Latest News

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Το παρασκήνιο της διαγραφής Σαμαρά - Γιατί ο Μητσοτάκης τον έδιωξε από τη ΝΔ - Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού-


Με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, συνοδεία μιας εξαιρετικά σκληρής ανακοίνωσης από τον Κ. Μητσοτάκη, κορυφώθηκε νωρίς σήμερα το μεσημέρι η σφοδρή κόντρα που ξεκίνησε μετά τις Ευρωεκλογές μεταξύ του Μεσσήνιου πολιτικού και του Μεγάρου Μαξίμου.

Για πολλούς, επρόκειτο για μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έκανε βήμα πίσω από τις κατηγορίες που εκτόξευε προς την κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε να κλιμακώσει βάζοντας στο στόχαστρο του τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας την παραίτηση του Γ. Γεραπετρίτη, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου Αθήνα Αγκυρα βρίσκονται σε συνομιλίες για την επόμενη φάση του ελληντουρκικού διαλόγου.

Η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη:

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρού».

Η «διπλή» διαγραφή και η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θα είναι «διπλή», θα τεθεί δηλαδή και εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, με το ερώτημα της διαγραφής. Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό κ την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η σύσκεψη και το ερώτημα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε της ανακοίνωσης, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πολύ βαρύ για τον Α. Σαμαρά, καθώς – εκτός από το γεγονός ότι επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» και ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών – εκτιμήθηκε ότι με την πρότασή του να είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησε να εγκλωβίσει την κυβέρνηση, χωρίς, μάλιστα, να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η διαγραφή του Α. Σαμαρά από τη ΝΔ κλείνει ένα σίριαλ πολλών ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος εμφανιζόταν να έχει εντελώς διαφορετικές θέσεις και απόψεις από την κυβέρνηση για κρίσιμα ζητήματα – από τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα μέχρι το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τη μετανάστευση, ακόμα και τον ιδεολογικό χαρακτήρα και κατεύθυνση της παράταξης και του κόμματος. Προφανώς, η συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ξεπέρασε για την κυβέρνηση όλες τις «κόκκινες» γραμμές και δεν άφησε περιθώρια ανοχής. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το Μαξίμου είχε καταστήσει σαφές ότι θα του απαντάει όταν κρίνει ότι υπερβαίνει κάποια όρια.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Α. Σαμαράς, αλλά και ποια θα είναι η στάση των βουλευτών της ΝΔ που θεωρούνται ότι είναι της «επιρροής» του και υπολογίζονται γύρω στους 30.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς στην Κ.Ο. της ΝΔ δεν φέρεται προς το παρόν διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης ή τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι βουλευτές δεν θα σταματήσουν να καταθέτουν άβολες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, λένε, σύντομα αναμένεται να «σκάσει» κι άλλη ερώτηση προς μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει και η από τούδε στάση του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επίσης έχει ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, αν και σε πολύ πιο ήπιους τόνους από τον Α. Σαμαρά. Σημειώνεται ότι πηγές προσκείμενες στον Κ. Καραμανλή διευκρίνισαν μεν ότι η πρόταση του Α. Σαμαρά έγινε χωρίς να υπάρξει κάποια προσυνεννόηση, ωστόσο, δεν ξεκαθάρισαν αν ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρεται ή όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και στο παρελθόν ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος.

Η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά 

Για αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, για τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Σκληρή είναι η πρώτη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για μετάλλαξη της ΝΔ και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει την απόφασή του να τον θέσει εκτός κόμματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω τη συνείδησή μου», κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είναι αποκομμένος από τη βάση της ΝΔ και υπογραμμίζει με νόημα πως «κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Ολόκληρη η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. 

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. 
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών;

Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια;

Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; 

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»