«Οι Έλληνες ήξεραν να μιλούν για την πολιτική και την εξουσία» σχολιάζει ο Economist στο άρθρο του για τη λέξη της χρονιάς, η οποία έχει ελληνικές ρίζες και πρωταγωνίστησε στα Google Trends μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία... των ΗΠΑ.
Ορισμένες χρονιές είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το κύριο γεγονός, πόσο μάλλον να το συνοψίσει σε μια λέξη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το 2024- η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά από τετραετή απουσία έχει συνέπειες όχι μόνο για την ισχυρότερη χώρα του κόσμου, αλλά και για τους γείτονές της και τον υπόλοιπο πλανήτη.
«Ποια λέξη μπορεί να αποτυπώσει το μείγμα έκπληξης, ενθουσιασμού και τρόμου που νιώθουν οι άνθρωποι καθώς το κίνημα του MAGA (σ.σ. Make America Great Again) επιστρέφει στην εξουσία;» διερωτάται ο Economist.
Πριν ανακοινώσει τη λέξη της χρονιάς για το 2024, το βρετανικό περιοδικό παραθέτει το εξής εναλλακτικό σενάριο. Αν η Κάμαλα Χάρις είχε κερδίσει στις αμερικανικές εκλογές, ο Economist θα είχε διαφορετική λίστα για τη λέξη της χρονιάς. «Η προεκλογική εκστρατεία της περιγράφηκε βάσει των vibes, όχι την πολιτική. Η απήχησή της στους νέους αποτυπώθηκε στο “brat” - νεανική αργκό για το “λίγο ακατάστατη και της αρέσει να διασκεδάζει”. Ήταν η Charli xcx, μια Βρετανίδα ποπ σταρ, που έκανε στην Χάρις αυτό το κομπλιμέντο. Αλλά η Κάμαλα Χάρις δεν κέρδισε, και έτσι το “brat” είναι απίθανο να μείνει στην ιστορία παρά μόνο ως απάντηση σε μια ερώτηση γνώσεων» εκτιμά ο Economist.
«Για τη λέξη που θα μας καθορίσει τη χρονιά, βοηθάει να κοιτάξουμε πίσω - πολύ πίσω» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η αγγλική γλώσσα έχει πολλούς πολιτικούς όρους που προέρχονται από τα ελληνικά, επειδή πήρε μεγάλο μέρος της πολιτικής της σκέψης από τους Πλάτωνα και Αριστοτέλη. «Έτσι, αν περάσετε από το λεξικό (το ίδιο το ελληνικό), μερικές ρίζες αφθονούν. To arche (άρχοντας), για παράδειγμα, συναντάται στη μοναρχία, την ολιγαρχία και την αναρχία - η κυριαρχία του ενός, των λίγων και του κανενός, αντίστοιχα)» σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
Η ελληνική γλώσσα έχει μια άλλη ρίζα για τον «κανόνα», το επίθημα -κρατία, η οποία είναι ακόμη πιο κοινή. Εμφανίζεται στη δημοκρατία, την αριστοκρατία, τη γεροντοκρατία, τη θεοκρατία και την πλουτοκρατία, καθώς και στην αξιοκρατία - μια σύγχρονη επινόηση για την οποία ο Άλαν Φοξ, ένας Βρετανός κοινωνιολόγος, πάντρεψε μια λατινική ρίζα με μια ελληνική το 1956.
Άλλες δύο λέξεις με το επίθημα -κρατία (cracy) φαίνονται κατάλληλες για το εκλογικό 2024. «Η μία είναι η θεατροκρατία, ή η διακυβέρνηση από τους θεατρόφιλους. Αυτό ακούγεται σαν να αναφέρεται στην κυριαρχία των ελίτ των μέσων ενημέρωσης που γράφουν για τα πολιτιστικά τμήματα των εφημερίδων. Όμως η λέξη έχει τις ρίζες της στον Πλάτωνα, ο οποίος περιέγραψε ανθρώπους που είχαν την ικανότητα να υποδαυλίζουν τα συναισθήματα του πλήθους σε ένα θέατρο και να τα μετατρέπουν σε ισχυρή πολιτική δύναμη. «Αυτό θα μπορούσε, εκ των υστέρων, να είναι μια καλή λέξη της χρονιάς για το 2016, όταν ένας πρώην ριάλιτι σταρ με ταλέντο στο να χειραγωγεί πλήθη προς ίδιον όφελος εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος» λέει ο Economist, εννοώντας τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πώς επηρέασαν τη λέξη της χρονιάς οι αμφιλεγόμενες επιλογές Τραμπ για την αμερικανική κυβέρνηση
Μετά την επανεκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, ο κόσμος παρακολουθούσε με αγωνία τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση. «Ορισμένες επιλογές, όπως η Σούζι Γουάιλς για προσωπάρχης και ο Μάρκο Ρούμπιο, ένας επί σειρά ετών γερουσιαστής, για υπουργός Εξωτερικών, ήταν κατάλληλες και ικανές. Αλλά ένας καταιγισμός διορισμών την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου οδήγησε σε μια έξαρση των ανθρώπων που έψαχναν μια άλλη λέξη «-cracy» στο Google» σύμφωνα με τον Economist.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Ματ Γκέιτζ για την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο οποίος είχε καταγγελθεί για sex trafficking και χρήση ναρκωτικών, ενώ αποτελούσε αντικείμενο δεοντολογικής έρευνας από το Κογκρέσο. Διάλεξε επίσης τον αντιεμβολιαστή και συνωμοσιολόγο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για υπουργό Υγείας, ενώ η Τούλσι Γκάμπαρντ - βετεράνος του στρατού και πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών που βλέπει θετικά τον Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας και τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας, αναμένεται να διευθύνει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Και ο Πιτ Χέγκσεθ, ένας παρουσιαστής του Fox News με τατουάζ που συνδέεται με την ακροδεξιά και ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση, επιλέχθηκε ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Έτσι, η λέξη που όλοι έψαχναν στο Google ήταν η «kakistocracy» - η κακιστοκρατία, που σημαίνει η κυριαρχία του χειρότερου. Η λέξη κακιστοκρατία δεν απαντάται σε αρχαίες πηγές - φαίνεται ότι επινοήθηκε στα αγγλικά ως σκόπιμο αντώνυμο της αριστοκρατίας, που αρχικά σήμαινε «κυριαρχία των καλύτερων».
Αφού ανέβηκε θέσεις στο Google Trends την επομένη της εκλογής Τραμπ, η kakistocracy αυξήθηκε για δεύτερη φορά στον απόηχο αυτών των υποψηφιοτήτων. Οι αναζητήσεις αυξήθηκαν για τρίτη φορά στις 21 Νοεμβρίου, όταν ο Γκέιτζ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του, υποδηλώνοντας ότι θεωρήθηκε ο χειρότερος των χειρότερων. Ο όρος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως το Όρεγκον, η Μασαχουσέτη και η Μινεσότα.