Latest News

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Μανούσος Μανουσάκης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του σκηνοθέτη - Τι λέει το ιατρικό ανακοινωθέν


 Ο Μανούσος Μανουσάκης απεβίωσε λόγω οξείας μυελογενούς λευχαιμίας σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το... νοσοκομείο «Υγεία».

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών ο οποίος είχε και δυναμική παρουσία στον κινηματογράφο, Μανούσος Μανουσάκης πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Μανουσάκης απεβίωσε μετά από μάχη με οξεία μυελογενή λευχαιμία, η οποία είχε διαγνωστεί πρόσφατα. «Παρά τις ιατρικές παρεμβάσεις, η εξέλιξη της νόσου οδήγησε σε επιπλοκές που επέφεραν τον θάνατό του» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ήταν οξεία λευχαιμία, ραγδαία, αυτό είχε ο Μανούσος» αποκάλυψε, νωρίτερα, η σύζυγος του σκηνοθέτη, Μαρία, αναφερόμενη στα αίτια θανάτου του, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Το Πρωινό», λίγες ώρες αφότου απεβίωσε ο σκηνοθέτης, που βύθισε στη θλίψη, τον καλλιτεχνικό κόσμο και όσους αγάπησαν τις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες του. «Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν καλά», είπε ακόμη η Μαρία Μανουσάκη.

Σε ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα έαν ο σκηνοθέτης γνώριζε την κατάσταση της υγείας του και τη σοβαρότητα της, η σύζυγός του είπε ότι «δεν το πίστευε ότι θα ''φύγει'', ούτε κι εγώ...». «Βεβαίως πρόλαβα να τον αποχαιρετίσω», είπε η Μαρία Μανουσάκη, εμφανώς συγκινημένη και μιλώντας με τρεμάμενη φωνή.

Μανούσος Μανουσάκης: Ποιος ήταν ο σκηνοθέτης

Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια, η μητέρα του ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και η θεία του η ηθοποιός Ειρήνη παππά. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.

Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία «Βαρθολομαίος» το 1973. Στην ταινία αυτή είχε τριπλό ρόλο καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή αυτής. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, αλλά στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα. Η ταινία αυτή προβλήθηκε και σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης το 1973 και οι ηθοποιοί στο σύνολό τους σχεδόν ήταν κάτοικοι του Χιλιομοδίου Κορίνθιας, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το Άρχοντες το 1978, Η σκιάχτρα το 1985 ενώ συμμετείχε στις ταινίες «Σουβλίστε τους!» «Έτσι θα πάρουμε το κουραδόκαστρο» και «Το τραγούδι της επιστροφής», όπου είχε παρουσία ως ηθοποιός. Στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών: «Καλλικαντζαροδουλειές» (1985-1986), «Μικρογραφίες» (1986-1987) και «Τα καλύτερά τους χρόνια» (1989).

Το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη σκηνοθεσία και παραγωγή ελληνικών τηλεοπτικών σειρών στην ιδιωτική τηλεόραση από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα. Οι δραματικές σειρές τις οποίες σκηνοθέτησε (Ψίθυροι καρδιάς, Άγγιγμα ψυχής, Μη μου λες αντίο, Η αγάπη ήρθε από μακριά) θεωρούνται από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Στον κινηματογράφο είχε υπογράψει σκηνοθετικά τις ταινίες «Παραλάβατε διορισμόν» το 1996, «Κόκκινος δράκος» το 1998 και «Ουζερί Τσιτσάνης» το 2015. Ετοιμαζόταν για τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου της σειράς «Το δίχτυ», με αυτοτελείς αστυνομικές ιστορίες στην ΕΡΤ.