Latest News

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Κόντρα Τραμπ - Σέινμπαουμ για τα σύνορα: «Συμφωνήσαμε να κλείσουν» - «Η θέση μας δεν είναι να κλείσουν»

 


Την πρώτη του δημόσια κόντρα με την πρόεδρο του Μεξικού δημιούργησε ο Ντόναλντ Τραμπ, για τα σύνορα των ΗΠΑ και το... μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνομίλησαν τηλεφωνικά, με κύριο ζήτημα αυτό των νότιων συνόρων των ΗΠΑ που ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να κλείσει ορμητικά. 

Αμέσως μετά το τηλεφώνημα, o Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Μεξικό θα σταματήσει τις συνοριακές διελεύσεις, «με άμεση ισχύ». Το τηλεφώνημα άλλωστε πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να επιβάλει δασμό 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνομιλία «υπέροχη» και «πολύ παραγωγική» σε μια ανάρτηση στο Truth Social, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για τον έλεγχο των συνόρων και τον τρόπο καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Σέινμπαουμ επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον Τραμπ και ότι συζήτησαν για τα κοινά σύνορα, γράφοντας στο X: «Είχα μια εξαιρετική συνομιλία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Συζητήσαμε τη στρατηγική του Μεξικού για το φαινόμενο της μετανάστευσης και το εξήγησα ότι καραβάνια μεταναστών δεν φτάνουν στα βόρεια σύνορα γιατί τα φροντίζουμε στο Μεξικό».

Αλλά ο Τραμπ προχώρησε παραπέρα, δηλώνοντας ότι η Μεξικανή πρόεδρος «συμφώνησε να σταματήσει τη μετανάστευση μέσω του Μεξικού και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κλείνοντας ουσιαστικά τα νότια σύνορά μας». Σε μια επακόλουθη ανάρτηση, πρόσθεσε: «Το Μεξικό θα εμποδίσει τους ανθρώπους να πάνε στα νότια σύνορά μας, με άμεση ισχύ», τονίζοντας πως αυτό θα έχει σημαντική συμβολή «στον τερματισμό της παράνομης εισβολής στις ΗΠΑ», πληκτρολογώντας την τελευταία πρόταση με κεφαλαία γράμματα.

Στη συνέχεια, όμως, η πρόεδρος του Μεξικού, εκλεγμένη με το κόμμα MORENA (εθνικιστική αριστερά), φάνηκε να αντικρούει ευθέως την αφήγηση του εκλεγμένου προέδρου για τη συνομιλία, δημοσιεύοντας στο X: «Στη συνομιλία μας με τον Πρόεδρο Τραμπ, του εξήγησα τη συνολική στρατηγική που ακολούθησε το Μεξικό για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα καραβάνια μεταναστών βοηθιούνται πριν φτάσουν στα σύνορα. Επαναλαμβάνουμε ότι η θέση του Μεξικού δεν είναι να κλείσει τα σύνορα, αλλά να χτίσει γέφυρες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών».

Τα λεγόμενα καραβάνια μεταναστών σχηματίζονται από ανθρώπους που φεύγουν συνήθως από την κεντρική και τη νότια Αμερική και προσπαθούν να φθάσουν από χερσαίες οδούς στις ΗΠΑ διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε βάλει το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, υποσχόμενος να υψώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, εξέφερε και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία λόγο εξαιρετικά βίαιο για τους μετανάστες — κατηγορώντας τους πως «δηλητηριάζουν το αίμα» της Αμερικής και υποσχόμενος πως θα βάλει τέλος σε αυτή που χαρακτηρίζει «εισβολή».

Διακίνηση ναρκωτικών και εμπορικοί δασμοί στο επίκεντρο

Ο Τραμπ και η Σέινμπαουμ συμφωνούν επίσης ότι μίλησαν για τον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης, στις ΗΠΑ.

