
Οπλισμένοι με ψυχραιμία και υπομονή και χρησιμοποιώντας τον χάρτη ως εργαλείο, μπορεί η διαδικασία να γίνει πιο «βατή και κατανοητή», ακόμη και για όσους τυχόν δεν έχουν προηγουμένως εξοικειωθεί με τους όρους και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στο Κτηματολόγιο.
Μιλώντας στη LiFO, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε τη σημασία του χάρτη που οι πολίτες βρίσκουν στο maps.ktimatologio.gr και το πώς μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για να ολοκληρωθεί η διαδικασία: «Είναι σημαντικό, οι πολίτες να καταφύγουν στο maps.ktimatologio.gr και βήμα - βήμα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά στη LiFO, δίνοντας αναλυτικές αποσαφηνίσεις για όλα τις παραμέτρους του θέματος.
Κτηματολόγιο: Οι μπλε περιοχές όπου ήδη λειτουργεί
Οι μπλε περιοχές του χάρτη είναι εκείνες στις οποίες το Κτηματολόγιο λειτουργεί ήδη κανονικά και στις οποίες κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει διορθωτική δήλωση του ακινήτου του, όποια στιγμή αντιληφθεί ότι αυτό απαιτείται. Οι οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο υποβάλλονται οι διορθωτικές δηλώσεις στις περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί ήδη δίνονται από τον ίδιο τον χάρτη, εφόσον ο πολίτης εστιάσει στο ακίνητο που έχει δηλώσει και το οποίο αφορά η τυχόν διόρθωση.
Για τις περιοχές αυτές δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης για τις διορθώσεις, εφόσον το Κτηματολόγιο βρίσκεται ήδη εν λειτουργία.
Κτηματολόγιο: Οι κίτρινες περιοχές του χάρτη
Μεγάλο μέρος του χάρτη του Κτηματολογίου είναι χρωματισμένο κίτρινο, καθώς οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε φάση «ανάρτησης κτηματογράφησης». Αυτό σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, αλλά και της προανάκρισης και βρίσκονται ένα βήμα προτού χαρακτηρισθούν «μπλε». Προς το παρόν και έως ότου ολοκληρωθεί η φάση αυτή, οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα διόρθωσης ή επεξεργασίας των δηλώσεών τους.
Κτηματολόγιο: Ποιες περιοχές αφορά η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου
Η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου αφορά σε δύο χρωματισμούς στον χάρτη του Κτηματολογίου. Αρχικά, στις πορτοκαλί περιοχές, όπου έχει γίνει η προκαταρτική ανάρτηση των δηλώσεων, οι πολίτες μπορούν να προβούν σε διορθώσεις έως και τις 30 Νοεμβρίου. Μετά την προθεσμία αυτή, θα ακολουθήσει η «κίτρινη φάση», δηλαδή η ανάρτηση της Κτηματογράφησης, ώστε να φτάσουμε στη «μπλε», να λειτουργεί το Κτηματολόγιο και τότε να καταχωρούνται εκ νέου οι διορθώσεις των πολιτών για την περιουσία τους.
Ακόμα σημαντικότερη ωστόσο είναι η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου για τις ροζ περιοχές του χάρτη. Εκεί οι πολίτες οφείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις αρχικές δηλώσεις για τα ακίνητά τους. Οι «ροζ» περιοχές είναι συγκεκριμένες και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, πρόκειται για περιοχές της Κέρκυρας (όχι την πόλη του νησιού, αλλά σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη έκτασή του), τους Παξούς, περιοχές της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κατά κύριο λόγο, περιοχές της Λήμνου και της Λέσβου, ο Άγιος Ευστράτιος και περιοχές της Κρήτης, στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η «ροζ φάση» του Κτηματολογίου δεν αφορά σε ολόκληρες τις παραπάνω περιοχές και για τον λόγο αυτό, κάθε πολίτης θα πρέπει να «μπει» στον χάρτη και χρησιμοποιώντας τον ως εργαλείο, να επιβεβαιώσει εάν το ακίνητό του ανήκει στις υπό δήλωση περιοχές.
Διευκρινίζεται επίσης ότι στην περίπτωση που κάποιο από τα δημόσια έγγραφα που απαιτείται για την υποβολή αρχικής δήλωσης στο Κτηματολόγιο καθυστερεί να εκδοθεί με ευθύνη δικαστικών ή άλλων κρατικών αρχών, τότε αυτό μπορεί να κατατεθεί αργότερα, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες εκ μέρους του πολίτη.
Πώς γίνονται οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
Αρχικά, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαβεβαιώνεται πως δεν είναι πρόθεση του κράτους η δήμευση των περιουσιών των πολιτών που διαπιστωθεί πως έχουν ενδεχομένως λάθη στην υποβολή των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο. Η ισχύς των συμβολαίων και των άλλων νομικών εγγράφων που καθένας έχει για την περιουσία του παραμένουν σε απόλυτη ισχύ. Ωστόσο, το Κτηματολόγιο μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για το κράτος και για τους πολίτες, επομένως η ολοκλήρωσή του είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Οι διορθώσεις στην υποβολή των δηλώσεων σε αυτή τη φάση γίνονται σε δύο κατηγορίες περιοχών: Στις μπλε περιοχές του χάρτη, όπου το κτηματολόγιο λειτουργεί και η υποβολή τους γίνεται χωρίς προθεσμία και όριο, αλλά και στις πορτοκαλί, όπου χρειάζεται να ολοκληρωθούν έως τις 30 Νοεμβρίου.
Οι διορθώσεις στο Κτηματολόγιο είναι δύο ειδών: Μπορεί είναι νομικής πληροφορίες (για παράδειγμα υποβολή λάθους στο όνομα του ιδιοκτήτη) ή χωρικής πληροφορίας, που αφορά στις συντεταγμένες του ακινήτου που δηλώθηκε. Ο χάρτης του Κτηματολογίου καθοδηγεί τον χρήστη βήμα - βήμα προς τη διόρθωση, με αναλυτικές οδηγίες, ενώ παρέχει και τα ειδικά εργαλεία όπου μπορεί να ενημερωθεί για το αν πρόκειται για δασική περιοχή, για περιοχή Natura και μια σειρά από άλλες χρήσιμες παραμέτρους - αρκεί φυσικά να κατορθώσει να εξοικειωθεί με τον χάρτη και το περιβάλλον του.