Η Σέινμπαουμ έγραψε στο X ότι «συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας στο πλαίσιο της κυριαρχίας μας και την εκστρατεία που διεξάγουμε στη χώρα για να αποτρέψουμε την κατανάλωση φαιντανύλης».


Μετά το τηλεφώνημά τους, ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social ότι μέρος του σχεδίου του για την αντιμετώπιση της επιδημίας φαιντανύλης στις ΗΠΑ θα είναι μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία. «Θα εργαστώ σε μια μεγάλης κλίμακας διαφημιστική καμπάνια στις ΗΠΑ, εξηγώντας πόσο κακή είναι η χρήση της φαιντανύλης για τους ανθρώπους - Εκατομμύρια ζωές καταστρέφονται τόσο άσκοπα», έγραψε ο Τραμπ. «Μέχρι να τελειώσει η Εκστρατεία, όλοι θα ξέρουν πόσο άσχημη είναι η φρίκη αυτού του ναρκωτικού».

Το τηλεφώνημα συμφωνήθηκε αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για επιβολή δασμών στο Μεξικό, καθώς και στον Καναδά και την Κίνα. Την Τρίτη, η Σέινμπαουμ απάντησε, προειδοποιώντας τον να μην ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο που όπως είπε θα έβλαπτε τις Η.Π.Α. «Πρόεδρε Τραμπ, δεν θα αντιμετωπιστεί με απειλές ούτε με δασμούς η μετανάστευση και η κατανάλωση ναρκωτικών στις ΗΠΑ», είπε η Σέινμπαουμ σε συνέντευξη Τύπου, διαβάζοντας από μια επιστολή που είχε γράψει στον Τραμπ. «Αυτές οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συνεργασία και αμοιβαία κατανόηση».

Αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς του Τραμπ για τη μετανάστευση και τα ναρκωτικά και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον πόλεμο των ναρκωτικών στο Μεξικό - δείχνοντας την κατανάλωση των ΗΠΑ και τα αμερικανικά όπλα. «Δεν φτιάχνουμε όπλα, δεν καταναλώνουμε συνθετικά ναρκωτικά. Όσοι σκοτώθηκαν από το έγκλημα για να καλύψουν τη ζήτηση για ναρκωτικά στη χώρα σας είναι δυστυχώς δική μας ευθύνη», είπε.

Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές «περίπου 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη», σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης των ναρκωτικών (DEA). Όπως τονίζει η Ουάσιγκτον, η φαιντανύλη, η οποία συχνά παράγεται στο Μεξικό με χημικές ουσίες που μεταφέρονται στη χώρα από την Κίνα, ενοχοποιείται για πάνω από 70.000 θανάτους από υπερβολική δόση κάθε χρόνο στην επικράτεια των ΗΠΑ.


Οι δασμοί αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου τα ναρκωτικά, ιδίως η φαιντανύλη, και όλοι οι παράνομοι μετανάστες σταματήσουν (...) την εισβολή στη χώρα μας!», συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ. Το πέσο Μεξικού υποχώρησε την επομένη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών. Ωστόσο το μεξικανικό νόμισμα ανέκαμψε εν μέρει χθες.

Το 83% των προϊόντων που εξάγει το Μεξικό έχει προορισμό τις ΗΠΑ. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει, μαζί με τον Καναδά, συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που εφαρμόζεται για κάπου τριάντα χρόνια. Πολλές αμερικανικές εταιρείες, ειδικά αυτοκινητοβιομηχανίες, έχουν εγκαταστήσει εργοστάσιά τους στο Μεξικό.

Οι ΗΠΑ θα «πυροβολούσαν το πόδι τους» αν αύξαναν τους δασμούς στο 25% στα προϊόντα που εισάγουν από το Μεξικό, εκτίμησε εξάλλου χθες ο μεξικανός υπουργός Οικονομίας, ο Μαρσέλο Εμπράρδ. «Ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις θα ήταν τεράστιος», εξήγησε, υπολογίζοντας πως θα απειλούνταν ως ακόμη και 400.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.